23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Θα καταφέρει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο να αποτρέψει έναν εμφύλιο διαδοχής;

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Μπερνάρ Αρνό γνωρίζει πώς η διαδικασία διαδοχής μπορεί να καταστήσει μια εταιρεία ευάλωτη και πως ο διχασμός μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος. Έχει εκμεταλλευτεί την αδυναμία σε άλλες οικογενειακές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνιστικής Hermes International, για να προσπαθήσει να κερδίσει το πάνω χέρι στις μάχες εξαγοράς στο παρελθόν.

Τώρα ο 73χρονος ιδιοκτήτης του κολοσσού πολυτελών αγαθών LVMH χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον έλεγχο της οικογένειάς του επί της αυτοκρατορίας, που έχει χτίσει, και να αποτρέψει τις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ αδελφών. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν οι μάχες σε άλλες διάσημες οικογένειες δισεκατομμυριούχων από τους Mέρντοχ έως τους Κοχ και τους Αμπάνι.

Μέσα από μια σειρά κινήσεων τον περασμένο χρόνο, πολλές από τις οποίες έχουν ξεφύγει από την προσοχή του κοινού, όπως εξηγεί σε εκτενές ρεπορτάζ του το Bloomberg, ο Αρνό έχει θέσει τις βάσεις που ελπίζει ότι θα αποτρέψουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα για τη δική του οικογενειακή αυτοκρατορία. Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται μια νέα εταιρεία holding, ο έλεγχος της οποίας μοιράζεται εξίσου στα πέντε παιδιά του. Το όχημα αυτό έχει ήδη τη δύναμη να επηρεάζει σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τον όμιλο ειδών πολυτελείας. Και με αυτό ο «πατριάρχης» ελπίζει ότι θα αποτρέψει τις διαιρέσεις μεταξύ των κληρονόμων του και θα διασφαλίσει ότι η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE θα παραμείνει υπό οικογενειακό έλεγχο για τις επόμενες δεκαετίες.

Στο σχέδιο δεν αναφέρεται αν ένα από τα πέντε παιδιά θα αντικαταστήσει τον Αρνό στον επιχειρησιακό ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της LVMH, της επιχείρησης που δημιούργησε τη δεκαετία του 1980 συγχωνεύοντας τις εταιρείες που αποτελούν τώρα το όνομα. Οι πιθανοί υποψήφιοι θα ήταν η Ντελφίν, 47 ετών, και ο Αντουάν, 45, από τον πρώτο γάμο, ο Αλεξάντερ, 30, ο Φρεντερίκ, 28 και ο Ζαν, 24 ετών – τα παιδιά με την καναδικής καταγωγή σύζυγό του, Ελέν Μερσιέ.

Η ταχεία ανάπτυξη, που τροφοδοτείται από την παγκόσμια ζήτηση σε 75 ισχυρά εμπορικά σήματα, από Dom Perignon και Fendi έως Louis Vuitton και Tiffany & Co., έχει καταστήσει την LVMH την πολυτιμότερη εταιρεία της Ευρώπης, με αξία άνω των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μπερνάρ Αρνό: Ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Οι σημερινοί ρόλοι των παιδιών του

Οι εικασίες για τη μάχη διαδοχής στον όμιλο αναζωπυρώθηκαν με την προώθηση τον Ιανουάριο της Ντελφίν ως επικεφαλής της μάρκας Christian Dior Couture, τη στιγμή που ο αδερφός της Antoine έγινε Διευθύνων Σύμβουλος μιας κύριας εταιρείας χαρτοφυλακίου του πολυτελούς ομίλου. Και οι δύο έχουν περάσει δεκαετίες ανεβαίνοντας στην εταιρική ιεραρχία. Τα τρία μικρότερα αδέρφια έχουν επίσης ενταχθεί στον όμιλο, δημιουργώντας την εντύπωση ενός αγώνα προς την κορυφή. Ο Φρεντερίκ πρόσφατα έγινε επικεφαλής για το σήμα Tag Heuer. Ο Αλεξάντερ είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Tiffany & Co. Ο Ζαν εποπτεύει το τμήμα ρολογιών του Louis Vuitton.

«Κάθε φορά που υπάρχει μετάβαση, αυτή είναι η πιο ευάλωτη περίοδος στη ζωή μιας εταιρείας που ελέγχεται από μία οικογένεια», σημειώνει στο Bloomberg, ο Ραφί Αμί, καθηγητής στο Wharton School of Business, ο οποίος μελετά τον πλούτο από γενιά σε γενιά σε οικογενειακές εταιρείες. «Οι οικογένειες όπου κάθε γενιά αισθάνεται ότι ο ρόλος τους είναι να δημιουργούν πλούτο, αντί να καταναλώνουν πλούτο, θα συντηρηθούν για πολύ περισσότερο χρόνο» προσθέτει.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH, ο οποίος αντικατέστησε τον Έλον Μασκ ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον Δεκέμβριο, δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί σύντομα. Τον Απρίλιο, ο 73χρονος Αρνό ενορχήστρωσε την αύξηση του ορίου ηλικίας για τους ρόλους του κατά πέντε χρόνια, από τα 75 στα 80 έτη. Οι παρατηρητές επισημαίνουν την πολύ καλή κατάσταση της υγείας του και της φυσικής κατάστασής του. Σε μια παρουσίαση κερδών τον Ιανουάριο φαινόταν να είναι πραγματικά στις επάλξεις, αποφεύγοντας ερωτήσεις σχετικά με τη διαδοχή. Όσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι είναι πιθανό να προσπαθήσει να επεκτείνει ξανά τους κανόνες ηλικίας, με ορισμένους μάλιστα να αυξάνουν την πιθανότητα «να πεθάνει στη δουλειά».

Η LVMH αρνήθηκε να διαθέσει τον Aρνό και τα παιδιά του για συνέντευξη στο Bloomberg σχετικά με τα σχέδια διαδοχής του

Τα παραδείγματα των Μέρντοχ και Κοχ

Ο Αρνό δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ τη σειρά του HBO, Succession, όπως είπε στο Bloomberg άτομο από το περιβάλλον του. Παρόλα αυτά θα γνωρίζει κάτι παραπάνω από τα οικογενειακά δράματα που τροφοδότησαν την ιδέα της σειράς. Το σχέδιό του να παραδώσει την επιχείρηση στα παιδιά του είναι μια προσπάθεια να αποφύγει τις παγίδες που έχουν ταλαιπωρήσει άλλες οικογένειες καθώς ο πλούτος μετακινείται από τη μια γενιά στην άλλη.

Η οικογένεια δισεκατομμυριούχων Μέρντοχ, που ευρέως πιστεύεται ότι ήταν η έμπνευση για το τηλεοπτικό σόου, έχει δει περιόδους σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ παιδιών που διεκδικούν την εξουσία στην αυτοκρατορία του 91χρονου ιδρυτή, Ρούπερτ. Στην Ασία, η φυλή Αμπάνι της Ινδίας σημαδεύτηκε από τον θάνατο του 2002 του πατέρα, που άνοιξε το δρόμο για μια παρατεταμένη δημόσια μάχη για τον έλεγχο μεταξύ των δύο γιων του, οι οποίοι συμμετείχαν και οι δύο στην επιχείρηση εκείνη την εποχή.

Ένας άλλος από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ο Τσαρλς Κοχ, θριάμβευσε σε μια οικογενειακή μάχη. Αυτός και τα τρία αδέρφια του κληρονόμησαν την Koch Industries Inc. από τον πατέρα τους, το 1967. Ξέσπασε μια κόντρα και ο αδερφός του, Γουίλιαμ, εκδιώχθηκε το 1980, αφού προσπάθησε να αποσπάσει τον έλεγχο. Ο Τσαρλς και ένας άλλος αδερφός, ο Ντέιβιντ εξαγόρασαν τα μερίδια των Γουίλιαμ και Φρέντερικ το 1983, αλλά οι νομικές διαμάχες τους διήρκεσαν σχεδόν δύο ακόμη δεκαετίες.

Εάν υπάρχει κάποια διαφωνία μεταξύ των παιδιών του Αρνό, δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή δημοσίως.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό