20.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Θρίλερ με την προσελήνωση του διαστημικού σκάφους «Moon Sniper»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ιστορική ημέρα είναι η σημερινή για την Ιαπωνία καθώς γίνεται η πέμπτη χώρα στον πλανήτη που καταφέρνει να στείλει σκάφος στη Σελήνη, αν και το σημαντικό αυτό επίτευγμα εξελίχθηκε σε ένα μίνι θρίλερ.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μυστήριο επικράτησε αρχικά σχετικά με την προγραμματισμένη προσελήνωση του ιαπωνικού διαστημικού σκάφους «Moon Sniper» στο φεγγάρι.

Αν και ήταν προγραμματισμένο να προβληθεί LIVE η προσελήνωση του διαστημοπλοίου, αυτό δε συνέβη ποτέ, με τις πληροφορίες από το Τόκιο να αναφέρουν, όμως, πως η προσελήνωση ήταν επιτυχής.

Παράλληλα, διευκρινιζόταν πως θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου από την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) για να διευκρινιστεί τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια της προσελήνωσης.

Τι πήγε στραβά στην προσελήνωση του Moon Sniper

Όπως αναφέρει το Sky News, φαίνεται πως τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχαν υπολογίζει οι Ιάπωνες επιστήμονες, με το Moon Sniper να στέλνει σήμα πίσω στο κέντρο ελέγχου, κάτι που σημαίνει πως έχει γίνει η προσελήνωση, αλλά χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη επικοινωνία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σκάφος είναι κατασκευασμένο με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να προσεληνωθεί πρώτα στα δύο πόδια και μετά να ισοροοπήσει στα άλλα δύο. Οι Ιάπωνες όμως ανησυχούν πως κάτι πήγε λάθος στην προσελήνωση, χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμα σε τί ακριβώς έχει συμβεί.

Σύμφωνα με το Sky News, μπορεί να προσεληνώθηκε σε περιοχή του σεληνιακού κρατήρα με κλίση ή απλά να έπεσε με τον λάθος τρόπο και για αυτό το κέντρο ελέγχου να μην μπορεί ακόμα να έρεθει σε επικοινωνία με το διαστημόπλοιο.

Τα καλά νέα, είναι πως ο δέκτης του Deep Space Network στην Ισπανία λαμβάνει σήματα από το Lev1, το οποίο είναι ένα από τα ρόβερ που το ιπαωνικό σκάφος εκτόξευσε λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια του φεγγαριού.

Το συγκεκριμένο ρόβερ είναι εξοπλισμένο με κάμερα, οπότε αν λειτουργεί σωστά και μπορεί να προσανατολιστεί προς το μητρικό του σκάφος, θα μπορέσει να στείλει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να έχει πάει στραβά.

Επιτυχία μεν αλλά…

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Jaxa προχώρησε σε δηλώσεις, αναφέροντας ότι η προσγείωση ήταν επιτυχής και το σκάφος επικοινωνεί, οπότε το «ελάχιστο επίπεδο επιτυχίας» της αποστολής έχει επιτευχθεί.

Προχωρώντας, πρόσθεσε ότι θα αξιολογήσουν τα δεδομένα για να βγουν περισσότερα συμπεράσματα.

«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να έχουμε πρόσβαση στη σεληνιακή επιφάνεια, οπότε με τις διάφορες χώρες που θα προχωρήσουν θα υπάρξει διεθνής συνεργασία, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη»

Παράλληλα, ανέφερε ότι η προσεδάφιση ακριβείας ήταν μια επιτυχία, αλλά η υπηρεσία χρειάζεται περίπου ένα μήνα για να τα αναλύσει.

Ο πρόεδρος συμπλήρωσε: «Προχωρώντας, θα στείλουμε περισσότερα στη Σελήνη και έχουμε σχέδιο θα φτάσουμε και στον Άρη». «Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τη δομή και τη σύνθεση της Σελήνης, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον δικό μας πλανήτη» συμπλήρωσε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό