16.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Θ. Πλεύρης: Έμφαση στα γενόσημα

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Σταμάτη Ζησίμου[email protected]

Τη λήψη μέτρων για τη μείωση κατανάλωσης των ακριβών-καινοτόμων φαρμάκων, ώστε να δοθεί έμφαση στα γενόσημα και των off patent φάρμακα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου της «MedicinesforEurope» και της «International Generic και Biosimilar Medicines Association», που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με τη συνδιοργάνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Παράλληλα, δεσμεύτηκε και για τη μείωση του clawback, σημειώνοντας ότι το καθεστώς αυτό στρεβλώνει την αγορά και λειτουργεί αντίθετα από τον στόχο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός στην κατανάλωση φαρμάκων στη χώρα μας και ειδικότερα ως προς τα καινοτόμα –  ακριβά φάρμακα. Όπως είπε, στο επόμενο διάστημα θα αρχίσει η συστηματική παρακολούθηση της χρήσης φάρμακων μέσω του ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων για το ποιες κατηγορίες φαρμάκων χρησιμοποιούνται, ώστε να δοθεί έμφαση στις θεραπείες στα γενόσημα και τα off patent, τονίζοντας ότι τα καινοτόμα (φάρμακα) θα χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που υπάρχει πραγματική ανάγκη, ώστε να φθάσουμε στην κατανάλωση στον μέσο όρο της ΕΕ.

Με αυτή την προσπάθεια, σημείωσε ο κ. Πλεύρης, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε και να δώσουμε χώρο σε μια βιώσιμη φαρμακευτική βιομηχανία.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και τιμολογιακή παρέμβαση για τη στήριξη των φαρμάκων που δεν έχουν επίπτωση στον προϋπολογισμό. Σημείωσε, μάλιστα, ότι θα υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα για τον έλεγχο της κατανάλωσης  ώστε να μην «τιμωρούνται» τα φθηνά φάρμακα. Ο στόχος θα πιαστεί με κάθε τιμή, τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Προέβλεψε δε ότι η δαπάνη για φάρμακα το τρέχον έτος θα είναι χαμηλότερη από  το 2020.

Αναφερόμενος στο claw back, σημείωσε ότι το χειρίστηκε ως σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας το 2013 και τώρα το βρήκε μπροστά του ως υπουργός… Για φέτος, όπως είπε, το ποσό για claw back ανέρχεται στα 794 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση.

Μάλιστα, χαρακτήρισε το clawback ως τροχοπέδη για την προσέλκυση επενδύσεων και σημείωσε ότι με πρόσφατη τροπολογία η κυβέρνηση καθίσταται συνυπεύθυνση για τη μείωση του clawback και αν δεν επιτευχθούν οι ετήσιοι στόχοι, τότε θα υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης

Στην αναγκαιότητα θωράκισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υγειονομικό υλικό αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, «μεταφέροντας» την εμπειρία του πρώτου διαστήματος της πανδημίας όπου καταγράφηκε ένδεια σε εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της Co-9 και οδηγήθηκε να εξαρτάται από τις χώρες της Ασίας.

Η Ευρώπη, είπε, ειδικά με την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότηας, θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη σε επενδύσεις που σχετίζονται με τοn χώρο της υγείας. Χωρίς να υπάρχουν παραβάσεις του ανταγωνισμού, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτόn τον κρίσιμο τομέα, συνέχισε, εκφράζοντας την πρόθεσή του να συζητήσει το θέμα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Απευθυνόμενος στο πολυεθνικό κοινό του συνεδρίου, ο κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυσης της φαρμακευτικής βιομηχανίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει πολιτική σταθερότητα, φιλοεπενδυτική πολιτική και κίνητρα για την ενίσχυση των επενδύσεων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό