15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η Fed προβλημάτισε τη Wall Street – Απώλειες 265 μονάδων για Dow

Ειδήσεις Ελλάδα

Με ισχυρές απώλειες, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης η Wall Street, με τους  επενδυτές να προβληματίζονται από τις εκτιμήσεις της Federal Reserve για τον πληθωρισμό και το “σήμα” της για ταχύτερη από το αναμενόμενο αύξηση των επιτοκίων της.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε επιφυλακτικά, με τους δείκτες να κινούνται σε στενό εύρος και με μεικτά πρόσημα εν αναμονή των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική αλλά και των εκτιμήσεών της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Κλίμα που άλλαξε άρδης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed και την ανακοίνωσή των αποφάσεών της, καθώς, παρότι διατήρησε αμετάβλητα τόσο τα βασικά επιτόκιά της όσο και το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να επισπευσθεί η αύξηση των επιτοκίων.

“Σήμα” αύξησης των επιτοκίων

Πιο συγκεκριμένα, η Fed, όπως αναμενόταν, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο τρέχον ιστορικό χαμηλό εύρος του 0%-0,25%, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό το τρέχον έτος, στο 3,4%, ήτοι μια εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον Μάρτιο, επίπεδο σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει.

Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα πάνω και την πρόβλεψή της για τον δομικό πληθωρισμό, που αναμένει πλέον ότι θα ανέλθει στο 3% το τρέχον έτος, από 2,2% που προέβλεπε τον Μάρτιο, ενώ αύξησε ελαφρώς τις εκτιμήσεις της και για τον πληθωρισμό το 2022 και το 2023.  

Αυτό, όμως, που πραγματικά τρόμαξε τους επενδυτές ήταν το “σήμα” που έδωσαν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας πως ενδεχομένως να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν η αύξηση των επιτοκίων, που τοποθετούνταν κάπου στο 2024.  

Η πλειοψηφία των μελών της Fed φαίνεται να έδειξε, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, προς δύο αυξήσεις επιτοκίων έως τα τέλη του 2023, παρότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεσμεύθηκαν και πάλι ότι θα διατηρήσουν προς το παρόν την τρέχουσα πολιτική στήριξης προκειμένου να ενισχύσουν την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά και τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το τρέχον έτος, τοποθετώντας πλέον τον πήχη στο 7% από 6,5% προηγουμένως, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την ανεργία, στο 4,5%.

Πάουελ: Απέχει αρκετά η ώρα αύξησης των επιτοκίων

Η ανακοίνωση της Fed προκάλεσε ένα κύμα πωλήσεων στη Wall Street, στέλνοντας του δείκτες έως και 1% χαμηλότερα.

Στη συνέχεια, ωστόσο, η αγορά μάζεψε μέρος των απωλειών της, καθώς “άκουσε” πιο θετικά λόγια από το στόμα του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ επανέλαβε ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα της σύσφιξης.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed, ο Πάουελ παραδέχθηκε μεν ότι ορισμένες από τις δυναμικές που σχετίζονται με το άνοιγμα της οικονομίας “αυξάνουν την πιθανότητα ο πληθωρισμός να αποδειχθεί υψηλότερος και πιο επίμονος από ό,τι αναμέναμε”, ωστόσο εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στη συνέχεια προς τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Ο Πάουελ τόνισε ότι η πρόοδος που καταγράφεται ως προς τον διπλό στόχο της απασχόλησης και του πληθωρισμού που έχει θέσει η Fed είναι ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν, αλλά επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι οι τρέχουσες συνθήκες απέχουν πολύ από το σημείο όπου έπρεπε να βρίσκεται η οικονομία ώστε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της. 

Δείκτες – Στατιστικά

Η αγορά αντέδρασε ελαφρώς στις δηλώσεις του Πάουελ, με τους δείκτες να περιορίζουν τις απώλειές τους και να κλείνουν τελικά μακριά από τα υψηλά ημέρα.

Ειδικότερα, ο Dow Jones, που νωρίτερα έφτασε να χάνει έως και 350 μονάδες, έκλεισε τελικά 265,66 μονάδες χαμηλότερα, στις 34.033,67 μονάδες με απώλειες 0,77%. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση του δείκτη των blue chips αλλά και το πρώτο κλείσιμό του κάτω από τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών από τις αρχές Μαρτίου.

Ο ευρύτερος S&P 500 ολοκλήρωσε την ημέρα με απώλειες 0,54%, διαμορφούμενος στις 4.223,70 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με πτώση 0,24%, στις 14.039,68 μονάδες, παρότι νωρίτερα έχανε περίπου 1%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό