16.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η Audi αναβαθμίζει το Q4 e-tron (και) με περισσότερο συναίσθημα!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Audi συνεχίζει να εξηλεκτρίζει την γκάμα της προσθέτοντας νέα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα αλλά και ανανεώνονται και αναβαθμίζοντας τα ήδη υπάρχοντα, μεταξύ των οποίων και το Q4 e-tron που σύμφωνα με την γερμανική εταιρία συνεισέφερε περισσότερο από τα υπόλοιπα μέλη της ηλεκτρικής οικογένειας στην αύξηση των παραδόσεων κατά 51.2% το πρώτο εξάμηνο του 2023. Επειδή ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο λοιπόν, η Audi βελτιώνει το Q4 e-tron με νέα ανάρτηση, πλουσιότερο εξοπλισμό, νέα μπαταρία που εξασφαλίζει ταχύτερους χρόνους φόρτισης και περισσότερη αυτονομία, ισχυρότερους ηλεκτροκινητήρες και μία μοναδική ηχητική ταυτότητα.
Ξεκινώντας από την τελευταία, η Audi δηλώνει ότι θα βοηθήσει στην περαιτέρω διαφοροποίηση του Q4 e-tron από τα άλλα ηλεκτρικά μοντέλα αλλά και στο συναισθηματικό “δέσιμο” του ιδιοκτήτη με το αυτοκίνητο. Ο τεχνητός ήχος αναπαράγεται μέσω δύο εξωτερικών ηχείων στο πίσω μέρος και δύο εσωτερικών ηχείων στις πίσω πόρτες και μεταβάλλεται ανάλογα με το φορτίο και την ταχύτητα του αυτοκινήτου εκφράζοντας με έναν διαφορετικό τρόπο τον χαρακτήρα του ηλεκτρικού SUV. Αυτό όμως είναι ένα μικρό μέρος του ευρύτερου πακέτου αναβάθμισης του Q4 e-tron.

 
Καταρχάς, όλες οι εκδόσεις του δημοφιλούς μοντέλου εξοπλίζονται με μία μπαταρία ωφέλιμης χωρητικότητας 77 kWh που χάρη στην βελτιστοποίηση της χημείας των κυψελών, προσφέρει ταχύτερη φόρτιση με τις πισωκίνητες εκδόσεις να επιτυγχάνουν έως 135 kW και τις τετρακίνητες έως 175 kW. Αυτό σημαίνει ότι η φόρτιση από το 10 στο 80% της μέγιστης χωρητικότητας διαρκεί γύρω στα 28 λεπτά υπό ιδανικές συνθήκες ενώ η λειτουργία προστασίας της μπαταρίας περιορίζει αυτόματα το επίπεδο φόρτισης στο 80% επιμηκύνοντας την διάρκεια ζωής της. Όλες οι εκδόσεις του Q4 e-tron επωφελούνται επίσης από τον νέο ηλεκτροκινητήρα που δεν προσφέρει μονάχα αυξημένη ιπποδύναμη αλλά βελτιώνει και την αποδοτικότητα του κινητήριου συνόλου.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα πισωκίνητα Q4 45 e-tron προσφέρουν πλέον 286 ίππους επιταχύνοντας στα 100 km/h σε 6.7 δευτερόλεπτα, τα τετρακίνητα Q4 45 e-tron quattro έχουν την ίδια ιπποδύναμη αλλά χρειάζονται 0.1’’ λιγότερο για το 0-100 ενώ τα κορυφαία Q4 55 e-tron quattro έρχονται με 340 ίππους και σταματούν τα χρονόμετρα στα 5.4 δευτερόλεπτα για την ίδια δοκιμασία. Όλες οι εκδόσεις έχουν μέγιστη ταχύτητα 180 km/h ενώ η μέγιστη εμβέλεια μπορεί να φτάσει τα 562 χιλιόμετρα στην πιο αποδοτική έκδοση του Q4 e-tron την στιγμή που πριν τις αναβαθμίσεις ήταν σχεδόν 50 χιλιόμετρα χαμηλότερη!

Κι όμως, η Audi δεν σταμάτησε εκεί. Η νέες ρυθμίσεις της ανάρτησης βελτιώνουν την ισορροπία ανάμεσα στην άνεση, την διασκεδαστικότητα και την ευστάθεια είτε μιλάμε για την standard ανάρτηση, είτε για την sport. Στην τελευταία, το αμάξωμα “κάθεται” 15 χιλιοστά χαμηλότερα και ο διαφορετικός συνδυασμός ελατηρίων/αμορτισέρ οδηγεί σε πιο σπορ αίσθηση (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θυσιάζεται η ισορροπία της ποιότητας κύλισης) ενώ η διαφορά στην απόκριση του συστήματος διεύθυνσης και στον πιο “σφιχτό” έλεγχο των φορτίων γίνεται εμφανής σε όλες τις εκδόσεις. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την αναβάθμιση στον standard εξοπλισμό με το σύστημα MMI navigation plus, το Audi connect Navigation & Infotainment, τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 10.25 ιντσών, τα θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα και την ηλεκτρική πόρτα του χώρου αποσκευών να βελτιώνουν ολιστικά την εμπειρία χρήσης και ιδιοκτησίας του Q4 e-tron, όπως δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και την πλήρη σουίτα συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης που συμπληρώνεται πλέον από την προαιρετική λειτουργία υποβοηθούμενων αλλαγών λωρίδας. Σύμφωνα με την Audi, τα ανανεωμένα και αναβαθμισμένα Q4 e-tron θα είναι διαθέσιμα για παραγγελία από τις 26 Σεπτεμβρίου με την τιμή τους να ξεκινά στη Γερμανία από τα €52.950.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό