20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

«Θύελλα» εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ για την αναφορά Κασσελάκη σε «κρατίδιο» στα Κατεχόμενα

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέο πεδίο σκληρής σύγκρουσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δύο 24ωρα πριν από τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, αλλά και θύελλα αντιδράσεων πέρα από τους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στο ψευδοκράτος με τον όρο «κρατίδιο».

Η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κάνοντας λόγο για «σοβαρότατο σφάλμα» του εσωκομματικού αντιπάλου της και κάλεσε τον κ. Κασσελάκη να ανακαλέσει, ενώ ο τελευταίος απάντησε με βίντεο που ανήρτησε τις πρώτες πρωινές ώρες, αποδίδοντας την επίμαχη αναφορά του στην κούραση και αϋπνία της περιοδείας του.

Οι δηλώσεις που άναψαν φωτιές

Η επίμαχη αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη έγινε χθες στο Αιγάλεω όταν ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έψεξε δημόσια τον πρωθυπουργό για μη αντίδραση στις προκλήσεις του Ερντογάν αναφορικά με την Κύπρο αλλά στη συνέχεια ο ίδιος χαρακτήρισε «δεύτερο μισό» και «δικό τους κρατίδιο» (σ.σ. των Τούρκων) τα κατεχόμενα της Κύπρου. Εκείνη τη στιγμή ένας παριστάμενος δημοσιογράφος «διόρθωσε» τον κ. Κασσελάκη χαρακτηρίζοντας «ψευδοκράτος» τα κατεχόμενα, κάτι που επανέλαβε στη συνέχεια και ο κ. Κασσελάκης.

Η αντίδραση της Έφης Αχτσιόγλου (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI)

Αντιδρώντας η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία νωρίτερα είχε ζητήσει από τον κ. Κασσελάκη να πάρει θέση για τα ελληνο-τουρκικά, χαρακτήρισε «καινοφανή άποψη» και «σοβαρότατο σφάλμα» τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το ίδιο απόγευμα θα διατύπωνε την καινοφανή άποψη ότι η κατεχόμενη Κύπρος είναι «κρατίδιο τους» (δηλ. των Τούρκων)» ανέφερε η κυρία Αχτσιόγλου και σχολίασε ότι «πρόκειται για ένα σοβαρότατο σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής». «Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει» είπε και συμπλήρωσε δηκτικά ότι «πέρα από τα συνθήματα, η πολιτική απαιτεί σοβαρότητα, επάρκεια και γνώση». «Και αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για την εξωτερική μας πολιτική» πρόσθεσε η κυρία Αχτσιόγλου. Μάλιστα η υποψήφια για την προεδρία κάλεσε τον κ. Κασσελάκη να ανακαλέσει τη δήλωσή του. «Φαντάζομαι ο κύριος Κασελακης θα ανακαλέσει τη δήλωση του. Για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για το καλό όλων μας» κατέληξε.

Η ανάρτηση – απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη

Σε βίντεο που ανήρτησε απαντώντας στις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «βεβαίως είναι ψευδοκράτος, τα Κατεχόμενα, η πληγή στην καρδιά του Ελληνισμού» και πρόσθεσε πως «δεν κρύβεται ποτέ».

Δε θα με δείτε ποτέ να κρύβομαι.Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά.Χθες, μέσα στην κούραση και αϋπνία της περιοδείας, αυτό έπαθα.Ας μην ανησυχεί κανείς.Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης.Το πρόβλημα είναι ότι ο κύριος… pic.twitter.com/zBghR7mRDC

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) September 22, 2023

«Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά. Χθες, μέσα στην κούραση και αϋπνία της περιοδείας, αυτό έπαθα. Ας μην ανησυχεί κανείς. Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης. Το πρόβλημα είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι πρωθυπουργός 4,5 χρόνια, δε βρήκε μια λέξη να πει – ούτε καν την έψαξε- απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους» ανέφερε.

Ν. Ηλιόπουλος: Δεν ήταν λεκτικό λάθος, αλλά άγνοια

Οι δηλώσεις του κ. Κασσελάκη ήρθαν να δυναμιτίσουν περαιτέτω την αντιπαράθεση στο εσωτερικό του κόμματος, με τα στελέχη που συντάσσονται στο πλευρό του να κάνουν λόγο για γλωσσικό ολίσθημα και εκείνους στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου να καταλογίζουν άγνοια στον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πολύ φοβάμαι ότι η χθεσινή δήλωση δεν ήταν λεκτικό λάθος, ήταν περισσότερο αυτό που που λέμε άγνοια» δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

«Κατανοώ ότι όλοι μπορούν να κάνουν ένα λεκτικό λάθος, είναι ανθρώπινο. Όταν όμως σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα λές το ‘κρατίδιό’ τους, πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι απλά ένα γλωσσικό λάθος» σημείωσε.

Σχολιάζοντας την απάντηση που έδωσε ο κ. Κασσελάκης για την επίμαχη αναφορά του ο κ. Ηλιόπουλος είπε: «Χαίρομαι που βγήκε να δικαιολογηθεί. Αν είναι να μιλήσουμε για κούραση να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τρέχουν σε προεκλογικό αγώνα εδώ και ενάμιση χρόνο».

Ν. Παππάς: Ήταν μια λέξη που διέφυγε

Ερωτηθείς σχετικά ο Νίκος Παππάς, που έχει συνταχθεί στο πλευρό του κ. Κασσελάκη απάντησε: «Ήταν μια λέξη που διέφυγε προφανώς από τον Στέφανο και δεν αλλάζει την εθνική γραμμή. Με επάρκεια και ο ίδιος το καθάρισε το θέμα και προχωράμε παρακάτω» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ. Υποστήριξε ακόμη πως η τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου ότι δεν υπάρχει πολιτικό σχέδιο στην υποψηφιότητα Κασσελάκη δεν είναι κάτι που άπτεται της πραγματικότητας.

Θ. Τζάκρη: Σαρδάμ εν τη ρύμη του λόγου

Τις επικρίσεις που δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης αντέκρουσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη. «Ήταν σαρδάμ εν τη ρύμη του λόγου του» είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «O όρος ‘κρατίδιο’ είναι ένα σαρδάμ. Το διόρθωσε ο ίδιος».

Η κ. Τζάκρη εξαπέλυσε παράλληλα εσωκομματικά βέλη θυμίζοντας: «Ο κ. Φίλης δεν είχε μιλήσει για ‘Πρέσπες του Αιγαίου’ στην προεκλογική περίοδο;». Όπως είπε, κάποιοι «προσπαθούν να φοράνε τσαρούχια και φουστανέλα μόνο και μόνο για να χτυπήσουν τον Κασσελάκη».

Ν. Βούτσης: Η υποψηφιότητα του Στ. Κασσελάκη δεν είναι κατάλληλη για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κριτική στον κ. Κασσελάκη άσκησε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας πως «η υποψηφιότητά του δεν είναι κατάλληλη για τον ΣΥΡΙΖΑ». «Έχει πολλά προσόνα ως στέλεχος και κυρίως στον τομέα της επικοινωνίας, όχι για πρόεδρος του κόμματος» είπε για να συμπληρώσει: «Πιστεύω ότι δεν είναι πλεονέκτημα για κάποιο υποψήφιο πρόεδρο κόμματος ότι δεν θα είναι στη Βουλή ενδεχομένως και επί 4 χρόνια. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην είναι στη Βουλή. Δεν είναι πλεονέκτημα ότι γνωρίζει πολύ λίγο τις πολιτικές θέσεις του κόμματος μας» επισήμανε σε δηλώσεις του στον Action24.

Δ. Αυγέρη: Φραστικό ολίσθημα

Για «φραστικό ολίσθημα» μίλησε και η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη σημειώνοντας ότι ο κ. Κασσελάκης διόρθωσε ακόμη και μέσα στην ίδια απάντηση που έδωσε. Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου που μίλησε για «άγνοια» η ίδια απάντησε μιλώντας στο Open:

«Καμία άγνοια. Απλά θα ήθελα να καθησυχάσω τους συμπατριώτες μας και τους συνέλληνες στην Κύπρο ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν κάποιος ανησυχεί νομίζω θα είναι ο κ. Μητσοτάκης γιατί υπάρχει σοβαρο ενδεχόμενο να είναι πρόεδρος τη Δευτέρα ο Στέφανος Κασσελάκης και να κρατήσει μέχρι κεραίας και την παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το 2015-2019 και τα κεκτημένα στην εξωτερική πολιτική τόσο σε αμυντικό όσο και ενεργειακό επίπεδο».

Γαλάζια «πυρά» κατά Κασσελάκη

Βολές κατά του κ. Κασσελάκη εξαπέλυσαν και στελέχη της Ν.Δ. «Ας του πει κάποιος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η Κύπρος έχει κατεχόμενα εδάφη. Ούτε βόρ… ούτε ‘κρατίδιο’ ούτε πολύ περισσότερο δικό τους. Κατεχόμενα εδάφη που πρέπει να ελευθερωθούν» έγραψε σε ανάρτησή του ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Δεν επρόκειτο για ένα λεκτικό λάθος. Είναι η αντίληψη που έχει.Το ‘κρατίδιο’ το ‘βόρειο’ το ‘δικό τους’. Η λέξη κατοχή για την Κύπρο του είναι άγνωστη σε όποια γλώσσα και εάν μιλήσει.Είναι η αντίληψη του ανθρώπου που θέλει να καταργήσει την υποχρεωτική στράτευση».

Δεν επρόκειτο για ένα λεκτικό λάθος του @skasselakis.Είναι η αντίληψη που έχει.Το «κρατίδιο» το «βόρειο» το «δικό τους».Η λέξη κατοχή για την Κύπρο του είναι άγνωστη σε όποια γλώσσα και εάν μιλήσει.Είναι η αντίληψη του ανθρώπου που θέλει να καταργήσει την υποχρεωτική στράτευση.

— Θάνος Πλεύρης (@thanosplevris) September 22, 2023

«Από τη μία έχουμε τη συνέχιση του μοντέλου Τσίπρα με κάποιες παραλλαγές (με την κ. Αχτσιόγλου). Και από την άλλη έχουμε κάτι το απρόσμενο, το διαφορετικό το εξωτικό, το οποίο όμως έχει και κάποια χαρακτηριστικά που γεννούν σοβαρότατα ερωτηματικά για το μέλλον του τόπου» σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

«Γρήγορα εντατικά για τα θεμελιώδη» συνέστησε στον κ. Κασσελάκη ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος με ανάρτησή του.

Ε όχι και «το κρατίδιό τους»,τα κατεχόμενα.

Γρήγορα, εντατικά για τα θεμελιώδη.

— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) September 22, 2023

Βολές κατά Κασσελάκη και από την Κύπρο

Κριτική στον κ. Κασσελάκη για τη λέξη «δικό τους κρατίδιο» άσκησαν και ΜΜΕ στην Κύπρο, ενώ βολές εξαπέλυσε και ο πρώην βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και τέως διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, επί Νίκου Αναστασιάδη, Μιχάλης Σοφοκλέους με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό