17.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Η Nikkei γαστρονομική εμπειρία στο Cloud Bar του ΟΝΟΜΑ Hotel, με την υπογραφή του Δημήτρη Κατριβέση

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι κοινό μυστικό πως οι λάτρεις του fine dinning ταξιδεύουν μέσω του μενού αλλά και μέσα από το χώρο όπου στεγάζεται το όραμα των ανθρώπων με κοινή αισθητική και κουλτούρα. Ταξιδεύοντας στη Θεσσαλονίκη και έχοντας ως στόχο να αναζητήσουμε και εν τέλει να ζήσουμε την απόλυτη Nikkei γαστρονομική εμπειρία η επιλογή ήταν μονόδρομος: το Cloud Bar του ΟΝΟΜΑ Hotel ή αλλιώς το rooftop gastro-bar του αγαπημένου μας ξενοδοχείου.

To ONOMA Hotel και ο ταλαντούχος Chef Δημήτρης Κατριβέσης ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσφέρουν μια μοναδική, Pop-Up γαστρονομική εμπειρία

Το εστιατόριο που διδάσκει γνήσια γευστική και σε άλλο επίπεδο Nikkei κουζίνα μάς κέρδισε με την πρώτη ματιά με την κοσμοπολίτικη αύρα του, τη θέα του, τα υψηλά standards των πιάτων και κοκτέιλ του και φυσικά με το αξεπέραστο μενού που φέρει την υπογραφή του chef Δημήτρη Κατριβέση.

Η κουζίνα Nikkei είναι μια αρμονική σύνθεση μεταξύ της γαστρονομικής παράδοσης του Περού και αυτής της Ιαπωνίας. Ένα στυλ που δίνει σε ένα πιάτο αρμονίες χρωμάτων, γεύσεων και αρωμάτων με τα καλύτερα από τις δύο χώρες. Αυτό το αγαπημένο μας food combo μας βάζει στο τραπέζι τη γεύση και τη φαντασία της ιαπωνικής γαστρονομικής παράδοσης με τις έντονες, ζωντανές και πικάντικες γεύσεις του Περού και της Βραζιλίας.

Η αλήθεια είναι, πως είχα μάθει μέσω της word of mouth φήμης πως το Cloud Bar βρίσκεται πολύ υψηλά στην ατζέντα όσων αναζητούν εξωτικές γεύσεις, οι οποίες συνδυάζονται με ταιριαστά κοκτέιλ, αλλά η δική μου εμπειρία ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε αυτή την ατελείωτη γιορτή «εκείνο» το Σάββατο του Ιούλη.

Το νέο μενού του Cloud Bar περιλαμβάνει μοναδικές συνταγές, από Ceviche και Tiraditos έως Koji Aged Picania, όλα φροντισμένα με εξαιρετικές πρώτες ύλες. Και η αλήθεια είναι πως δοκίμασα όσα περισσότερα πιάτα μπορούσα με την παρέα μου με την οποία μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά, ωστόσο, συμφωνήσαμε πως ο κύριος Κατριβέσης αυτή τη φορά ζωγράφισε με το μενού του.

Την ίδια ώρα, μια λίστα λαχταριστών, περουβιανών cocktail στήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή από τον Head Mixologist του ξενοδοχείου για να ολοκληρώσουν αυτή τη μοναδική γαστρονομική εμπειρία στον 8ο όροφο του ξενοδοχείου με υπέροχη θέα 360 μοιρών σε όλη την πόλη και το λιμάνι.

Κάποιες μεγάλες αλήθειες

Το fine dine σε έξοδο είναι μια απόλαυση. Κατά τον Δημήτρη Κατριβέση: «Η γαστρονομία είναι η μόνη τέχνη που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις». Αλλά πολλά καλά εστιατόρια δεν κρίνονται μόνο για το φαγητό και την εξυπηρέτηση. Η διαμόρφωση του χώρου διαδραματίζει επίσης τεράστιο ρόλο και δεν είναι τυχαίο πως το εν λόγω σημείο έχτισε όλη τη φιλοσοφία του με στόχο να δώσει στους επισκέπτες του μια εμπειρία που θα θυμούνται.

Τα επιτυχημένα concept σε εστιατόρια του σήμερα απέχουν πολύ από την εποχή της ακμής του απροκάλυπτα «θεματικού» δήθεν προορισμού. Σήμερα, οι κορυφαίοι σεφ μεταδίδουν το όραμά τους σε κάθε συνεργάτη, των οποίων η ποιητική (και όχι η κυριολεκτική) ερμηνεία δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που συμπληρώνει, ακόμη και βελτιώνει αυτό που υπάρχει στα πιάτα.

«Το πιο μεγάλο στοίχημα πάντα στις ομάδες, πιστεύω ότι είναι να το αγαπήσει η ομάδα και να το φέρει εις πέρας. Για εμένα στοίχημα δεν είναι να έρθω απλών να μαγειρέψω σε ένα ωραίο εστιατόριο ή event», λέει χαρακτηριστικά ο διάσημος σεφ.

Γνωρίζοντας λίγο καλύτερα τον σεφ Δημήτρη Κατριβέση

Με εμπειρία ετών σε εστιατόρια όπως το τρεις φορές βραβευμένο με αστέρι Michelin El Bulli –αναγνωρισμένο ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, και το επίσης τριών αστέρων Michelin εστιατόριο Ryugin στο Τόκυο, ο Δημήτρης Κατριβέσης έρχεται να προσφέρει στο Cloud Bar, στο rooftop του ΟΝΟΜΑ Hotel, ένα συναρπαστικό, fusion ταξίδι γεύσεων- μια γαστρονομική περιπλάνηση στην ιδιαίτερη κουζίνα Nikkei, το απόσταγμα μιας εξέλιξης αιώνων, ενός συνδυασμού της περουβιανής κουζίνας με την ιαπωνική, που προέκυψε από την γαστρονομική συναλλαγή μεταξύ των Ιαπώνων εποίκων και των γηγενών στη χώρα της λατινικής Αμερικής τους προηγούμενους αιώνες.

Κύριε Κατριβέση, τι καταλάβατε για τον εαυτό σας μέσα από την ενασχόλησή σας με την κουζίνα;

Εξαρτάται από την ηλικία στην οποία βρίσκεσαι. Στα 20-25 πίστευα ότι θα κατακτήσω τον κόσμο, ότι θα γίνω ο καλύτερος σεφ. Ίσως και να πίστευα ότι είμαι ήδη ο καλύτερος σεφ. Από τα 27 έως τα 35, ωριμάζεις, «ανοίγει» το μυαλό σου. Γνωρίζεις νέες χώρες, καινούριες πόλεις, νέους σεφ και τεχνικές. Έχεις στην πλάτη σου μια δεκαετία. Η πρώτη δεκαετία αυτή, λοιπόν, είναι που γνωρίζεις τον εαυτό σου και τί μπορείς να κάνεις. Όλοι ξεκινάνε με ανασφάλεια όταν μπαίνουν στον εργασιακό στίβο.

Η πρώτη απογοήτευση ήταν ότι νόμιζα πως ήξερα, αλλά δεν ήξερα. Συνειδητοποιώντας αυτό, θέλησα να μάθω. Η δεύτερη απογοήτευση ήταν ότι δεν μπορούσα να μάθω από κάποιον στην Ελλάδα. Το 1995-1996, ήταν μικρή η ομάδα των σεφ που θεωρούνταν κορυφαίοι και δεν υπήρχε καν τόση πληροφορία στο ίντερνετ. Έπρεπε να διαβάζεις μόνο γαστρονομικά βιβλία. Τώρα είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στην πληροφορία.

Συνειδητοποιώντας, λοιπόν, ότι θέλω να μάθω να μαγειρεύω και μάλιστα θέλω να μάθω να μαγειρεύω από τους καλύτερους, διάλεξα να φύγω στο εξωτερικό. Εκεί άρχισα να ανακαλύπτω ποιοι είναι οι καλύτεροι σεφ στον κόσμο και ήθελα να τους γνωρίσω. Μόλις βρήκα τον καλύτερο, ήθελα να δουλέψω μαζί του.

Πίσω στο σήμερα και έπειτα από μια άκρως επιτυχημένη πορεία, ποια ελαττώματα συνειδητοποιήσατε πως έχετε μετά από τόσα χρόνια σε αυτόν τον κλάδο;

Νομίζω ότι κοινό ελάττωμα όλων των σεφ που θέλουν να αποδώσουν το τέλειο αποτέλεσμα στο 100%, είναι αυτή η τελειομανία. Επίσης, δεν ξέρω αν είναι ελάττωμα ή όχι, αλλά πολλές φορές νιώθεις μόνος σου. Πρέπει να «παλέψεις» με τον εαυτό σου για να αποδεχθείς κάποια πράγματα και να συμβιβαστείς με αυτά. Το οξύμωρο της «διαστροφής» των μαγείρων είναι ότι μπορούμε να μιλάμε για ποίηση, για γευστική μνήμη και συνδυασμούς γεύσεων και από την άλλη να είμαστε μέσα στην κουζίνα με πίεση. Με απλά λόγια, πρέπει να ισορροπήσουμε τους δαίμονες μέσα μας.

Σας έκανε καλύτερο άνθρωπο η γαστρονομία;

Ναι αν και νομίζω όχι η γαστρονομία αυτή καθαυτή αλλά το γενικότερο πλαίσιο που αφορά τους σεφ, τους μάγειρες, τους βοηθού, όλη την ομάδα.

Στο μέλλον όπου θα κυριάρχησει η τεχνητή νοημοσύνη ποια θα είναι τα επόμενα trends;

Για παράδειγμα, στο τεχνικό κομμάτι θα μπορεί να γίνει massive production αλλά το θέμα θα είναι η μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Αν έχεις μέσα σου συναίσθημα, δεν θα μπορέσεις να αντικατασταθείς.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο κόστος της εμπλοκής σας σε όλο αυτό;

Οι πολλές ώρες δουλειάς ίσως. Αφοσιώνεσαι σε αυτό που κάνεις και ξεχνάς ώρες, ημέρες, διακοπές. Αλλά δεν έχω στενοχωρηθεί ποτέ που δούλευα πολλές ώρες.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και στοίχημα για εσάς με αυτό το project;

Πιστεύω ότι το πιο μεγάλο στοίχημα πάντα στις ομάδες, είναι οι άνθρωποι να αγαπήσουν αυτό που κάνουν και να το φέρουν εις πέρας με αγάπη. Για εμένα στοίχημα δεν είναι να έρθω να μαγειρέψω απλώς σε ένα ωραίο εστιατόριο ή event. Είναι κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό.

Υπάρχει γαστρονομική κουλτούρα και αντίληψη στην Ελλάδα;

Υπάρχει και όχι μόνο σε επαγγελματίες, αλλά και στον κόσμο. Υπάρχει γαστρονομική κουλτούρα, αλλά εννοείται πως θέλουμε ακόμη δουλειά. Δεν ήταν στην κουλτούρα μας πριν από 20 χρόνια, αλλά σε 20 χρόνια θα είμαστε ακόμη καλύτερα.

Σε τί ορκίζεστε στο επάγγελμά σας και τί είναι αυτό που δεν συγχωρείτε; Θεωρείτε τον εαυτό σας επιτυχημένο;

Πιστεύω στο συναδελφικό κλίμα και δεν συγχωρώ τους δήθεν. Και αν θεωρείται αυτό επιτυχία τότε ναι, είμαι επιτυχημένος.

Θεσσαλο- Nikkei για πάντα

Και επειδή κι εμείς δεν αντέχουμε αυτό που πρεσβεύει το δήθεν και πόσω μάλλον σε πράγματα που αφορούν την ικανοποίηση όλων αισθήσεων προτείνουμε ανεπιφύλακτα αυτό το γευστικό ταξίδι που εκτός από μοναδική αρχή έχει και μοναδικό φινάλε με τα υπέροχα κοκτέιλ με φόντο την αγαπημένη μας μας Θεσσαλονίκη ή αλλιώς Θεσσαλο- Nikkei για πάντα.

*Το εστιατόριο λειτουργεί καθημερινά μετά τις 20.00 με κράτηση.

Διεύθυνση: Μοναστηρίου 24, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2314 423 300

www.onomahotel.com

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό