18.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θρηνεί σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος – «Βροχή» οι αναρτήσεις στα social media

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα συλλυπητήρια μηνύματα του πολιτικού προσωπικού της χώρας

Το δικό τους «αντίο» στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και άνθρωπο, Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε σήμερα, Πέμπτη (02/09) από τη ζωή, λένε με αναρτήσεις και ανακοινώσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, υπουργοί, οργανισμοί και στελέχη της πολιτικής ζωής.

Μίκης Θεοδωράκης: «Πανέλληνας και ταυτόχρονα οικουμενικός δημιουργός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού» – Τι γράφει η ΠτΔ

Για έναν «πανέλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικό δημιουργό, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, την απώλεια του οποίου πενθούμε σήμερα, υπήρξε ένας πανέλληνας και ταυτόχρονα οικουμενικός δημιουργός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού. Του χαρίστηκε μια πλούσια και γόνιμη ζωή που την βίωσε με πάθος, μια ζωή ταγμένη στη μουσική, τις τέχνες, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, αφοσιωμένη στις ιδέες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης» σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «ο Μίκης δοκιμάστηκε σε όλα τα είδη της μουσικής – το τραγούδι, το ορατόριο, τη συμφωνική μουσική, τη μουσική για τον κινηματογράφο – με εξαιρετική επιτυχία. Έγραψε μελωδίες που συνυφάνθηκαν με την ιστορική και κοινωνική πορεία της Ελλάδας τα μεταπολεμικά χρόνια, μουσικές που λειτούργησαν σαν παρότρυνση, σαν παρηγοριά, σαν διαμαρτυρία, σαν στήριγμα στις ζοφερές περιόδους της νεότερης ιστορίας μας».

Yπήρξε «πάντα “πολιτικός”, συνέδεσε την πολιτική πράξη με την υπέρβαση και τον αγώνα. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε “μόνος, ανένταχτος, ανεξάρτητος, αυτοστρατευμένος”. Ταγμένος στην εθνική αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την ομοψυχία, δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας βαθύς, πολυσχιδής δημιουργός, κι ένας καλλιτέχνης που επέμενε ως το τέλος να βλέπει τον κόσμο με τον ρομαντισμό και την εμπιστοσύνη μιας αιώνιας, ακατάλυτης νιότης».

Γεννηματά: Αποχαιρετούμε με θλίψη, σεβασμό και τιμή τον Μίκη Θεοδωράκη

«Αποχαιρετούμε με θλίψη, σεβασμό και τιμή τον Μίκη Θεοδωράκη. Τον αστείρευτο συνθέτη, τον Μίκη του πολιτισμού και των αγώνων» αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. «Ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο για τον τόπο, ενώ οι ιδέες του και οι πολιτικοί του αγώνες που ενέπνευσαν περισσότερες από μία γενιά, αποτελούν παρακαταθήκες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική αξιοπρέπεια» σημειώνει στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά και συμπληρώνει: «Με το έργο του ενέπνευσε και εξέφρασε όλη τη ρωμιοσύνη που θρηνεί σήμερα. Πρόβαλε το όνομα της Ελλάδας, μέσα από τη μουσική του και το κύρος του ονόματός του σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Συνέβαλε στην προβολή της ελληνικής ποίησης, μελοποιώντας Έλληνες ποιητές που ο λόγος τους έφτασε στα πέρατα του κόσμου. Στις δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία, τα τραγούδια του ήταν φάρος ελπίδας που δεν έσβησε ποτέ για εκατομμύρια Έλληνες. Όλοι μεγαλώσαμε, ερωτευτήκαμε, γίναμε ενεργοί πολίτες, πιαστήκαμε χέρι – χέρι σε συγκεντρώσεις και συναυλίες, τραγουδήσαμε, κλάψαμε από συγκίνηση κάτω από τους ήχους της μουσικής του».

Και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής καταλήγει: «Ο ίδιος θα μας λείψει. Το έργο του θα είναι εδώ να μας εμπνέει και κυρίως να μας ενώνει όλους, να αγωνιστούμε για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, την Ελλάδα που μπορεί. Γιατί αυτό θα ήθελε κι ο ίδιος ο Μίκης. Ο Μίκης της νιότης μας, των αγώνων μας και της καρδιάς μας!».

Οι αναρτήσεις του πολιτικού προσωπικού της χώρας:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας χαρισματικός μουσικοσυνθέτης, από τους μεγαλύτερους που ανέδειξε η χώρα μας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας χαρισματικός μουσικοσυνθέτης, από τους μεγαλύτερους που ανέδειξε η χώρα μας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 2, 2021

Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος στην δική του ανάρτηση γράφει: «Σίγησε η καρδιά της Ρωμιοσύνης. Άξιον εστί το πολυσύνθετο έργο του παγκόσμιου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη. Αιώνια τιμή στον άνθρωπο που τίμησε με μοναδικό τρόπο την Ελλάδα, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τον πολιτισμό!».

Σίγησε η καρδιά της Ρωμιοσύνης. Άξιον εστί το πολυσύνθετο έργο του παγκόσμιου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη. Αιώνια τιμή στον άνθρωπο που τίμησε με μοναδικό τρόπο την Ελλάδα, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τον πολιτισμό! pic.twitter.com/F83eC8UpRH

— Τάκης Θεοδωρικάκος (@theodorikakosp) September 2, 2021

«Οι νότες της Ψυχής μας, οι νότες της Ελλάδας. Μίκης Θεοδωράκης» έγραψε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Τουρισμού και πρώην υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας,

Οι νότες της Ψυχής μας, οι νότες της Ελλάδας. Μίκης Θεοδωράκης. pic.twitter.com/Yk9t3aJREa

— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) September 2, 2021

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημείωσε: «Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Μίκης Θεοδωράκης, «διανύει τα ουράνια μίλια». Με τη μεγαλοφυία και το πάθος του σφράγισε μια εποχή. Μελοποίησε μοναδικά μεγάλους μας ποιητές, ενέπνευσε, ένωσε. Το έργο του είναι παγκόσμιο και αθάνατο. Όπως και ο Μίκης. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του».

Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Μίκης Θεοδωράκης, «διανύει τα ουράνια μίλια». Με τη μεγαλοφυία και το πάθος του σφράγισε μια εποχή. Μελοποίησε μοναδικά μεγάλους μας ποιητές, ενέπνευσε, ένωσε. Το έργο του είναι παγκόσμιο και αθάνατο. Όπως και ο Μίκης. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του. pic.twitter.com/N98wRFsbeJ

— Stelios Petsas (@SteliosPetsas) September 2, 2021

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρει στην δική του ανάρτηση: «Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε σήμερα στην αιωνιότητα. Εμβληματικός Αξεπέραστος Οικουμενικός Αθάνατος!».

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε σήμερα στην αιωνιότητα. ΕμβληματικόςΑξεπέραστοςΟικουμενικόςΑθάνατος! pic.twitter.com/s75Mt3PH4Z

— Varvitsiotis Miltiadis (@MVarvitsiotis) September 2, 2021

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την έρευνα και την τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, σημείωσε: «Σήμερα «έφυγε» ένας μεγάλος Έλληνας και ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ελληνικής μουσικής. Ο Μίκης Θεοδωράκης αφήνει πίσω του μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

«Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας ποιητής της μουσικής. Μας χάρισε περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Τον ευχαριστούμε», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτηση του στο Facebook.

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει για τον Μίκη Θεοδωράκη: «Μία μουσική ιδιοφυία, ένας παγκόσμιος καλλιτέχνης. Συνδεδεμένος με τους μεγάλους αγώνες του ελληνικού λαού στην αντίσταση και κατά της στρατιωτικής δικτατορίας. Αγώνες που πλήρωσε προσωπικά με διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες».

Σημειώνει ότι «μέσα από τις μελωδίες του ο ελληνικός λαός τραγούδησε τα όνειρα και τις πίκρες του. Μέσα από το μοναδικό του έργο ο κόσμος της εργασίας τραγούδησε τον Ρίτσο, τον Σεφέρη και τον Αναγνωστάκη».

«Αντίο Μίκη!», καταλήγει στην ανάρτησή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορά στον θάνατο του Μίκη έκανε και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελλάδα, γράφοντας στο twitter, «Μίκης Θεοδωράκης, 29/7/1925 – 2/9/2021. Με βαθιά συγκίνηση, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αποχαιρετά έναν σπουδαίο Έλληνα».

Μίκης Θεοδωράκης, 29/7/1925 – 2/9/2021. Με βαθιά συγκίνηση, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αποχαιρετά έναν σπουδαίο Έλληνα. #MikisTheodorakis #rip pic.twitter.com/RtewdWMD8P

— Ευρ. Κοινοβούλιo (@Europarl_EL) September 2, 2021

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε σε δική του ανάρτηση: ««Έφυγε» στα 96 του χρόνια ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης. Υπήρξαν στιγμές που ο πολιτικός Μίκης, μας στεναχώρησε. Η προσφορά του όμως στον πολιτισμό και την μουσική υπήρξε τεράστια, κορυφαία και με παγκόσμια αναγνώριση! Και τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν για πάντα!».

«Έφυγε» στα 96 του χρόνια ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης. Υπήρξαν στιγμές που ο πολιτικός Μίκης, μας στεναχώρησε. Η προσφορά του όμως στον πολιτισμό και την μουσική υπήρξε τεράστια, κορυφαία και με παγκόσμια αναγνώριση! Και τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν για πάντα! #Θεοδωρακης pic.twitter.com/DddE4fuHQV

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) September 2, 2021

Το δικό του αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη λέει με ανάρτησή του ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας: «Οι λέξεις είναι πολύ μικρές για να μιλήσεις για έναν τόσο μεγάλο που έφυγε. Η Ρωμιοσύνη θρηνεί εκείνον που έκανε τραγούδι τους καημούς και τα βάσανά της. Ο Μίκης πέρασε στην αιωνιότητα ως ένα χωριστό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ανέφερε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης ένωσε τους Έλληνες με τη μουσική του. Σήμερα περνά στην Ιστορία και όλοι τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση κι ευγνωμοσύνη για το έργο του».

Tweets πολιτικών για τον Μίκη:

Καλό ταξίδι στον παγκόσμιο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη.

Η μουσική του ενέπνευσε αγώνες σε κάθε γωνιά της ανθρωπότητας και θα παραμείνει στους αιώνες, άνεμος στα πανιά κάθε ελεύθερου πνεύματος. pic.twitter.com/rUvbZNWBGj

— Nikos Androulakis (@androulakisnick) September 2, 2021

Ο δικός μας Μίκης, ο μουσουργός της Ρωμιοσύνης, παγκόσμιος μύθος και σύμβολο, που μας μπόλιασε με το όραμά του για εθνική ενότητα και σύμπνοια, πέρασε στην Ιστορία.Η παρακαταθήκη του «να μείνουμε Έλληνες» βαριά και πολύτιμη. Άξιος εστί! pic.twitter.com/BOE9pAHKaf

— Vangelis Meimarakis (@v_meimarakis) September 2, 2021

Θερμά Συλλυπητήρια σε όλη την Ελλάδα! https://t.co/1tgPr39g3N

— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) September 2, 2021

Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο σπουδαίος συνθέτης, πολιτικός και συγγραφέας, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας. Μίκη σε ευχαριστούμε για όσα προσέφερες, υποκλινόμαστε στο μεγαλείο, στην αντοχή, στη δημιουργικότητά σου! Συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

— Costas Zachariadis (@CZachariadis) September 2, 2021

“Έφυγε” ο Μίκης! Παγκόσμιος! Προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, διαγενεακής επιρροής. Από σήμερα στη γειτονιά των αγγέλων. Καλό ταξίδι! #VozembergMEP pic.twitter.com/v6FGjwUvha

— Eliza Vozemberg MEP (@vozemberg) September 2, 2021

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Μίκη Θεοδωράκη. Ποτέ. Αγαπούσε την Ελλάδα από τα βάθη της ψυχής του και δεν σταμάτησε ούτε ημέρα να το φωνάζει. Πέθανε σήμερα η ζωντανή ιστορία της χώρας μας. Αιωνία του η μνήμη. pic.twitter.com/67kxy4Stpu

— Giorgos Patoulis (@gpatoulis) September 2, 2021

Κορυφαία προσωπικότητα. Κορυφαίο έργο που θα μείνει στην ιστορία και ο ίδιος στην αιωνιότητα. Έμπνευση για αγώνες.Καλό ταξίδι #Μίκη. pic.twitter.com/azqjtltKdm

— Μανώλης Χριστοδουλάκης (@Manolis_Chr) September 2, 2021

Η Χίος έχασε σήμερα έναν μεγάλο Έλληνα, η Ελλάδα τον μεγάλο της δημιουργό. Ο Μίκης Θεοδωράκης φώτισε την Ελλάδα σε σκοτεινά χρόνια. Την ανέδειξε με μοναδικό τρόπο. Το έργο του είναι και θα είναι πάντα εδώ. Για όλους. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. pic.twitter.com/sacdavqQmS

— Νότης Μηταράκης – Notis Mitarachi (@nmitarakis) September 2, 2021

Στο λιακωτό και κοίταζεςΚαι δίχως να χορταίνειςΆρμεγες με τα μάτια σουΤο φως της οικουμένης pic.twitter.com/LvlDBY43CQ

— Μπάμπης Παπαδημητρίου (@babis2019) September 2, 2021

Ο Μίκης έφυγε, αλλά το έργο του, η μουσική του και το πάθος του για την Ελευθερία και τη Ζωή θα είναι εδώ, να μας δείχνει τι σημαίνει αγώνας. Καλό ταξίδι σε έναν σπουδαίο Έλληνα. Καλό ταξίδι Μίκη 🇬🇷 pic.twitter.com/EJmUT49dLz

— Παύλος Χρηστίδης (@christidisp) September 2, 2021

Έφυγε ο Μίκης.Η πόλη δεν θα είναι πια όμορφη.Η Ρωμιοσύνη θα τον τραγουδά στους αιώνες.

— Andreas Loverdos (@a_loverdos) September 2, 2021

Με την τέχνη & τους αγώνες του ενέπνευσε γενιές ολόκληρες & έγινε οικουμενικό σύμβολο αντίστασης & πολιτισμού. Έδωσε όραμα στη νέα γενιά & φωνή στην πάλη των ανθρώπων για πρόοδο. Έβαλε τη σφραγίδα του σε ό,τι θετικό έχουμε να επιδείξουμε ως σύγχρονη ελληνική κοινωνία. ΓΔρ pic.twitter.com/e9i6QT7MqQ

— Γιάννης Δραγασάκης (@YDragasakis) September 2, 2021

Το έργο του δεν μπαίνει σε να κανένα ζύγι. Σπάει τα μέτρα και τα όρια. Είναι αιώνιο. Δώρο στην ανθρωπότητα. Η Ελλάδα σήμερα αποχαιρετά με οδύνη, ταπεινότητα και δέος, τον Μίκη! pic.twitter.com/Ums00Bq0xM

— Νίκος Παππάς (@nikospappas16) September 2, 2021

Ο παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο μεγαλύτερος πολιτιστικός πρεσβευτής Ελλάδας στα πέρατα της γης. Οικουμενικός & ανεπανάληπτος δημιουργός, συνθέτης “γέφυρα” των ποιητών με την κοινωνία, ανίκητος αγωνιστής για Ελευθερία & Δημοκρατία. Εθνικό το αποτύπωμά του, απέραντη η θλίψη. pic.twitter.com/sZI4K4Safv

— Lefteris Avgenakis (@l_avgenakis) September 2, 2021

Ένας μοναδικός άνθρωπος, ένας μεγάλος πατριώτης, ένας παγκόσμιος Έλληνας, ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι πια μαζί μας. Από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας, που αφήνει πίσω ένα τεράστιο έργο και ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Ευχαριστούμε για όλα Μίκη! pic.twitter.com/P01mrXV98g

— Apostolos Tzitzikostas (@tzitzikostas) September 2, 2021

Έφυγε σπο τη ζωή ο κορυφαίος Ελληνας μουσικοσυνθέτης που σφράγισε την ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία 70 χρόνια όσο ελάχιστοι. Η Ελλάδα πενθεί τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Θα μείνει σίγουρα Αθάνατος μέσα από την υπέροχη μουσική του! pic.twitter.com/Ncz5CZOISN

— Γιαννης Λοβερδος (@YiannisLoverdos) September 2, 2021

Αξεπέραστος και Αξέχαστος. Ο τελευταίος μεγάλος Έλληνας. Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα. #Μικης_Θεοδωρακης pic.twitter.com/jZkACX1wnQ

— Μιχάλης Κατρίνης (@michaelkatrinis) September 2, 2021

Αστείρευτος συνθέτης, εμβληματική προσωπικότητα, ταυτισμένος με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας, ακούραστος αγωνιστής ο Μίκης Θεοδωράκης φεύγει αφήνοντας πίσω μοναδική παρακαταθήκη. Η Ελλάδα τον αποχαιρετά εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για όσα της προσέφερε. pic.twitter.com/FMozmNfkNK

— Harry Theoharis (@htheoharis) September 2, 2021

Έφυγε ο πρόεδρος της μαθητικής μας ζωής. Ο άνθρωπος που έφερε την μαχόμενη ποίηση μελωδικά στην ψυχή μας. Ο αντιστασιακός. Ο Μικης. Μας άρεσε να μας διηγείται ιστορίες με νεανικές τρέλες και όμορφες εμπνεύσεις. Φεύγει μια εποχή που η αριστερά ήξερε ότι η τέχνη λέει το ανείπωτο.

— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) September 2, 2021

Αθάνατος! pic.twitter.com/SWN4hAoEOH

— Balafas Yiannis (@ybalafas) September 2, 2021



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό