17 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η Stellantis θα αποφύγει τον πόλεμο τιμών

Ειδήσεις Ελλάδα

Το σκηνικό στη βιομηχανία του αυτοκινήτου αλλά και την πολιτική στις δύο όχθες του Ατλαντικού είναι ιδιαίτερα ρευστό και οι κατασκευαστές θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αυξήσουν τα κέρδη τους ώστε να ικανοποιήσουν τους μετόχους τους. Η υιοθέτηση της τεχνολογίας της ηλεκτροκίνησης από την αγορά προχωρά με σταθερό αλλά αργό ρυθμό και οι εταιρίες που έχουν ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια και θα επενδύσουν ακόμα περισσότερα στο μέλλον περιμένουν να δούνε τις επενδύσεις τους να αποδίδουν ενώ άλλοι, βλέπε Tesla, μειώνουν τις τιμές τους πηγαίνοντας αντίθετα στις τάσεις ως απάντηση στην αβεβαιότητα που επικρατεί. Η Stellantis όμως δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο.
“Αν πας και μειώνεις τις τιμές σου αγνοώντας την πραγματικότητα του κόστους, τότε θα έχεις ένα λουτρό αίματος. Προσπαθώ να αποφύγω έναν αγώνα προς τον πάτο.”
Δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου, Carlos Tavares για να συμπληρώσει… αινιγματικά ότι γνωρίζει “μία εταιρία που έχει μειώσει βάναυσα τις τιμές της και η κερδοφορία της έχει μειωθεί ανάλογα” χωρίς βεβαίως να αναφέρει ποια είναι αυτή η εταιρία. Ο Tavares δήλωσε επίσης ότι σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υλοποίησης του πλάνου επενδύσεων της Stellantis θα διαδραματίσει και το αποτέλεσμα των εκλογών τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ευρώπη. Ανάλογα με το ποιος θα κερδίσει, το πλάνο των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ είτε θα επιταχυνθεί είτε θα επιβραδυνθεί με τον ισχυρό άνδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας να υπογραμμίζει ωστόσο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει καθώς “πρέπει να διορθώσουμε το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη”.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι στις Η.Π.Α. ο Πρόεδρος Biden που είναι υπέρμαχος της ταχύτερης υιοθέτησης τεχνολογιών που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων βρίσκεται 5 μονάδες πίσω από τον πρώην Πρόεδρο Donald Trump σε δημοσκόπηση 7 πολιτειών ενώ στην Ευρώπη, ο κίνδυνος είναι ότι ένα νέο, διαφορετικό σε σύσταση κοινοβούλιο, μπορεί να κάνει πιο ήπια τη νομοθεσία αναφορικά με το ευαίσθητο θέμα της ηλεκτροκίνησης – ευαίσθητο καθώς αφορά και περιλαμβάνει τα στρατηγικά πλάνα της πλειοψηφίας των εταιριών αυτοκινήτων (πλέον και φορτηγών/λεωφορείων) τα οποία ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Το μόνο σίγουρο στην όλη υπόθεση είναι ότι η Stellantis δεν πρόκειται να θυσιάσει τα κέρδη της για να αυξήσει τις πωλήσεις ή/και το μερίδιο της στην αγορά και δεν έχει καμία σημασία τι κάνει ο ανταγωνισμός. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται πόροι οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξέλιξη νέων προϊόντων ή τεχνολογιών ενώ προστατεύονται και οι επιμέρους εταιρίες από το ενδεχόμενο κάποιας εξαγοράς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό