34.4 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Η Volvo αποχαιρετά το diesel στις αρχές του 2024

Ειδήσεις Ελλάδα

Για πολλούς ένα μεγάλο αυτοκίνητο, SUV ή sedan, επιβάλλεται να εξοπλίζεται με έναν εξίσου μεγάλο πετρελαιοκινητήρα. Η πετρελαιοκίνηση διατηρεί κάποια ελκυστικά χαρακτηριστικά παρότι έχουμε μπει για τα καλά στην εποχή του ηλεκτρισμού αλλά η Volvo έχει πάρει απόφαση το γεγονός ότι θα αποστασιοποιηθεί από την συγκεκριμένη τεχνολογία και η επίσημη ανακοίνωση ήρθε κατά τη διάρκεια της Climate Week στη Νέα Υόρκη.

“Τα ηλεκτρικά κινητήρια σύνολα είναι το μέλλον μας και είναι ανώτερα των θερμικών κινητήρων: παράγουν λιγότερο θόρυβο, λιγότερους κραδασμούς, απαιτούν χαμηλότερα κόστη επισκευής και συντήρησης από τους πελάτες μας και εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους.”

Δήλωσε ο επικεφαλής της Volvo, Jim Rowan, υπενθυμίζοντας ότι η σουηδική εταιρία στοχεύει μέχρι το 2030 να πουλά αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μέχρι το 2040 να είναι κλιματικά ουδέτερη συνολικά ως εταιρία. Προφανώς υπάρχει ένας σαφής και προσεκτικά καταστρωμένος οδικός χάρτης που θα οδηγήσει την Volvo στους στόχους της και ένα από τα πρώτα βήματα είναι η κατάργηση όλων των πετρελαιοκίνητων εκδόσεων παγκοσμίως μέχρι τις αρχές του 2024. Σε μερικούς μήνες από τώρα λοιπόν, θα κατασκευαστεί το τελευταίο πετρελαιοκίνητο Volvo και η εταιρία θα γίνει μία από τους πρώτους “legacy” κατασκευαστές που θα κάνει αυτό το βήμα.

Ένα βήμα που πριν από μερικά χρόνια θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως τολμηρό αλλά τώρα, όχι και τόσο. Όπως δηλώνει η ίδια, πριν από 4 χρόνια μόλις, ο πετρελαιοκινητήρας ήταν κυρίαρχος στην Ευρώπη και όχι μόνο. Η πλειοψηφία των αυτοκινήτων που πούλησε στην ήπειρο η Volvo το 2019 κινούνταν χάρη σε κάποιον πετρελαιοκινητήρα και τα εξηλεκτρισμένα μοντέλα μόλις είχαν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά από τότε όμως (τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα αναπαριστούν μονάχα το 8.9% επί του συνόλου των πωλήσεων της Volvo παγκοσμίως το 2022) και οι ανάγκες της αγοράς, οι αυστηρότεροι κανονισμοί εκπομπών ρύπων και το πλάνο της εταιρίας που βασίζεται στον εξηλεκτρισμό, κάνουν την απόφαση να στηριχτεί στα εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα (αμιγώς ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά) πολύ πιο εύκολη. Μην ξεχνάμε ότι η μείωση στον αριθμό των πετρελαιοκίνητων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα στις πόλεις, οπότε η στροφή στον εξηλεκτρισμό επηρεάζει μακροπρόθεσμα και την ποιότητα ζωής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό