24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η 4η Μαΐου το ορόσημο για τη σταδιακή άρση των περιορισμών

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Γιάννη Καμπουράκη[email protected]  

«Αυτό που δεν πρέπει να συμβεί, είναι να ανακοινωθεί άρση μέτρων που μετά θα αναγκαστούμε να επαναφέρουμε. Αυτό θα είναι κακό και για την αγορά και για την κοινωνία». Κορυφαία κυβερνητική πηγή εξηγεί στην «Ν» τον πυρήνα του προβληματισμού που υπάρχει στην κυβέρνηση αυτές τις ημέρες και επιβεβαιώνει την επεξεργασία σχεδίων για τη σταδιακή άρση των περιορισμών για την οποία τονίζει ότι θα είναι μία αργή διαδικασία.

Ένα πρώτο σήμα θα δοθεί σε λίγη ώρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και αργότερα το απόγευμα στην ενημέρωση των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξει και νέο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, το πιθανότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

 Όπως έχει γράψει η «Ν» κατά το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε ανακοινώσεις μέχρι την 27η Απριλίου που είναι η ημερομηνία που τελειώνουν οι ισχύοντες περιορισμοί και να ξεκινήσει την άρση των μέτρων, όπως επισημαίνεται, από την 4η Μαΐου, καθώς είναι πιθανό τα ισχύοντα μέτρα να παραταθούν ως και την 3η Μαίου.

 Η διαδικασία άρσης των μέτρων θα είναι σταδιακή, δεν θα είναι οριζόντια, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί η αντίθετη σειρά σε σχέση με τη σειρά που τα μέτρα ξεκίνησαν. Προβάδισμα έχουν τα καταστήματα με λίγα τετραγωνικά, όχι σε όλη την Ελλάδα καθώς θα υπάρξουν και χωροταξικά κριτήρια σε σχέση με περιοχές που έχει «κτυπήσει» ο ιός, ενώ υπάρχει ισχυρός προβληματισμός και ακόμα δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει με τα σχολεία. Το ξεκίνημα για την Γ΄ Λυκείου είναι ένα σενάριο – όχι οριστικό – ενώ οι περιορισμοί για τους ηλικιωμένους θα συνεχιστούν, όπως θα συνεχιστούν για πολλούς μήνες οι κανόνες που προσεγγίζουν και εξαρτώνται από την ατομική συμπεριφορά (τήρηση απόστασης ασφαλείας, τακτικό πλύσιμο χεριών, απολύμανση επιφανειών κλπ) όπως και θα συνεχιστούν οι κανόνες για τη λειτουργία καταστημάτων στο μοντέλο που λειτούργησαν super markets, φαρμακεία κλπ.    

«Θα κάνουμε ότι μας πουν οι ειδικοί. Αυτούς ακολουθήσαμε άλλωστε από την αρχή» επισημαίνει στην «Ν» η ίδια πηγή, η οποία επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν πιέσεις για το ξεκίνημα της αγοράς, υπάρχει ανησυχία για το υφεσιακό κύμα και τις επιπτώσεις του, υπάρχει προβληματισμός για την «τρύπα» που θα δημιουργήσει ο τουρισμός στην οικονομία και την ανεργία. Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας ωστόσο, θεωρείται ως τώρα στόχος κατακτημένος και δεν πρόκειται να ληφθούν ρίσκα σε αυτό, αν και τόσο η κόπωση της ελληνικής κοινωνίας όσο και η κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε, οι συσκέψεις από την άτυπη ομάδα κρίσης που δημιουργηθεί υπό τον πρωθυπουργό με τους κ.κ. Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Σκέρτσο, Δημητριάδη, Μόσιαλο και τη συμμετοχή – όποτε αποφασίζεται – υπουργών όπως ο Β. Κικίλιας, ο Τ. Θεοδωρικάκος, ο Χρ. Σταϊκούρας, ο Αδ. Γεωργιάδης κ.α. θα είναι συνεχείς, με στόχο τη λήψη αποφάσεων προς το τέλος της εβδομάδας.  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό