18.1 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Η Toyota εξετάζει την πώληση μετοχών της Denso αξίας 4,7 δισ. δολαρίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Toyota σχεδιάζει να πουλήσει μέρος του ποσοστού που κατέχει στην εταιρεία εξαρτημάτων αυτοκινήτων Denso μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας μετάβασης στην παραγωγή αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων.
Η Denso, βασικός προμηθευτής της Toyota, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής εξαρτημάτων αυτοκινήτων στον κόσμο.
Η Toyota δύο θυγατρικές της, η Toyota Industries και η Aisin, σχεδιάζουν να πουλήσουν ποσοστό περίπου 10% στην Denso, αξίας 700 δισ. γιέν (4,7 δισ. δολαρίων). Από το ποσοστό περίπου 10% που θα πουλήσουν οι τρεις εταιρείες, το ήμισυ περίπου θα διατεθεί από την Toyota και το υπόλοιπο από τις Toyota Industries και Aisin.
Η εκποίηση μετοχών της Denso θα σηματοδοτήσει το τελευταίο βήμα της Toyota να “εξαργυρώσει” συμμετοχές σε εταιρείες του ομίλου την ώρα που εντείνει την παραγωγή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων.
Η Toyota, η οποία κατείχε περίπου το 24,2% των μετοχών της Denso στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραμείνει ο κορυφαίος μέτοχος της εταιρείας.
Η Denso σχεδιάζει επίσης να αγοράσει κάποιες από τις δικές της μετοχές στην ανοικτή αγορά για να αντισταθμίσει το πιθανό πλήγμα στην τιμή της μετοχής της από την αποεπένδυση του Ομίλου Toyota.

Εκπρόσωπος της Toyota δήλωσε ότι η εταιρεία δεν είναι σε θέση να σχολιάσει την Denso, ενώ εκπρόσωπος της Toyota Industries δήλωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί τίποτα. Εκπρόσωπος της Aisin αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σε ανακοίνωσή της, η Denso ανέφερε ότι εξετάζει την πώληση μετοχών, την επαναγορά και άλλα κεφαλαιακά μέτρα, αλλά ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τίποτα.
Η συναλλαγή ύψους 4,7 δισ. δολαρίων, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διάθεση μετοχών στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας φέτος, μετά την πώληση μετοχών αξίας άνω των 9 δισ. δολαρίων στη Japan Post Bank τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.
Οι ιαπωνικές εταιρείες παραδοσιακά έπαιρναν μερίδια στις θυγατρικές του ομίλου τους ή στους επιχειρηματικούς εταίρους τους, μια πρακτική γνωστή ως διασταυρούμενη συμμετοχή, η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές, παρεμποδίζει την εταιρική διακυβέρνηση.
Οι εταιρείες έχουν σιγά-σιγά αποσύρει αυτές τις συμμετοχές εδώ και χρόνια, αλλά η τάση απέκτησε δυναμική αφού το Χρηματιστήριο του Τόκιο προέτρεψε πρόσφατα τις εταιρείες να βελτιώσουν τη χρήση του κεφαλαίου τους. Η Toyota, η οποία κατείχε περίπου το 24,2% της Denso στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραμείνει ο κύριος μέτοχος.
Οι αγοραστές των μετοχών αναμένεται να είναι σε μεγάλο βαθμό εγχώριοι επενδυτές και η τιμή δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Η Toyota τον Ιούλιο δήλωσε ότι θα πουλήσει μερίδιο αξίας περίπου 250 δισεκατομμυρίων γεν στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών KDDI Corp μετά την παρουσίαση ενός σαρωτικού σχεδίου για τη βελτίωση της αυτονομίας οδήγησης και τη μείωση του κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό