20.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η Tesla θα απολύσει το 10% του δυναμικού της

Ειδήσεις Ελλάδα

Για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια διαρκούς αύξησης οι παραδόσεις της Tesla κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσίασαν μείωση και σύμφωνα με ένα εσωτερικό memo, η αμερικανική εταιρία είναι έτοιμη να απολύσει το 10% του ανθρώπινου δυναμικού της παγκοσμίως σε μία προσπάθεια να ανταπεξέλθει όχι μόνο στον ολοένα και σκληρότερο πόλεμο τιμών αλλά και στην μείωση των πωλήσεων. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Δεκεμβρίου η Tesla απασχολεί 140.473 υπαλλήλους σε ολόκληρο τον κόσμο που σημαίνει ότι αν όντως η εταιρία απολύσει το 10% των εργαζομένων της ή λίγο παραπάνω από αυτό, μιλάμε για γύρω στους 15.000 ανθρώπους. Όπως μαθαίνουμε το προσωπικό στην Καλιφόρνια και το Τέξας των Η.Π.Α. έχουν ήδη πληροφορηθεί σχετικά.
“Καθώς προετοιμάζουμε την εταιρία για την επόμενη φάση ανάπτυξης είναι πάρα πολύ σημαντικό να εξετάσουμε κάθε πτυχή της για μειώσεις κόστους και αυξήσεις παραγωγικότητας.
Ως μέρος αυτής της προσπάθειας έχουμε κάνει μία διεξοδική έρευνα της οργάνωσης και πήραμε την δύσκολη απόφαση να μειώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας κατά περισσότερο από 10% παγκοσμίως.”

Ανέφερε ο επικεφαλής της Tesla, Elon Musk, στο υπόμνημα. Οι αναλυτές είναι διχασμένοι καθώς ένα ποσοστό “διαβάζει” τις επερχόμενες απολύσεις στην Tesla ως την επίτευξη ενός είδους ωριμότητας για την αμερικανική εταιρία ενώ άλλοι ερμηνεύουν τις απολύσεις ως έναν αναγκαίο εξορθολογισμό που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον συνδυασμό της γερασμένης γκάμας και των υψηλών επιτοκίων που οδηγούν τους πελάτες σε φθηνότερα μοντέλα και κατ’ επέκταση στον εξ ανατολής ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, η Tesla αναζητά τρόπους να επαναφέρει τα περιθώρια κέρδους της στα συνηθισμένα υψηλά επίπεδα που κρατούσε πριν τις επανειλημμένες μειώσεις που αναγκάστηκε να κάνει για να παραμείνει ανταγωνιστική. Εγκυκλοπαιδικά, να σημειώσουμε ότι το μικτό περιθώριο κέρδους της Tesla για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ήταν “μόλις” 17.6%, το χαμηλότερο των τελευταίων 4 ετών ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εταιρία έχει ήδη απολύσει το 4% του εργατικού δυναμικού της στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το θέμα είναι αν η περίπτωση της Tesla είναι μεμονωμένη ή αν πρόκειται για κάτι που θα μας απασχολήσει και για άλλους κατασκευαστές. Ο “μεγάλος άνδρας” της Stellantis δήλωσε για όποιον το κατάλαβε πριν από λίγο καιρό ότι δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε έναν άσκοπο πόλεμο τιμών μόνο και μόνο για να επιτύχει υψηλότερο μερίδιο αγοράς που με βάση την τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συντηρήσει οικονομικά. Η υπόθεση παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο για την Tesla που αδιαμφισβήτητα είναι πλέον ένας καταξιωμένος, μεγάλος παίκτης στην κατηγορία των ηλεκτρικών αλλά και για τις άλλες εταιρίες που παρότι θεωρούνται κατεστημένο μέχρι σήμερα, θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για την θέση τους στην αγορά στο μέλλον.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό