19.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Θέλετε να αλλάξετε ή να ανανεώσετε το χρώμα του αυτοκίνητου σας; Έτσι θα γλυτώσετε το πρόστιμο

Ειδήσεις Ελλάδα

Μάθετε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε αλλά και το πως θα ξέρετε τον κωδικό χρώματος του οχήματος σας
Το χρώμα του αυτοκίνητου μας είναι μία από τις πρώτες επιλογές που κάνουμε, όταν αγοράζουμε ένα όχημα, ωστόσο υπάρχουν φορές που μπορεί να μη μας ικανοποιεί το αρχικό του χρώμα, είτε διότι δεν το επιλέξαμε εμείς, μιας και ήταν μεταχειρισμένο, είτε διότι απλά άλλαξε το γούστο μας.
Ακόμη και όταν είμαστε ικανοποιημένοι από το χρώμα, δυστυχώς είτε λόγω του χρόνο ή κάποιου ατυχήματος, η αρχική του λάμψη και ζωηράδα μπορεί να φθαρεί. Πολλοί από εμάς δαπανούμε χρήματα για κερί αυτοκινήτου ανά δύο με τρεις μήνες, ή αγοράζουμε κουκούλα αυτοκινήτου ή ξοδεύουμε έξτρα χρήματα για γκαράζ προκειμένου να το προφυλάσσουμε.
Όσο και να προσέχουμε όμως, έρχεται κάποια στιγμή που θα χρειαστεί να κάνουμε κάποιες εργασίες βαφής. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζουμε τον κωδικό χρώματος του αυτοκίνητου για να είμαστε σίγουροι πως η απόχρωση θα είναι ακριβώς η ίδια. Ακόμη και αν αλλάξουμε την απόχρωση και πάλι θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για τον κωδικό του χρώματος, διότι η εν λόγω αλλαγή αποτελεί και πράξη που μεταβάλλει το “status” του οχήματος, κάτι που απαιτεί από τον οδηγό να το δηλώσει εγκαίρως, αλλιώς μπορεί να φάει πρόστιμο!
Ας ξεκινήσουμε πρώτα από το πως θα είμαστε σίγουροι για τον κωδικό του χρώματος και έπειτα θα δούμε τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να δηλώσει την αλλαγή και να γλυτώσει το πρόστιμο.
Πού αναγράφεται ο κωδικός χρώματος του αυτοκινήτου;
Τι είναι όμως οι κωδικοί των χρωμάτων του αυτοκίνητου; Μιας και τα χρώματα, αλλά και τα είδη των βαφών αυτοκινήτων που είναι διαθέσιμες από τα καταστήματα, είναι υπερβολικά πολλά, οι κατασκευαστές έχουν ορίσει συγκεκριμένους κωδικούς για κάθε χρώμα που εφαρμόζουν στα οχήματά τους. Ο κωδικός αυτός, μπορεί να αποτελείται από αριθμούς, γράμματα ή και κάποιο συνδυασμό και των δύο.
Πώς γίνεται λοιπόν η εύρεση του κωδικού του χρώματος του αυτοκίνητου; Οι κατασκευαστές των οχημάτων αναρτούν στα προϊόντα τους διάφορα μεταλλικά ή χάρτινα ταμπελάκια σε διάφορα σημεία του οχήματος, τα οποία αναφέρουν πληροφορίες όπως το χρώμα, το μοντέλο, η χρονολογία κατασκευής, τα κατάλληλα τεχνικά υγρά, η πίεση των ελαστικών και πολλές ακόμα πληροφορίες.
Συνήθως, στα σύγχρονα αυτοκίνητα αυτό το ταμπελάκι βρίσκεται στο πλαίσιο της πόρτας του οδηγού, είτε χαμηλά κοντά στο μαρσπιέ, είτε λίγο πιο ψηλά, πάνω ή κάτω από το μάνταλο ασφάλισης της πόρτας. Πρόκειται για ένα σχεδόν ορθογώνιο αυτοκόλλητο με τις σχετικές πληροφορίες.
Θα μπορούσε όμως, να βρίσκεται στο ίδιο σημείο από την πλευρά του συνοδηγού ή στο πορτμπαγκάζ, κάτω από την προστασία δαπέδου. Σε κάποια οχήματα, παλαιότερων ετών κατασκευής ενδέχεται να βρίσκεται σε κάποιον από τους εμπρόσθιους θόλους των τροχών και να μην είναι καν ταμπελάκι, αλλά χάραξη στο ίδιο το αμάξωμα όπως ο αριθμός του κινητήρα. Σε κάποιες περιπτώσεις, θα μπορούσε να είναι σε μέρη, όπως κοντά στο παρμπρίζ ή κάτω από από τα καθίσματα.
Φυσικά, ακόμη κι αν δεν μπορέσετε εσείς να τον βρείτε, ο μηχανικός σας θα το βρει σίγουρα. Αν για κάποιο λόγο το ταμπελάκι έχει αφαιρεθεί, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να βρεθεί ο κωδικός του χρώματος, είτε από την αντιπροσωπεία, είτε και από ειδικές εφαρμογές στο διαδίκτυο.
Πώς γίνεται η δήλωση της αλλαγής του χρώματος του αυτοκινήτου;
Εάν η δήλωση της αλλαγής του χρώματος δε γίνει μέσα σε 15 ημέρες από την ολοκλήρωση της, τότε μπορεί να σας επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 20 ευρώ κάθε φορά που θα εντοπίζεται η παράβαση.
Για να γίνει η δήλωση της αλλαγής του χρώματος του αυτοκινήτου χρειάζονται κάποιες απλές διαδικασίες.
Απαιτείται αρχικά να πληρωθεί ένα παράβολο ύψους 75 ευρώ (ή 9 ευρώ για μοτοσικλέτα) σε μία από τις συμβεβλημένες τράπεζες με κατάθεση σε συγκεκριμένο λογαριασμό. Οι λογαριασμοί αυτοί πιθανόν να αλλάζουν από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, οπότε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον αρμόδιο υπάλληλο σε κάθε Περιφέρεια για να μην υπάρξουν δυσκολίες.
Στην αιτιολογία κατάθεσης θα πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος και η ένδειξη “Αλλαγή Χρωματισμού”.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:

Άδεια κυκλοφορίας
Φωτοτυπία της άδειας κυκλοφορίας
Αίτηση αλλαγής χρώματος οχήματος
Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντος, πρωτότυπη και φωτοτυπία
Παράβολο των 75€ (9 ευρώ για μοτοσικλέτα) για τέλος αδείας

Μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών, ο υπάλληλος θα σας δώσει τη φωτοτυπία της άδειας κυκλοφορίας, σφραγισμένη και υπογεγραμμένη. Πάνω σε αυτήν θα πρέπει να αναγράφεται οπωσδήποτε η ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών. Ενώ θα πρέπει να προβλέψετε να γραφεί σε εμφανές σημείο πάνω στην άδεια η αλλαγή του χρώματος, από το προϋπάρχον στο νέο, έτσι ώστε να μην έχετε κάποιο πρόβλημα σε ενδεχόμενο έλεγχο της Τροχαίας.
Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις και παρερμηνείες, το Υπουργείο έχει καθορίσει μία συγκεκριμένη λίστα χρωμάτων:

Κίτρινο
Γκρι
Πορτοκαλί
Ερυθρό
Καφέ
Πράσινο
Μωβ
Μπλε
Μαύρο
Λευκό
Γαλάζιο
Ασημί
Μπεζ

Η κατάθεση των δικαιολογητικών μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε Περιφέρεια ή σε ΚΕΠ. Η διαδικασία έκδοσης της νέας άδειας μπορεί να διαρκέσει αρκετό διάστημα, ανάλογα με τον φόρτο εργασίας που υπάρχει στην εκάστοτε υπηρεσία.
Όταν θα κληθείτε να παραλάβετε τη νέα σας άδεια θα πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι τα στοιχεία είναι σωστά, όχι μόνο ως προς το νέο χρώμα αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες εγγραφές (όνομα ιδιοκτήτη, αριθμό πλαισίου κ.λπ.).
Αν όλα αυτά γίνουν σωστά, μπορείτε να απολαύσετε το φρεσκοβαμμένο αυτοκίνητό σας χωρίς το άγχος του προστίμου. Επίσης, θα έχετε λύσει και τα προβλήματα που θα προκύψουν όταν θελήσετε να μεταβιβάσετε το αυτοκίνητό σας κάποια στιγμή στο μέλλον, όπου η αναντιστοιχία στα χρώματα θα μπορούσε να περιπλέξει αρκετά τα πράγματα. Να σημειώσουμε τέλος ότι η διαδικασία αυτή δεν αφορά μόνο τη μόνιμη βαφή αλλά και τη νέα μόδα του car
Σχετικά με την επιλογή βαφής για αυτοκίνητα – autodoc.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό