18.2 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Η Volkswagen κατηγορείται για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Βραζιλία την περίοδο της δικτακτορίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Volkswagen είναι αντιμέτωπη με κατηγορίες περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βραζιλία κατά την περίοδο 1974-1986, όταν η στρατιωτική δικτατορία ήταν στην εξουσία στη χώρα.
Η εταιρία θα καταθέσει στο δικαστήριο στις 14 Ιουνίου και αντιμετωπίζει κατηγορίες για χρήση πρακτικών που θυμίζουν δουλεία και εμπορία ανθρώπων στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια της παραπάνω χρονικής περιόδου. Ο γερμανικός κολοσσός δήλωσε πως:
Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα πιθανά γεγονότα στο Fazenda Rio Cristalino, στα οποία αναφέρεται η έρευνα από τις βραζιλιάνικες ανακριτικές αρχές. Παρακαλώ κατανοήστε όμως πως δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω λόγω πιθανών νομικών διαδικασιών στη Βραζιλία.
Η Volkswagen κατηγορείται ότι ήταν συνένοχος σε συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με έγγραφα που αποτελούνται από μαρτυρίες και αναφορές της αστυνομίας της εποχής εκείνης, η Volkswagen εργαζόταν σε μια μεγάλη γεωργική τοποθεσία στην άκρη της λεκάνης του Αμαζονίου για το εμπόριο κρέατος.
Εκατοντάδες μεροκάματα στρατολογήθηκαν για την αποψίλωση των δασών έκτασης 70.000 εκταρίων γης μέσω μεσαζόντων, πιθανότατα με τη συγκατάθεση της διοίκησης της αυτοκινητοβιομηχανίας.1Η Volkswagen παρακολουθούσε εργαζόμενους και συνδικαλιστές στην Βραζιλία τη δεκαετία του ’80

Οι εργαζόμενοι φέρεται να έπεσαν θύματα κακοποίησης και βίας από ένοπλους φρουρούς και άλλους. Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι οι εργαζόμενοι που προσπάθησαν να διαφύγουν υπέστησαν κακομεταχείριση ή εξαφανίστηκαν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Μια γυναίκα ισχυρίστηκε ότι το παιδί της πέθανε ως αποτέλεσμα βίαιης κακοποίησης, ενώ κάποιος φέρεται να δέχθηκε σεξουαλική επίθεση ως τιμωρία. Άλλοι φέρεται να υπόκεινται σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, με κάποιους να πεθαίνουν από ελονοσία και να θάβονται επί τόπου χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι οικογένειές τους.
Ήταν μια μορφή σύγχρονης σκλαβιάς. Η Volkswagen προφανώς όχι μόνο είχε αποδεχτεί αυτή τη μορφή σκλαβιάς, αλλά και την ενθάρρυνε, καθώς ήταν φτηνό εργατικό δυναμικό,
είπε ο Rafael Garcia, ο εισαγγελέας που είναι υπεύθυνος για την έρευνα.
Οι πρώην υπάλληλοι της VW ζητούσαν από το 2015 αποζημιώσεις και τον Σεπτέμβριο του 2020 η VW ήρθε σε συμφωνία τους κρατικούς και ομοσπονδιακούς εισαγγελείς της Βραζιλίας στο Σάο Πάολο, για την αποζημίωση πρώην εργαζομένων της στη χώρα, τα δικαιώματα των οποίων παραβίασε στη διάρκεια της δικτατορίας.
Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Volkswagen, του ομοσπονδιακού εισαγγελέα και των εισαγγελέων πολιτειών, η Volkswagen κατέβαλε 36 εκατ ρεάλ (5,54 εκατ. ευρώ) σε αποζημιώσεις, από τα οποία τα 16,8 εκατ. ρεάλ (2,59 εκατ. ευρώ) καταβλήθηκαν σε εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Επίσης ένα ποσό δόθηκε σε διάφορες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό