17.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Θετική εμπειρία, συναισθήματα χαράς, ευεξίας και ηρεμίας προσφέρει η συντροφιά των φυτών, σύμφωνα με τη μεγάλη έρευνα πρασίνου της Praktiker Hellas

Ειδήσεις Ελλάδα

To “Σπίτι μας αλλάζει την Πόλη» τονίζει η Praktiker Ηellas και δίνει προς τους πολίτες μια μεγάλη περιβαλλοντική υπόσχεση με σκοπό να συνεισφέρει ουσιαστικά στο αστικό πράσινο, να εκπαιδεύει το καταναλωτικό κοινό σε μία πιο φιλική προς το περιβάλλον καθημερινότητα και να δώσει έμπνευση για το πώς οι καταναλωτές μπορούν να επηρεάσουν προς το καλύτερο το κλίμα στις πόλεις.

Η εξασφάλιση της ανθρώπινης ευημερίας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής στον προσωπικό και επαγγελματικό χώρο αλλά και η ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών, μπορούν να επιτευχθούν με όχημα τα φυτά μέσα από απλές πρακτικές και η Praktiker το αποδεικνύει μέσα από τη μεγαλύτερη έρευνα για τη σχέση του ανθρώπου με τα φυτά.

Έρευνα Πρασίνου 2023

Θέλοντας να ενισχύσει την πράσινη φιλοσοφία της αλλά και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη προς την κοινωνία, η Praktiker προχώρησε με τη συμβολή των εργαζομένων και των συνεργατών της, στην εκπόνηση πράσινης έρευνας, τα ευρήματα της οποίας βοηθούν στο σχεδιασμό των προγραμμάτων της, επικυρώνουν την ορθή κατεύθυνση των ενεργειών της, ενώ προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες και καθημερινές πρακτικές προς τους αναγνώστες.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη έρευνα στην Ελλάδα, για την σχέση του ανθρώπου με τα φυτά και τους τρόπους φροντίδας τους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ECOSCAPES, το αρχιτεκτονικό γραφείο του κου Αντώνη Σκορδίλη, Δρ. Οικολογίας Φυτών Πανεπιστημίου Αθηνών & Αρχιτέκτονα Τοπίου. Σε αυτήν, έλαβαν μέρος 997 άτομα, εργαζόμενοι σε ιδιωτικές εταιρείες αλλά και στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι  μέσω ερωτηματολογίων έδωσαν χρήσιμα στοιχεία για την αλληλεπίδρασή τους με τα φυτά στον επαγγελματικό ή τον προσωπικό τους χώρο.

Η σχέση μας με τα φυτά

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα φυτά είναι αναπόσπαστο κομμάτι των προσωπικών/επαγγελματικών χώρων, για λόγους που συνδέονται με την καλύτερη διάθεση/ευεξία, την διακόσμηση και την αίσθηση επαφής με τη φύση. Οι συμμετέχοντες τονίζουν ότι η επαφή με τα φυτά βοηθά στη πιο θετική σκέψη, βελτιώνει τη διάθεση και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής. Θεωρούν πως η ύπαρξη φυτών στον χώρο – κυρίως των καλλωπιστικών- είναι μία πολύ ωραία εμπειρία που ομορφαίνει τον περιβάλλοντα χώρο και δημιουργεί συναισθήματα χαράς, ευεξίας, ηρεμίας και αναζωογόνησης.

Ωστόσο, ανάλογα με την ηλικία παρατηρείται και διαφορά νοοτροπίας αναφορικά με τα φυτά. Ειδικότερα οι 50+ ετών είναι οι πιο θετικά διακείμενοι απέναντι τους από ότι οι νεότεροι. Για τους 30+ αποτελούν πιθανό πόρο υγείας ενώ για τους 18-29 ετών μια ευκαιρία αύξησης κοινωνικών δεσμών, με συνέπεια… υψηλή πρόθεση αύξησής τους

Δυσκολίες ενασχόλησης και αντιμετώπιση

Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί, απαιτούν φροντίδα, συνέπεια και γνώσεις. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, η αντιμετώπιση των φυτοπαθολογικών ασθενειών, η ελλιπής γνώση και ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος είναι οι βασικότερες δυσκολίες στη φροντίδα των φυτών. Το internet και οι συζητήσεις με γνώστες της κηπουρικής είναι οι βασικές πηγές ενημέρωσης για τη φροντίδα των φυτών.

Η Praktiker, ρίχνοντας φως στην αξία ενασχόλησης με τα φυτά και στην προσπάθεια να βοηθήσει εκείνους που θέλουν να επιλέξουν τη συντροφιά των φυτών, προχώρησε στην καταγραφή σειράς χρήσιμων συμβουλών. Αυτές οι συμβουλές – tips,  θα δώσουν την απαραίτητη γνώση και τα σωστά εργαλεία που θα παροτρύνουν κάποιον είτε να ξεκινήσει από το μηδέν την ενασχόληση του με τα φυτά είτε να βελτιώσει την ήδη υπάρχουσα συνήθεια.

Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να ευδοκιμήσουν και σε μικρές γλάστρες, αρκεί να έχουν χώμα πλούσιο σε οργανική ύλη, καλή αποστράγγιση και τακτική λίπανση σε μικρές δόσεις από πλούσιο υγρό λίπασμα. Τα φυτά στο μπαλκόνι εξαρτώνται από τον κηπουρό για την καλή τους κατάσταση – πολύ περισσότερο από ότι ένα φυτό που αναπτύσσεται στο έδαφος. Ωστόσο το βάρος, το μέγεθος και το σχήμα μιας γλάστρας παίζει σημαντικό ρόλο, μιας και η μετακίνηση της γλάστρας είναι σημαντικό στοιχείο για την ευρωστία των φυτών.

Να σημειωθεί ότι στις συμβουλές που παρέχονται, μαθαίνουμε και ενδιαφέρουσες λύσεις βιωσιμότητας, όπως για την εξοικονόμηση νερού με λύσεις αυτόματου ποτίσματος και μετρητών νερού, για τη χρήση οικιακών κομποστοποιητών και ηλιακών φωτιστικών για τη μείωση χρήσης ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, για την οικονομία μέσω των επαναχρησιμοποιούμενων γλαστρών, καθώς και για τη σημασία των δημιουργία οικιακών λαχανόκηπων.

Η Praktiker Hellas για ακόμα μια φορά πρωτοτυπεί στον κλάδο της με πρωτοβουλίες που δείχνουν το δρόμο για ένα καλύτερο και φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον για όλους. Μπορούμε όλοι να κάνουμε την καθημερινότητα μας καλύτερη και πιο πράσινη μέσα από απλές, μικρές αλλά συνάμα υπεύθυνες πράξεις φροντίδας.

Βρείτε ολόκληρη την  Έρευνα Πρασίνου 2023 εδώ: www.praktiker.gr/environmental-promise 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό