18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η Apple κινδυνεύει να πληρώσει φόρο 14,3 δισ. ευρώ για τα κέρδη της στην ΕΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Apple δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα στη φορολογική της διαμάχη ύψους 14,3 δισεκατομμυρίων ευρώ με τις Βρυξέλλες, αφού ένας σύμβουλος του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ είπε ότι μια προηγούμενη απόφαση σχετικά με τις δραστηριότητές της στην Ιρλανδία πρέπει να ακυρωθεί.

Ο Giovanni Pitruzzella, γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ, δήλωσε την Πέμπτη ότι μια απόφαση-ορόσημο που ακυρώνει την εντολή της ΕΕ στην Apple να πληρώσει 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους στην Ιρλανδία «θα πρέπει να ακυρωθεί».

Μπορεί αυτές οι γνωμοδοτήσεις των γενικών εισαγγελέων είναι μη δεσμευτικές αλλά συχνά επηρεάζουν τις τελικές αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ.

Το Γενικό Δικαστήριο, το δεύτερο υψηλότερο δικαστήριο της ΕΕ, έκρινε το 2020 ότι, ενώ υποστήριξε το δικαίωμα της ΕΕ να διερευνά τις εθνικές φορολογικές ρυθμίσεις, οι Βρυξέλλες δεν απέδειξαν ότι η Apple είχε λάβει παράνομο οικονομικό πλεονέκτημα στην Ιρλανδία έναντι του φόρου.

Ωστόσο, ο Pitruzzella είπε ότι το δικαστήριο «διέπραξε μια σειρά νομικών λαθών» και «απέτυχε να αξιολογήσει σωστά την ουσία και τις συνέπειες ορισμένων μεθοδολογικών λαθών». Ως αποτέλεσμα, είπε ότι το δικαστήριο θα έπρεπε «να πραγματοποιήσει μια νέα αξιολόγηση». Η απόφαση του ΔΕΚ αναμένεται το επόμενο έτος.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager είπε το 2016 ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις της Apple στην πραγματικότητα έδωσαν στον τεχνολογικό γίγαντα φορολογικό συντελεστή μικρότερο από 1 τοις εκατό αντί του συνηθισμένου 12,5 τοις εκατό και άδικο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων, παραβιάζοντας τους κανόνες του μπλοκ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Ιρλανδία εισέπραξε 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε αμφισβητούμενους αναδρομικούς φόρους και τόκους από την εταιρεία το 2018 — κεφάλαια που έκτοτε κρατούνται σε λογαριασμό μεσεγγύησης καθώς η νομική διαδικασία συνεχίζεται.

Ο Aidan Regan, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών οικονομικών στο University College του Δουβλίνου και ειδικός στον ιρλανδικό φόρο εταιρειών, είπε ότι το επιχείρημα της επιτροπής ήταν ότι η Ιρλανδία στην πραγματικότητα «παρείχε στην Apple αθέμιτο πλεονέκτημα στην αγορά επειδή θα μπορούσε να συγκεντρώσει τόσα πολλά αφορολόγητα κέρδη για ένα τέτοιο μεγάλο χρονικό διάστημα.»

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ ΜακΓκραθ, δήλωσε σε δήλωσή του ότι η χώρα του δεν παρείχε ποτέ κρατική βοήθεια στην Apple.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό