18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η Wagner συζητά να προμηθεύσει με σύστημα αεράμυνας τη Χεζμπολάχ

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι η ρωσική παραστρατιωτική ομάδα  Wagner, μπορεί να παρέχει το σύστημα αεράμυνας SA-22 στη Χεζμπολάχ, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για ανάφλεξη σε όλη την περιοχή.

Όπως αναφέρθηκε η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει την αποστολή του συστήματος αλλά παρακολουθεί τις συζητήσεις μεταξύ των δύο ομάδων. Η Wagner διαθέτει προσωπικό στη Συρία, όπου έχουν επίσης παρουσία μαχητές της Χεζμπολάχ.

Να σημειωθεί ότι πηγή  Χεζμπολάχ σήμερα ανέφερε ότι η οργάνωση  εξαπέλυσε ταυτόχρονα 19 διαφορετικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Σύμφωνα με αυτό το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, στους στόχους περιλαμβάνονταν και θέσεις του ισραηλινού στρατού. Δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις.

«Ο πιο βαριά οπλισμένος μη κρατικός στρατός στον κόσμο»

Η Χεζμπολάχ θεωρείται πολύ πιο επικίνδυνη για το Ισραήλ από τη Χαμάς. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Λιβανέζικη  σιιτική πολιτοφυλακή, η οποία έχει ενισχυθεί μαζικά από το Ιράν, διαθέτει κάπου 200.000  ρουκέτες και πυραύλους.

«Η Χεζμπολάχ είναι ο πιο βαριά οπλισμένος μη κρατικός στρατός στον κόσμο», σύμφωνα με το αμερικανικό Center for Strategic and International Studies (CSIS). Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ αποτελείται κυρίως από φορητές  ρουκέτες εδάφους-εδάφους.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη Χεζμπολάχ, από το να ανοίξει ένα βόρειο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ.

Το Ισραηλινό Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) αναφέρει ότι η η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 40.000 πυραύλους με μικρή εμβέλεια έως και 20 χιλιόμετρα. Υπάρχουν 80.000 πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς (έως 100 χιλιόμετρα) όπως «Fadshr-3» και «Fadshr-5». Λέγεται ότι υπάρχουν περίπου 30.000 πύραυλοι, συμπεριλαμβανομένων αυτών του τύπου «Fatah-110» με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να έχει ακόμη και πυραύλους Scud με βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό