20.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η VW γιορτάζει 25 χρόνια ιστορίας του Polo GTI

Ειδήσεις Ελλάδα

Δυστυχώς, το Polo GTI ζει κάτω από την σκιά του μεγάλου αδερφού του. Κι όμως, το καυτό hatchback της Volkswagen κλείνει φέτος 25 χρόνια στην αγορά και η  γερμανική εταιρία το γιορτάζει λανσάροντας σε περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων την “Edition 25” – μία ειδική έκδοση που βασίζεται σε κάποιες μικρές σχεδιαστικές λεπτομέρειες για να διαφοροποιηθεί από το standard μοντέλο καθώς δεν προσφέρει κάτι περισσότερο σε άλλους τομείς.

Η ιστορία του Volkswagen Polo GTI λοιπόν, ξεκινά πίσω στο μακρινό 1998, με την 3η γενιά του μικρού hatchback που με την βοήθεια ενός ατμοσφαιρικού 1600άρη βενζινοκινητήρα κατάφερε να αποκτήσει διαφορετικό χαρακτήρα. Χαρακτήρα ο οποίος ταίριαζε με τις αλλαγές που έκανε η γερμανική μάρκα στο εξωτερικό με τους νέους προφυλακτήρες, τα μαρσπιέ, τα φώτα ομίχλης και τις εντυπωσιακές, διαιρούμενες ζάντες ελαφρού κράματος 15 ιντσών της BBS. Η επόμενη γενιά εφοδιάστηκε με τον turbo 1800άρη που στις αρχές της δεκαετίας του 2000 βρίσκαμε και σε άλλα μοντέλα του ομίλου και πρόσφερε 180 ίππους ενώ η 5η γενιά, ξεκίνησε με τον… διπλά υπερτροφοδοτούμενο (supercharger και turbo) βενζινοκινητήρα των 1.4 λίτρων και στο facelift απόκτησε τον 1.8 TSI με τα 192 άλογα. Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα και το Mk6 Polo GTI που κινείται χάρη σε μία ελαφρώς detuned εκδοχή του δίλιτρου, υπερτροφοδοτούμενου βενζινοκινητήρα του μεγάλου αδερφού του.

Το Polo GTI Edition 25 εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα ο οποίος παράγει 207 ίππους και 320 Nm ροπής που περνούν στον δρόμο από τους τροχούς του εμπρός άξονα μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη και του “XDS” ηλεκτρονικού διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης. Χάρη σε αυτόν τον συνδυασμό, το επετειακό hot-hatch επιταχύνει στα 100 km/h σε μόλις 6.5 δευτερόλεπτα ενώ η σπορ ανάρτηση μειώνει την απόσταση από το έδαφος κατά 15 χιλιοστά και περιορίζει τις κλίσεις του αμαξώματος. Για να… γλυκάνει το χάπι η Volkswagen “χτίζει” πάνω στο κλασικό look του Polo GTI με 18άρες ζάντες ελαφρού κράματος “Adelaide” σε μαύρο φινίρισμα, μαύρη οροφή και μαύρα καλύμματα καθρεπτών ενώ στην καμπίνα βλέπουμε τα standard premium σπορ καθίσματα με το λογότυπο GTI ραμμένο στην πλάτη και φυσικά, την πλακέτα που αναγράφει “One of 2500” στα μαρσπιέ να υποδηλώνει την περιορισμένη παραγωγή της εν λόγω ειδικής έκδοσης. Εκτός από τα παραδοσιακά χρώματα που είναι ήδη διαθέσιμο το Polo GTI, η Edition 25 είναι διαθέσιμη και σε “Ascot Grey”.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στον standard εξοπλισμό έχουν προστεθεί τα IQ.Light LED matrix φωτιστικά σώματα με LED φώτα ημέρας και το σύστημα Dynamic Light Assist, το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης Ready2Discover που χρησιμοποιεί μία οθόνη 8 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό κ.ά. Όλα αυτά αλλά και η περιορισμένη παραγωγή της επετειακής έκδοσης συντελούν στο γεγονός ότι το Volkswagen Polo GTI Edition 25 κοστίζει από €35.205 στη Γερμανία ενώ κλείνοντας να αναφέρουμε ότι οι παραγγελίες ξεκινούν από την 1η του Ιουνίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό