20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θα μπορούσαν να προβλέψουν τα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων;

Ειδήσεις Ελλάδα

Με την πάροδο του χρόνο και την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας, τα smartwatches και οι λειτουργίες που έχουν ενσωματωθεί σε αυτά προσφέρουν μία πρωτόγνωρη εμπειρία στους κατόχους. Τα smartwatches έχουν διεισδύσει στον τομέα της υγείας και έχουν μετατραπεί σε ανεκτίμητης αξίας εργαλεία για την παρακολούθηση πολλών σημαντικών παραγόντων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα τα smartwatches μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αίματος. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Duke και το Πανεπιστήμιο του Stanford και διαπιστώθηκε ότι τα smartwatches θα μπορούσαν μέσω της μηχανικής εκμάθησης να υποδείξουν διάφορους τύπους μετρήσεων σχετικά με την υγεία του ανθρώπινου σώματος, βασιζόμενα στους καρδιακούς παλμούς, στην θερμοκρασία του σώματος αλλά και στην καθημερινή δραστηριότητα.

Αρχικά, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν τα δεδομένα που συλλέγονται από τα smartwatches κατά τη διάρκεια της χρήσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εκ των υστέρων προκειμένου να προκύψουν αποτελέσματα, όπως ακριβώς αυτά που εμφανίζονται από τις εξετάσεις αίματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, κατά την οποία εξετάστηκαν δεδομένα 54 ανθρώπων στην πάροδο τριών χρόνων, ανακαλύφθηκε ότι τα smartwatches βάσει των μετρήσεων τους θα μπορούσαν πράγματι να προβλέψουν παθήσεις, όπως είναι η αναιμία και η αφυδάτωση.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν κάποιους προβληματισμούς σχετικά με την «ποσότητα» των δεδομένων από τα smartwatches, καθώς δεν είναι πάντοτε αρκετά συγκεκριμένα για να συμπεράνουν μετρήσεις για τα λευκά αιμοσφαίρια – παραδειγματικά – ή για κάποια άλλη ασθένεια.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στο παρελθόν μία έρευνα είχε αποδείξει ότι τα smartwatches θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν και τον ιό που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τον κορονοϊό.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό