16.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η Nio χάνει 33.000 ευρώ από κάθε αυτοκίνητο που πουλά, αλλά έχει την στήριξη της κινεζικής κυβέρνησης

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι κινεζικές μάρκες κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά με τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα, προς εκνευρισμό των ευρωπαϊκών χωρών παραγωγής αυτοκινήτων όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για όλους εκείνους τους Κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων που θα μπορούσαν να κατακλύσουν με τα αυτοκίνητα τους την ήπειρό μας μέσω της υποστήριξης της κινεζικής κυβέρνησης.
Οι κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 851% μέσα σε τρία χρόνια. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων οδηγούνται στην Ευρώπη. Οι Κινέζοι μπορούν όχι μόνο να κατασκευάζουν φθηνότερα τα αυτοκίνητα λόγω, μεταξύ άλλων, των χαμηλότερων μισθών και των διαθέσιμων πρώτων υλών στη χώρα τους, αλλά και λόγω της τεράστιας υποστήριξης από την κινεζική κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (Απρίλιος – Ιούνιος 2023) η κινεζική Nio παρουσίασε ζημιές 808 εκατομμυρίων ευρώ. Δεδομένου ότι η Nio πουλάει 8.000 αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο το μήνα, αυτό σημαίνει πως η εταιρία χάνει τουλάχιστον 33.000 ευρώ από κάθε αυτοκίνητο που πουλά.
Ο μόνος τρόπος που μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μια μάρκα όπως η Nio είναι με τη βοήθεια της κινεζικής κυβέρνησης. Το 2020, η μάρκα ήταν ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η κρατική τράπεζα επένδυσε τότε στην Nio 1,5 δισ. ευρώ και η κινεζική κυβέρνηση της έδωσε επιπλέον 950 εκατομμύρια ευρώ, επιτρέποντάς της να αντέξει τέτοιες απώλειες και να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Αντίστοιχες “ενέσεις ρευστότητας” έχουν γίνει και σε άλλες εταιρίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει έρευνα για τις κρατικές ενισχύσεις της κυβέρνησης Κίνας προς τις τοπικές της μάρκες αυτοκινήτων. Αυτό πιθανώς να σημαίνει εισαγωγικούς δασμούς στα κινεζικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη, με την Κίνα να είναι πολύ πιθανό να επιβάλει και αυτή με τη σειρά της δασμούς στις ευρωπαϊκές μάρκες που εξάγουν προϊόντα τους στη Κίνα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό