22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η Hyundai εφευρίσκει ξανά τον τροχό!

Ειδήσεις Ελλάδα

Θα μου επιτρέψεις την υπερβολή στον τίτλο καθώς η ευκαιρία ήταν υπερβολικά καλή για να μην την αδράξω. Σε κάθε περίπτωση, είτε μου την επιτρέψεις είτε όχι είναι σαφές ότι ο όμιλος Hyundai δεν παρουσίασε έναν τροχό διαφορετικού σχήματος αλλά το σύστημα “Uni Wheel” που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ομώνυμης ημερίδας στη Σεούλ της Κορέας είναι ένα πολύ ενδιαφέρον concept που αποτελεί το αποτέλεσμα αντισυμβατικής και ρηξικέλευθης σκέψης και σύμφωνα με την ίδια την εταιρία, αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού φέρνοντας την επανάσταση στον σχεδιασμό των μελλοντικών συσκευών κινητικότητας.

Τι είναι λοιπόν το Uni Wheel; Είναι ένα λειτουργικά ενσωματωμένο σύστημα κίνησης που βελτιώνει δραματικά τον διαθέσιμο χώρο στο εσωτερικό ενός ηλεκτρικού οχήματος μεταφέροντας τα μέρη του συστήματος κίνησης στον κενό χώρο στο εσωτερικό του τροχού. Στα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης η ροπή του κινητήρα μεταδίδεται στους τροχούς μέσω αξόνων και συνδέσμων συνεχούς ταχύτητας (CV joints). Στα ηλεκτρικά κινητήρας και η μετάδοση έχουν αντικατασταθεί από έναν ηλεκτροκινητήρα και έναν μειωτήρα αλλά η βασική μέθοδος μετάδοσης της κίνησης είναι πρακτικά πανομοιότυπη. Το Uni Wheel αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί νέες πιθανότητες και δυνατότητες  μεταφέροντας τον μειωτήρα στο εσωτερικό του τροχού, μετακινώντας έναν compact ηλεκτροκινητήρα κοντά στον τροχό και μειώνοντας δραστικά το μήκος των αξόνων μετάδοσης.

Μετά την… μετακόμιση, απελευθερώνεται σημαντικός χώρος στο πάτωμα του οχήματος και κατά συνέπεια, στο εσωτερικό του ενώ επιτρέπεται και η βελτιστοποίηση μελλοντικών προϊόντων κινητικότητας για την εκάστοτε εφαρμογή, όπως για παράδειγμα τα Purpose Built Vehicles (PBV). Το Uni Wheel χρησιμοποιεί μία ειδική πλανητική διάταξη που αποτελείται από ένα γρανάζι-ήλιο στο κέντρο και 4 δορυφορικά γρανάζια σε κάθε πλευρά με έναν δακτύλιο να περιβάλλει το σύστημα. Η ισχύς που παράγεται από τον ηλεκτροκινητήρα μεταδίδεται στο γρανάζι-ήλιο που με την σειρά του ενεργοποιεί τα άλλα γρανάζια ώστε να περιστραφεί ο δακτύλιος. Αυτός είναι που συνδέεται με τον τροχό και κινεί το όχημα. Οι δορυφόροι συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας δύο συνδέσμους και αυτή η διάταξη πολλαπλών συνδέσμων είναι που επιτρέπει την κίνηση του Uni Wheel σε πολλαπλούς άξονες και κατά συνέπεια, ένα μεγάλο εύρος άρθρωσης για την ανάρτηση. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του καινοτόμου συστήματος του Hyundai Group είναι ότι μπορεί να μεταδώσει την κίνηση χωρίς σχεδόν καμία μεταβολή στην αποδοτικότητα ανεξαρτήτως της κίνησης του τροχού, εξασφαλίζοντας ανθεκτικότητα, αντοχή και υψηλά επίπεδα άνεσης.

Όταν συνδυάζεται σε με adaptive αερανάρτηση που μπορεί να μεταβάλλει την απόσταση από το έδαφος ανάλογα με τις απαιτήσεις, η απόδοση του συστήματος ενισχύεται ενώ με την μετακίνηση του μειωτήρα στην πλήμνη του τροχού, η πολύ “κοντή” σχέση μετάδοσης του Uni Wheel επιτρέπει την τοποθέτηση ενός αναλογικά πιο compact ηλεκτροκινητήρα σε κάθε τροχό και να παρέχει “ανεπανάληπτα επίπεδα torque vectoring”. Σύμφωνα με την Hyundai, το σύστημα είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε τύπο ηλεκτρικού οχήματος από ένα απλό, mainstream επιβατικό έως ένα EV επιδόσεων ενώ εξίσου σημαντικά, μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλου είδους συσκευών κινητικότητας όπως τα αμαξίδια, τα ποδήλατα και τα delivery ρομπότ. Το Uni Wheel μπορεί να τοποθετηθεί σε τροχούς διαμέτρου από 4 ίντσες μόλις, έως 25 ίντσες και η ικανότητα του να μετακινεί τον άξονα περιστροφής του τροχού σημαίνει ότι είναι εφικτή η δημιουργία μορφών προσωπικής κινητικότητας που μπορούν να ανεβαίνουν σκάλες με εξίσου ομαλό τρόπο με έναν ανελκυστήρα!
Όπως καταλαβαίνεις, οι δυνατότητες του συστήματος είναι πρακτικά ανεξάντλητες και γι’ αυτό η Hyundai αλλά και η Kia αξιολογούν διαρκώς το Uni Wheel σε πληθώρα εφαρμογών, το εξελίσσουν και συνεχίζουν να προσπαθούν να το βελτιώσουν προσαρμόζοντας την σχέση μετάδοσης ή αναβαθμίζοντας τα συστήματα λίπανσης και ψύξης. Να σημειώσουμε δε ότι οι εταιρίες έχουν κατοχυρώσει 8 ευρεσιτεχνίες σχετικά στη Νότιο Κορέα, τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό