20.2 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Η Apple θα επιτρέψει το sideloading εφαρμογών στην ΕΕ, αλλά όχι χωρίς προμήθεια…

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Apple είναι αποφασισμένη να πάρει ένα κομμάτι από τις in-app αγορές, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές ή από ποια υπηρεσία θα πραγματοποιούν τις mobile πληρωμές τους. Πρόσφατα μάθαμε ότι μείωσε την προμήθεια της στο 27% μετά από μια δικαστική απόφαση που την αναγκάζει να να επιτρέψει στους developers εφαρμογών τη δυνατότητα να προσφέρουν εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής, ενώ τώρα ακούγεται έντονα ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει κάτι παρόμοιο και για τις εφαρμογές που κατεβαίνουν από πηγές εκτός του App Store της (το περίφημο sideloading).

Στην ΕΕ, η Apple θα υπόκειται σε έναν νέο νόμο που θα επιτρέπει για πρώτη φορά στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές στις συσκευές τους χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από το App Store – μια σημαντική αλλαγή που θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ανακαλύπτονται και προωθούνται οι εφαρμογές του iOS. Η Apple έχει υποστηρίξει σθεναρά την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο μέτρο, λέγοντας ότι θα εκθέσει τους χρήστες iPhone σε πολυάριθμους κινδύνους ασφαλείας, παρόμοια με το Android, το οποίο ήδη επιτρέπει τη συγκεκριμένη πρακτική. Παρόλα αυτά, η νομοθεσία της ΕΕ έχει ως στόχο να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού μεταξύ του τεχνολογικού γίγαντα και όσων θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην πλατφόρμα του.

Σύμφωνα με μια νέα αναφορά που δημοσιεύει η Wall Street Journal, η Apple σχεδιάζει να “επιβάλει νέες χρεώσεις και περιορισμούς” για τις εφαρμογές που κατεβάζει ο χρήστης από third-party πηγές (δηλαδή έξω από το App Store της) στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να συνεχίσει να προσπαθεί να παίρνει προμήθεια από τις in-app συναλλαγές, ακόμη και αν η εφαρμογή ανακαλύπτεται και εγκαθίσταται από άλλες πλατφόρμες και όχι από το App Store. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τη νέα νομοθεσία, η οποία έχει ως στόχο να προσφέρει στους δημιουργούς έναν τρόπο να δραστηριοποιούνται χωρίς να υπόκεινται στις προμήθειες της Apple.

Αν και ο νόμος θα ισχύει μόνο στις ευρωπαϊκές αγορές, οι εταιρείες εξέταζαν ήδη πώς θα επωφεληθούν από τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά τους. Η Microsoft εξέταζε το ενδεχόμενο να δημιουργήσει το δικό της κατάστημα εφαρμογών για κινητά παιχνίδια. Η WSJ ανέφερε ότι η Meta εξέταζε επίσης ένα σύστημα όπου οι χρήστες θα μπορούσαν να κατεβάζουν άλλες εφαρμογές μέσα από το Facebook. Η Spotify, μία από τις μεγαλύτερες επικρίτριες της Apple, σχεδίαζε επίσης να προσφέρει τη δυνατότητα λήψης εφαρμογών από την ιστοσελίδα της.

Η WSJ επικαλείται ως πηγή της “άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια της εταιρείας” και σημειώνει ότι τα σχέδια της Apple δεν είναι οριστικά και δεν αποκλείει το γεγονός να τα διαδίδει η ίδια η εταιρεία για να μετρήσει τις αντιδράσεις.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό