18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η Red Bull θα λανσάρει το πρώτο hypercar της!

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν είχες την πεποίθηση ότι ο θαυμαστός κόσμος των πανάκριβων, εξωτικών, εξωφρενικά γρήγορων και πάρα πολύ exclusive υπεραυτοκινήτων έχει κορεστεί, σου έχω νέα. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι πλούσιοι γίνονται περισσότεροι και προφανώς, δεν έχουν πού να ξοδέψουν τα σχεδόν αμέτρητα χρήματα τους οπότε στρέφονται σε αυτή την πολύ ειδική κατηγορία οχημάτων σε έναν άτυπο αγώνα για το ποιος θα έχει τα περισσότερα, πιο σπάνια και πιο ακριβά αυτοκίνητα. Η κατηγορία των hypercars δεν έχει κορεστεί ακόμα λοιπόν αλλά ακόμα και να είχε κορεστεί, ένα τέτοιο όχημα με τα σήματα της Red Bull, το όνομα του θρυλικού Adrian Newey να συνδέεται άμεσα μαζί του και επιδόσεις που σύμφωνα με τον Βρετανό σχεδιαστή θα είναι άμεσα συγκρίσιμες με αυτές μίας Formula 1, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να ξεπουλήσει εν ριπή οφθαλμού.
Ναι, είναι αλήθεια. Η Red Bull, για την ακρίβεια η Red Bull Racing που ήρθε σχεδόν από το πουθενά στον κόσμο της Formula 1 και κατάφερε να χτίσει μία ολόκληρη δυναστεία, θα λανσάρει το πρώτο της hypercar και τον σχεδιασμό του project έχει αναλάβει φυσικά ο Adrian Newey. Όταν έχεις στις τάξεις σου ένα όνομα και ένα μυαλό αυτού του βεληνεκούς, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Η RB17 όπως θα ονομάζεται λοιπόν, θα είναι ένα όχημα που σχεδιάζεται για να είναι το καλύτερο στα πάντα αλλά πρωτίστως, για να είναι εξωφρενικά γρήγορο στην πίστα. Θεωρητικά, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι το αντίπαλον δέος της Mercedes-AMG One και της Aston Martin Valkyrie αλλά αν ισχύουν αυτά που αναφέρει ο Newey τότε η RB17 θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τους ανταγωνιστές της. Τα νούμερα και μόνο προκαλούν δέος:

Σύμφωνα με τον Adrian Newey, η RB17 δεν πρόκειται να ζυγίζει περισσότερο από 900 κιλά και αν ακόμα χρειάζεσαι τάξη μεγέθους για να καταλάβεις πόσο ελαφρύ είναι αυτό, αρκεί να σου αναφέρω ότι η ελαφρύτερη έκδοση του τρέχοντος Mazda MX-5 ζυγίζει 990 κιλά. Το MX-5 όμως δεν εξοπλίζεται με έναν ατμοσφαιρικό V10 βενζινοκινητήρα ο οποίος στροφάρει μέχρι τις 15.000 σ.α.λ. και παράγει 1.000 ίππους! Σαν να μην έφτανε αυτός, συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 200 ίππων ο οποίος φυσικά βελτιώνει τις επιδόσεις αλλά ο ρόλος του δεν σταματά εκεί. Το hypercar της Red Bull θα διαθέτει ενεργή ανάρτηση και αυτή είναι απολύτως απαραίτητη καθώς μία… απλή δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στα φορτία της downforce. Τι θα ήταν μία δημιουργία του Newey αν δεν ήταν αεροδυναμικά βελτιστοποιημένη για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε; Η RB17 λοιπόν θα είναι ικανή να παράγει έως 1.700 κιλά κάθετης δύναμης στα 240 km/h ενώ ήδη από τα 193 km/h θα παράγει το βάρος της σε downforce. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του αυτοκινήτου θα κατασκευάζεται από την ίδια την Red Bull ενώ αυτά που δεν μπορεί να παράγει in-house, θα προέρχονται από τους φημισμένους συνεργάτες της στην Formula 1.

Ο Βρετανός δεν αποκάλυψε την τιμή του αυτοκινήτου και όπως λέμε πάντοτε σε τέτοιου είδους περιπτώσεις η τιμή δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Για τα άτομα στα οποία απευθύνεται η Red Bull, η τιμή δεν είναι κάτι περισσότερο από έναν αριθμό οπότε μεγαλύτερη σημασία έχει η διαθεσιμότητα. Ο Newey ανέφερε ότι δεν πρόκειται να κατασκευαστούν περισσότερα από 50 αντίτυπα, οπότε 49 θα είναι διαθέσιμα καθώς ο ίδιος δεν πρόκειται να αφήσει την ευκαιρία να αποκτήσει το αυτοκίνητο που σχεδίασε ο ίδιος να περάσει. Η τιμή της RB17 πάντως εξασφαλίζει στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες και άλλα προνόμια όπως μαθήματα στους προσομοιωτές της εταιρίας ώστε να είναι σε θέση εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του νέου αποκτήματος τους, προσκλήσεις σε ειδικά events κ.ά. Αν όλα πάνε καλά, ενδεχομένως να δούμε τα πρώτα σκίτσα του αυτοκινήτου γύρω στα μέσα του έτους αλλά οι δοκιμές δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν το 2025 ενώ η παραγωγή είναι προγραμματισμένη για το 2026.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό