17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Θαλάσσιο κήτος σαν μπαλόνι έτοιμο να εκραγεί….

Ειδήσεις Ελλάδα

Με ένα πρωτόγνωρο θέαμα ήρθε αντιμέτωπος ένας Νορβηγός ψαράς ο οποίος αντίκρισε μία φάλαινα που έμοιαζε με μπαλόνι, να επιπλέει βόρεια του νησιού Αντόγια.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, o Νορβηγός ψαράς Dag Rydland δεν πίστευε στα μάτια του όταν πλησιάζοντας προσεκτικά αυτό το μεγάλο μπαλόνι, κατάλαβε ότι ήταν μία νεκρή μεγάπτερη φάλαινα (ή καμπουροφάλαινα).

Σε δηλώσεις που έκανε ο Νορβηγός ψαράς Dag Rydland σε τοπική εφημερίδα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το μπαλόνι ήταν τόσο μεγάλο! Είμαι ψαράς επί για 27 χρόνια κι έχω δει μερικές νεκρές φάλαινες. Αλλά δεν έχω ξαναδεί θαλάσσια κήτη τέτοιου μεγέθους».

Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του έμπειρου ψαρά η συγκεκριμένη φάλαινα όσο ακόμα ήταν εν ζωή υπολόγισε ότι είχε μήκος 15 μέτρων και βάρος περίπου 40 τόνων.

Σημειώνεται ότι όταν οι φάλαινες πεθαίνουν φουσκώνουν σαν μπαλόνια, επειδή το σώμα τους καθώς αποσυντίθεται γεμίζει με αέρια. Μάλιστα όταν η ποσότητα αυτών αερίων είναι πολύ μεγάλη συχνά εκρήγνυνται.

«Ελπίζω να μην ξεβραστεί στην ακτή. Αν εκραγεί, τα δύσοσμα μέρη θα πετάξουν πολλά μέτρα μακριά», δήλωσε ο Νορβηγός ψαράς ο οποίος έμεινε σε απόσταση 100 μέτρων από το νεκρό θαλάσσιο κήτος υπό τον φόβο έκρηξης. 

Μπορεί μια νεκρή φάλαινα να εκραγεί;

Οι εκρήξεις νεκρών φαλαινών είναι σχετικά σπάνιες, αλλά μπορούν να είναι πολύ επικίνδυνες. Όταν μια φάλαινα εκρήγνυται, μπορεί να εκπνεύσει αέρα, τροφή, και ακόμη και αίμα με μεγάλη δύναμη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς σε ανθρώπους ή ζώα που βρίσκονται κοντά, ή ακόμη και να τους σκοτώσει

Μια νεκρή φάλαινα μπορεί να εκραγεί για διάφορους λόγους, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:

Μούχλα: Όταν μια φάλαινα πεθάνει, τα βακτήρια αρχίζουν να αποσυνθέτουν το σώμα της. Αυτό παράγει αέρια, όπως μεθάνιο και υδρογόνο, τα οποία συσσωρεύονται στο σώμα της φάλαινας. Εάν αυτά τα αέρια δεν μπορέσουν να διαφύγουν, μπορεί να οδηγήσουν σε έκρηξη.Γαστρική διάταση: Το στομάχι μιας φάλαινας είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να περιέχει μεγάλες ποσότητες αέρα και τροφής. Όταν μια φάλαινα πεθάνει, τα αέρια στο στομάχι της συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Εάν αυτά τα αέρια δεν μπορέσουν να διαφύγουν, μπορεί να οδηγήσουν σε έκρηξη.Πίεση νερού: Όταν μια φάλαινα πεθάνει, το σώμα της αρχίζει να βυθίζεται στο νερό. Η πίεση του νερού μπορεί να αυξηθεί καθώς η φάλαινα βυθίζεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη.

Για να αποφευχθεί η έκρηξη μιας νεκρής φάλαινας, είναι σημαντικό να απομακρυνθεί από την ακτή το συντομότερο δυνατό. Εάν μια φάλαινα δεν μπορεί να απομακρυνθεί, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα έκρηξης. Για παράδειγμα, το σώμα της φάλαινας μπορεί να τρυπηθεί για να απελευθερωθούν τα αέρια, ή μπορεί να ενταφιαστεί στο χώμα.

Στην Ελλάδα, η πιο πρόσφατη περίπτωση έκρηξης νεκρής φάλαινας συνέβη το 2017, στην παραλία του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Μια φάλαινα της οικογένειας των δελφινιών, γνωστή ως μάλασσα, εκπυρσοκρότησε και σκοτώθηκε. Η έκρηξη προκλήθηκε από τη συσσώρευση αερίων στο σώμα της φάλαινας, τα οποία προήλθαν από την αποσύνθεση του σώματος της.

Με πληροφορίες και από τη dailymail

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό