19.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Θύελλα αντιδράσεων στη Ρωσία για το «σχεδόν γυμνό» πάρτι εν μέσω πολέμου

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνεχίζεται η θύελλα αντιδράσεων που έχει προκληθεί στη Ρωσία μετά τη δημοσιοποίηση υλικού από πάρτι με «σχεδόν γυμνό» ενδυματολογικό κώδικα, το οποίο διοργανώθηκε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Μόσχας.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο με τον εκπρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν να ακούει «εξηγήσεις» από Ρώσους σταρ που συμμετείχαν στο ξέφρενο πάρτι, ενώ το Baza, ειδησεογραφικό πρακτορείο γνωστό για τις επαφές του με τις υπηρεσίες ασφαλείας, ανέφερε ότι τα στρατεύματα που πολεμούσαν στην Ουκρανία ήταν από τα πρώτα που παραπονέθηκαν όταν είδαν το φωτογραφικό υλικό από το πάρτι. Λέγεται ότι οι φωτογραφίες έφτασαν και στον Πούτιν, ο οποίος όμως φαίνεται να είναι αδιάφορος.

Ο Nikolai Vasilyev, ένας ράπερ γνωστός ως Vacio που παρευρέθηκε στο πάρτι φορώντας μόνο μια κάλτσα για να καλύψει το πέος του, φυλακίστηκε από δικαστήριο της Μόσχας για 15 ημέρες και του επιβλήθηκε πρόστιμο 200.000 ρούβλια (2.182 δολάρια) για προπαγάνδα «μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων».

Άλλα πιο διάσημα ονόματα υπέστησαν ως συνέπειες την ακύρωση των συναυλιών τους και των προσοδοφόρων εκπομπών τους στην κρατική τηλεόραση, χορηγοί διέκοψαν συμβοόλαια, και, τουλάχιστον σε μία περίπτωση, φέρεται ότι κόπηκαν από μια νέα ταινία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, ζήτησε από τους δημοσιογράφους να τον συγχωρέσουν που δεν σχολίασε δημόσια το σκάνδαλο που φουντώνει, λέγοντας: «Αφήστε εσάς και εγώ να είμαστε οι μόνοι στη χώρα που δεν συζητάμε αυτό το θέμα».

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η εκδήλωση έχει «λεκιάσει» όσους συμμετείχαν, αλλά ότι τώρα δημιουργήθηκε μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να δουλέψουν μόνοι τους.

Η σφοδρή αντίδραση από τις αρχές, πολιτικούς και μπλόγκερ που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και τις ομάδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κυριαρχούν στα ρωσικά πρωτοσέλιδα εδώ και μέρες, βάζοντας στην άκρη ειδήσεις σχετικά με την αύξηση των τιμών των αυγών και τον πληθωρισμό.

Το πάρτι, στο νυχτερινό κέντρο Mutabor της Μόσχας στις 21 Δεκεμβρίου, διοργανώθηκε από την blogger Anastasia (Nastya) Ivleeva σε μια εποχή που η Ρωσία εμπλέκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και οι αρχές προωθούν μια ολοένα και πιο συντηρητική κοινωνική ατζέντα.

Στο πάρτι συμμετείχαν γνωστοί τραγουδιστές σε διαφορετικούς τύπους γυμνού «ενδυματολογικού κώδικα», οι οποίοι μάλιστα πρωταγωνιστούσαν στα ψυχαγωγικά προγράμματα της κρατικής τηλεόρασης επί χρόνια.

Η Ivleeva, η οποία έκτοτε έγινε ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στη Ρωσία και η οποία παρευρέθηκε φορώντας κοσμήματα αξίας 23 εκατομμυρίων ρουβλίων, σε μια περίοδο που ορισμένοι Ρώσοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, έχει εκδώσει δύο δημόσια βίντεο μέσω των οποίων ζητά συγγνώμη.

Στο δεύτερο βίντεο, που κυκλοφόρησε στις 27 Δεκεμβρίου, είπε, με δάκρυα στα μάτια, ότι μετάνιωσε για τις πράξεις της και άξιζε όλα όσα δέχτηκε, αλλά ήλπιζε ότι θα μπορούσε να της δοθεί «μια δεύτερη ευκαιρία».

Το όνομά της έκτοτε εξαφανίστηκε, ως ένα από τα δημόσια πρόσωπα της μεγάλης ρωσικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας MTS, οι φορολογικές αρχές άνοιξαν έρευνα που επισύρει πιθανή ποινή φυλάκισης πέντε ετών και ένα δικαστήριο της Μόσχας αποδέχθηκε αγωγή από ομάδα ατόμων που απαιτούσαν να πληρώνει 1 δισεκατομμύριο ρούβλια (10,9 εκατομμύρια δολάρια) για «ηθικό βασανισμό».

Εάν κερδίσουν το δικαστήριο, θέλουν τα χρήματα να προσφερθούν σε κρατικό ταμείο που υποστηρίζει τους βετεράνους πολέμου της Ουκρανίας.

«Το να διοργανώνουμε τέτοιες εκδηλώσεις σε μια εποχή που τα παιδιά μας πεθαίνουν στην [ουκρανική] ειδική στρατιωτική επιχείρηση και πολλά παιδιά χάνουν τους πατέρες τους είναι κυνικό», δήλωσε η Yekaterina Mizulina, διευθύντρια του Ρωσικού Συνδέσμου για ένα Ασφαλές Διαδίκτυο, ενός φορέα που ιδρύθηκε με την υποστήριξη των αρχών.

«Οι στρατιώτες μας στην πρώτη γραμμή σίγουρα δεν πολεμούν για αυτό», είπε.

Πολλοί από τους διάσημους συμμετέχοντες του κόμματος απολογηθεί δημόσια, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιογράφου Ksenia Sobchak, της οποίας ο αείμνηστος πατέρας Anatoly ήταν φίλος και αφεντικό του Πούτιν.

Το σκάνδαλο έρχεται σε μια στιγμή που ο Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει άνετα άλλη μια εξαετή θητεία στις εκλογές του Μαρτίου, έχει εντείνει τον κοινωνικό συντηρητισμό, ενθαρρύνοντας τις οικογένειες να κάνουν οκτώ ή περισσότερα παιδιά, όπως και σε μια στιγμή που το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας αποφάσισε ότι οι ακτιβιστές LGBTQ+ πρέπει να χαρακτηριστούν «εξτρεμιστές».

Το σκάνδαλο έχει εξοργίσει όσους υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μια γυναίκα που είπε ότι ο ανιψιός της έχασε και τα δύο πόδια στη μάχη, έγραψε σε μια ανάρτηση στο League for a Safe Internet ότι οι Ρώσοι celebrities πρέπει να πληρώσουν για πρόσθετα πόδια για τον συγγενή της και για άλλους, προκειμένου να επανορθώσουν.

«Αυτό θα ήταν καλύτερη συγγνώμη», έγραψε η άγνωστη γυναίκα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό