18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Θ. Γλαβίνας στο ΒΗΜΑ: Ο Κασσελάκης έχει τάση προς την τοξικότητα και τον λαϊκισμό

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο «ιός» Πολλάκη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεταδοτικός, εξαιρετικά ανθεκτικός και στον «νέο» ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ Θανάσης Γλαβίνας. Ο κ. Γλαβίνας θεωρεί ότι η ανάκαμψη του ΠαΣοΚ θα είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της πολιτικής περιόδου, ξεκαθαρίζει ότι αναζητούνται πάντα πεδία συνεννόησης με τα άλλα κόμματα προς όφελος των πολιτών και υπογραμμίζει ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα πέσει στην παγίδα της «δολοφονίας» χαρακτήρων και της δαιμονοποίησης των πολιτικών του ανταγωνιστών.

Σας εξέπληξαν οι δηλώσεις του κ. Κασσελάκη; Η αντίδραση σας ήταν έντονη. Είπατε ότι πολιτικός μέντορας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Παύλος Πολάκης.

Είναι σχετικά δύσκολο να προσδιορίσει κανείς με επιτυχία το πολιτικό πλαίσιο του κ. Κασσελάκη, μιας και μετρά μόλις λίγους μήνες στην πολιτική ζωή της χώρας. Ωστόσο, από τις πρώτες του πολιτικές παρεμβάσεις μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος την τάση προς την τοξικότητα και δόσεις αποτυχημένου λαϊκισμού, ένα μείγμα ατόφιου πολλακισμού και επιφανειακού αντισυστημισμού. Ένα παρωχημένο μοντέλο, που δεν έχει να προσφέρει κάτι στη χώρα και τους πολίτες και επιπλέον αποδοκιμάστηκε στην κάλπη. Η έντονη αντίδραση μας είχε να κάνει επίσης και με ένα ακόμη στοιχείο. Την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτικής ως πεδίου στο οποίο λέξεις όπως ο σεβασμός, ο πολιτικός πολιτισμός και η στοιχειώδης ευγένεια στον πολιτικό αντίπαλο, πόσο μάλλον σε έναν πρώην Πρωθυπουργό ο οποίος για 8 χρόνια κυβέρνησε με συνέπεια τη χώρα, θα αποτελούν βασικά θεμέλια του πολιτικού συστήματος και της υγιούς λειτουργίας του. Στο κομμάτι αυτό ο κ. Κασσελάκης, αν και νέος στην πολιτική, επέδειξε απρέπεια και μπαγιάτικο παλαιοκομματισμό.

Πώς εξηγείτε το ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την, σε καλό κλίμα, συνάντηση του κ. Κασσελλάκη με τον Ν. Ανδρουλάκη;

Οι πολιτικοί αρχηγοί είναι χρήσιμο να συζητούν και να αναζητούν λύσεις για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Στο πλαίσιο αυτό πράγματι έγινε μία, σε καλό κλίμα, συνάντηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. Το γεγονός ότι την επόμενη μέρα ο κ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά να επιτεθεί στο ΠαΣοΚ με απαξιωτικό τρόπο επιβεβαιώνει την ήδη εκφρασθείσα από τον ίδιο και άλλα ηγετικά σήμερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θέση περί φθαρμένου κόμματος το οποίο ανήκει στον κεντροδεξιό χώρο και λειτουργεί ως δούρειος ίππος της Νέας Δημοκρατίας. Η στάση αυτή αποτελεί μία παγιωμένη θέση πλέον στην νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου επιβεβαιώνει τις θεμελιώδεις πολιτικές διαφορές μας. Ο «ιός» Πολλάκη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεταδοτικός, εξαιρετικά ανθεκτικός και στον «νέο» ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη.

Πόσο άλλαξαν το «σκηνικό συνεννόησης» που φάνηκε να υπάρχει, αυτές οι δηλώσεις ;

Επιδιώκουμε πάντα με καλή προαίρεση την ανάγκη να υπηρετούμε τους πολίτες και τη χώρα με ανιδιοτέλεια και ειλικρίνεια. Η αναζήτηση πεδίων συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων σε σημαντικά ζητήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση και κοινά μέτωπα πολλές φορές ώστε να έχουμε αποτελεσματικότητα, αποτελεί διαρκή επιδίωξη. Την ανάγκη αυτή συνεννόησης, εμείς την πιστεύουμε και την υπηρετούμε με προσήλωση. Επαφίεται στα υπόλοιπα εκάστοτε μέρη, να αποδεικνύουν τα αντίστοιχα αντανακλαστικά ώστε να καθίστανται εφικτές οι όποιες συνεννοήσεις, πάντα προς όφελος της χώρας και του κοινού καλού.

Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Ότι οι πολίτες θέλουν την ύπαρξη ενός αντιπολιτευτικού πόλου με προοπτική εξουσίας αλλά θεωρούν ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠαΣοΚ μπορούν από μόνοι τους, να ανταποκριθούν σε αυτό το ζητούμενο.

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω στο σημείο αυτό. Πράγματι, η χώρα έχει ανάγκη σήμερα, καθώς προσπαθεί, μέσα από μία εθνική προσπάθεια, να επιστρέψει σε μία πιο στέρεη κανονικότητα, έναν αξιόπιστο προοδευτικό πόλο απέναντι στην αναποτελεσματική και θεσμικά επικίνδυνη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠαΣοΚ μετά τα χρόνια της «πασοκοποίησης» και της παρολίγον εκλογικής εξάτμισης του, κοιτάζει σήμερα το μέλλον με αισιοδοξία και πίστη ότι μπορεί να επιστρέψει ως πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή της χώρας. Δουλεύουμε μεθοδικά και με σχέδιο, ώστε σύντομα να αποτελέσουμε την πολιτική αυτή δύναμη, η οποία θα ανατρέψει κατεστημένες αντιλήψεις, θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις, θα αναζητήσει διεξόδους κοινωνικής ευημερίας και αναδιανομής του πλούτου της χώρας προς όφελος των περισσότερων. Η ανάκαμψη του ΠαΣοΚ με όρους πολιτικής επικράτησης θα αποτελέσει κοινωνικό αίτημα.

Τελικά ποιος είναι ο αντίπαλος του ΠαΣοΚ; Ο κ. Κασσελάκης ή ο κ. Μητσοτάκης;

Αντίπαλος του ΠαΣοΚ είναι οι πολιτικές που δεν υπηρετούν το συμφέρον των πολιτών και την επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας καθώς και οι συμπεριφορές που υποβαθμίζουν τα θεσμικά κεκτημένα της χώρας. Επίσης και αναφορές που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της χώρας. Το ΠαΣοΚ λοιπόν δεν έχει προσωπικούς αντιπάλους ούτε πέφτει στην παγίδα της «δολοφονίας» χαρακτήρων. Ούτε επιδιώκει τη δαιμονοποίηση των πολιτικών του ανταγωνιστών. Σκοπός μας είναι, η με θετικό τρόπο, προσέγγιση ευρύτερων ακροατηρίων εντός του εκλογικού σώματος, η ανταπόκριση μας στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και η προγραμματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας μέσα από τη διαβούλευση με την ίδια την κοινωνία. Έργο όχι εύκολο, σε μία κοινωνία επιφυλακτική και απογοητευμένη σε μεγάλο βαθμό. Διαθέσιμη όμως να ακούσει και να ακολουθήσει αξιόπιστες φωνές που θα αρθρώσουν σύγχρονο πολιτικό λόγο με επάρκεια και σοβαρότητα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό