24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ιαπωνία: «Πράσινο φως» για την ρίψη των ραδιενεργών υδάτων της Φουκουσίμα στον ωκεανό

Ειδήσεις Ελλάδα

«Το σχέδιο της Ιαπωνίας πληροί τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και θα έχει αμελητέο ραδιενεργό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον»» ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι – Παγκόσμια ανησυχία

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, συναντήθηκε  σήμερα στο Τόκιο με τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και έδωσε το «πράσινο φως» στην Ιαπωνία για να ρίξει στον Ειρηνικό ωκεανό τα ραδιενεργά ύδατα από την πυρηνική καταστροφή στον αντιδραστήρα Νταϊτσί, στη Φουκουσίμα, πριν από 12 χρόνια.

Today I have given Japanese Prime Minister Fumio Kishida @kishida230 the IAEA report findings of the @IAEAorg’s independent, safety review of #Japan’s plan to release treated water from the #Fukushima Daiichi plant into the sea.📝 https://t.co/ZiQ6fYFHBw (1/4) pic.twitter.com/IuUgsBcH2d

— Rafael MarianoGrossi (@rafaelmgrossi) July 4, 2023

Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να πετάξει 1,33 τόνου υδάτων –από τις βροχές, από υπόγεια ρεύματα, καθώς από τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες– στον ωκεανό, αφού τα επεξεργαστεί με σύστημα απορρύπανσης που θα εξαλείψει τα ραδιενεργά στοιχεία, με εξαίρεση το τρίτιο.

Σήμερα, ο Γκρόσι ανακοίνωσε ότι το σχέδιο της Ιαπωνίας συμφωνεί με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και ο ΔΟΑΕ επαλήθευσε την ασφάλεια του σχεδίου  για την αραίωση και την απελευθέρωση του επεξεργασμένου νερού που συσσωρεύτηκε στον πυρηνικό σταθμό. Έτσι, ουσιαστικά έδωσε το «πράσινο φως» για την απόρριψη των υδάτων στην θάλασσα. 

【速報】東京電力福島第一原子力発電所にたまる処理水を、薄めて海に放出する計画の安全性を検証してきたIAEA=国際原子力機関は、放出に対する日本の取り組みは国際的な安全基準に合致しているとする包括的な報告書を公表しましたhttps://t.co/qORoUHrvAL#nhk_video pic.twitter.com/dfD7CWoxV5

— NHKニュース (@nhk_news) July 4, 2023

Έπειτα από εξέταση που διήρκεσε δύο χρόνια, ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε πως τα σχέδια της Ιαπωνίας θα έχουν «αμελητέο ραδιενεργό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον».

The @iaeaorg finds 🇯🇵 #Japan’s plans to release treated water stored at the #Fukushima Daiichi nuclear power station into the sea consistent with international #safety standards.https://t.co/8LvFg6VegZ pic.twitter.com/CpiYuef0bN

— IAEA – International Atomic Energy Agency ⚛️ (@iaeaorg) July 4, 2023

«Απόψε είναι μια πολύ ιδιαίτερη νύκτα», είπε ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι στον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα πριν του παραδώσει ένα χοντρό μπλε ντοσιέ που περιείχε την τελική έκθεση (κεντρική φωτογραφία)

Η κυβέρνηση είχε αναγγείλει πως η ρίψη θα ξεκινούσε αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τον ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Ματσούνο, το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένο.

Ωστόσο, η λύση που έχει προκριθεί από τις ιαπωνικές αρχές, με την κατ’ αρχήν σύμφωνη γνώμη του ΔΟΑΕ, είναι να χυθεί το νερό σταδιακά στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω αγωγού, τα επόμενα 30-40 χρόνια,  καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη η σχετική έγκριση στην εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) από την εθνική ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια.

Η ρυθμιστική αρχή αναμένεται να πει την τελευταία λέξη της ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

Παγκόσμια ανησυχία 

Η πολύ αμφιλεγόμενη απόφαση να ριχτούν στον ωκεανό τα μολυσμένα νερά επικρίνεται έντονα, ειδικά από το Πεκίνο, ενώ στη Νότια Κορέα η τιμή του αλατιού αυξήθηκε αλματωδώς λόγω των ανησυχιών για τη μόλυνση από ραδιενέργεια.

Κοινότητες ψαράδων στη Φουκουσίμα εκφράζουν φόβους πως οι πελάτες θα μποϊκοτάρουν τα αλιεύματά τους, παρά τα αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχων για τα τρόφιμα με προέλευση την περιοχή αυτή.

«Θα εξηγήσουμε και θα ενημερώσουμε σε βάθος, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, τις λεπτομέρειες της έκθεσης του ΔΟΑΕ, τις προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τα μέτρα μας για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες για τη φήμη και την υπόληψη» της χώρας, πρόσθεσε.

Oι εργασίες απορρύπανσης και διάλυσης γενικά του πυρηνικού σταθμού αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές δεκαετίες ακόμη. 



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό