26 C
Athens
Τετάρτη, 5 Ιουνίου, 2024

Η BMW υπόσχεται να μην χρεώνει υπάρχουσες λειτουργίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Η BMW ήταν μία από τις πρώτες εταιρίες που ένιωσε την… οργή του διαδικτύου όταν αποφάσισε ότι θα ήταν εξαιρετική ιδέα να χρεώνει σε μηνιαία βάση την λειτουργία των θερμαινόμενων καθισμάτων. Το hardware υπήρχε απλά το λογισμικό ήταν κλειδωμένο πίσω από έναν “τοίχο” και ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί το εμπόδιο ήταν μέσω συνδρομής. Είναι γνωστό εδώ και κάποια χρόνια ότι οι κατασκευαστές δεν βλέπουν την ώρα για να αρχίσουν να χρεώνουν συνδρομές για κάποιες λειτουργίες του αυτοκινήτου αλλά η κίνηση της BMW ήταν μάλλον πρόωρη και κάπως άκομψη.

Τώρα λοιπόν και αφού έμαθε το μάθημα της, η BMW αποφάσισε να εστιάσει σε “on demand λειτουργίες” που αφορούν λογισμικό και υπηρεσίες. Λειτουργίες όπως κάποια συστήματα υποβοήθησης οδήγησης για παράδειγμα, ή κάποιο σύστημα αυτόνομης ή ημι-αυτόνομης στάθμευσης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Pieter Nota, υπεύθυνος πωλήσεων και marketing στο Δ.Σ. της γερμανικής μάρκας:

“Αυτό που δεν κάνουμε πλέον (και αυτό είναι ένα πασίγνωστο παράδειγμα) είναι να προσφέρουμε θερμαινόμενα καθίσματα με αυτόν τον τρόπο. Τα προσφέρουμε από το εργοστάσιο και είτε τα έχεις είτε όχι.

Σκεφτήκαμε ότι θα παρέχουμε μία επιπλέον υπηρεσία στον πελάτη με το να προσφέρουμε την δυνατότητα ετεροχρονισμένης ενεργοποίησης αλλά η αποδοχή του κόσμου ήταν χαμηλή. Ο κόσμος νιώθει ότι πληρώνουν διπλά, κάτι που δεν ισχύει βεβαίως, αλλά η αντίληψη γίνεται πραγματικότητα όπως λέω. Γι’ αυτό και σταματήσαμε.“

Αφού επανεξέτασε την στρατηγική της λοιπόν, η BMW βρήκε ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο δεκτικός όταν η προσφερόμενη υπηρεσία είναι κάτι που εκλαμβάνεται ως λογισμικό, κάτι που δεν απαιτεί hardware το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί στο όχημα όπως για παράδειγμα κάποια επιπλέον λειτουργία σε μία εφαρμογή. Κοιτάξτε, όλοι γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο ότι η αγορά των υπηρεσιών και των συνδρομών θα γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια. Όλες οι προβλέψεις αυτό αναφέρουν και σε αυτό βασίζονται σε μεγάλο βαθμό οι κατασκευαστές για το μέλλον τους. Ας είμαστε όμως λίγο συγκρατημένοι…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό