20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η NASA μας δείχνει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Γαλαξία μας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ακόμα και χιλιάδες έτη φωτός μακριά από την επιφάνεια της Γης, ο Γαλαξίας μας κινείται σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς. Το «Σμήνος του Χριστουγεννιάτικου δέντρου» ανακαλύφθηκε σε απόσταση περίπου 2.500 ετών φωτός μακριά από τον πλανήτη μας και αποτελείται από μια δέσμη «νεαρών» αστεριών. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ηλικία που υπολογίζεται από ένα έως πέντε δισεκατομμύρια έτη. Για να συγκρίνουμε και να αντιληφθούμε τους αριθμούς, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ήλιος του Σύμπαντος, μας δίνει ζωή εδώ και περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια.

We’re celebrating the holiday season with a new image of the “Christmas Tree Cluster” — complete with blinking lights! This group of young stars, roughly 1-5 million years old, is located about 2,500 light-years from Earth: https://t.co/SnJFgSUY0h Happy Holidays space fans!🎄 pic.twitter.com/sRgFZ5PlIE

— Chandra Observatory (@chandraxray) December 19, 2023

Τα αστέρια εκπέμπουν ακτίνες-Χ τις οποίες κατέγραψε το παρατηρητήριο του αμερικανικού οργανισμού, που από το 1958 ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την αεροναυτική και τη μελέτη του περιβάλλοντος της Γης. Tο Παρατηρητήριο ακτίνων της NASA Chandra X προβάλλει τα αστέρια που παράγουν ισχυρές ακτίνες τύπου Χ και άλλους τύπους φωτός, συντονισμένα με τεχνητό τρόπο, για να δώσουν μια εικόνα μοναδικής ομορφιάς.

Η ομοιότητα του σμήνους με το Xριστουγεννιάτικο δέντρο ενισχύεται μέσω της επιλογής χρωμάτων, αφού τα μπλε και άσπρα φώτα είναι νεαρά αστέρια που εκπέμπουν ακτίνες-Χ. Τα οπτικά δεδομένα από το τηλεσκόπιο WIYN δείχνουν ένα νεφέλωμα αερίου στο σύμπλεγμα με πράσινο χρώμα, που αντιστοιχεί στα «κλαδιά» του δέντρου και τα υπέρυθρα δεδομένα από το «Two Micron All Sky Survey» μας παρουσιάζουν τα αστέρια σε λευκό φόντο. Το σμήνος αυτό είναι επίσημα γνωστό με την ονομασία «NGC 2264».

Περιγραφή της εικόνας: Ένα τρίγωνο από πράσινο αέριο που μοιάζει με Χριστουγεννιάτικο δέντρο, είναι γεμάτο με μπλε και λευκά αστέρια που θυμίζουν Χριστουγεννιάτικα στολίδια, ενώ, άλλα αστέρια και αστρονομικά φαινόμενα συμπληρώνουν με «μαγικό» τρόπο το φόντο της εικόνας.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό