22.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Η Zeekr παρουσίασε μπαταρία που φορτίζει μέχρι και με 500 kW

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξελίσσονται συνεχώς, προκειμένου να εξασφαλίζουν τόσο μεγαλύτερη αυτονομία όσο και ταχύτερη φόρτιση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νέα μπαταρία που παρουσίασε η κινεζική Zeekr και την οποία ονομάζει Golden Battery.

H Golden Battery λοιπόν που είναι λιθίου- σιδήρου- φωσφορικού άλατος (LFP), διαφημίζεται ως η πρώτη μπαταρία LFP 800V μαζικής παραγωγής στον κόσμο, ικανή για εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση με ισχύ έως και 500 kW.

Έκανε την εμφάνισή της στο καινούργιο 007 της Zeekr και σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία μπορεί να φορτίσει από το 10% στο 80% σε μόλις 15 λεπτά και αν εξασφαλίζει αυτονομία έως και 500 χιλιομέτρων.

Η Zeekr σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση της Golden Battery και σε άλλες μάρκες υπό την ομπρέλα της Geely, συμπεριλαμβανομένων των Geometry, Polestar, Proton, Smart, Volvo και ενδεχομένως την Lotus.

Στην Golden Battery εφαρμόζεται μια κατασκευή «τύπου σάντουιτς» με λεπτούς διαχωριστές μεταξύ των στοιχείων. Η καινοτομία αυτή, σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο ποσοστό του 83,7% για την αξιοποίηση του όγκου 83,7%, ξεπερνά τα στάνταρ βιομηχανικά κριτήρια αναφοράς και αποτελεί σημαντική πρόοδο σε σχέση με τις υπάρχουσες μπαταρίες.

Ταυτόχρονα η Zeekr διαβεβαιώνει πως η μπαταρία Golden Battery επιδεικνύει υψηλή αντοχή στη φωτιά και σε συνθήκες ακραίας πίεσης. Είναι ενδεικτικό πως παρέμεινε άθικτη, χωρίς πυρκαγιά ή έκρηξη, ακόμη και μετά από 4 λεπτά παρατεταμένης έκθεσης σε φλόγα 700 °C, τη στιγμή που το σχετικό κινεζικό πρότυπο είναι 30 δευτερόλεπτα.   

Σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μπαταρίες, όπως η μπαταρία Qilin της CATL που χρησιμοποιείται στα Zeekr 001 και 009 η Golden Battery εξασφαλίζει μείωση του κόστους κατασκευής έως και 14,8%. Το Zeekr 007 που διαθέτει τη Golden Battery θα πωλείται στην Κίνα  από τις 27 Δεκεμβρίου, ενώ οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου.  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό