16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η «Ψυχρή Σελήνη» σε εκπληκτικές εικόνες από όλο τον κόσμο

Ειδήσεις Ελλάδα

Λίγο πριν υποδεχθούμε το νέο έτος, ο ουρανός έλαμψε από το φως του ολόγιομου φεγγαριού το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου.

Η τελευταία πανσέληνος  του έτους είναι παράλληλα η πρώτη μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο που ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου και σηματοδοτεί τη συντομότερη ημέρα του χρόνου.

Έτσι η «Ψυχρή Σελήνη», αυτό το μαγικό φαινόμενο που έγινε αντικείμενο θαυμασμού σε όλο τον κόσμο, πλημμύρισε τα μέσα κοινωνική δικτύωσης με τους χρήστες να  απαθανατίζουν τη στιγμή.

Δείτε τις μοναδικές φωτογραφίες από τη «βόλτα» της στον νυχτερινό ουρανό:

Στόουνχεντζ, Ηνωμένο Βσίλειο

Νέα Υόρκη

Χαβάη

The gorgeous Hoku moon sets behind Mauna Loa this morning.

A hui hou (until we meet again) to the last full moon of 2023, the “Cold Moon.”

NPS Photo/J.Wei pic.twitter.com/z2y1PLO7rs

— Hawaii Volcanoes NPS (@Volcanoes_NPS) December 27, 2023

Φλόριντα των ΗΠΑ

Δουβλίνο

Τέξας

Αττάλεια, Τουρκία

Τα ονόματα που έχουν αποδοθεί στην πανσέληνο Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με το The Old Farmer’s Almanac, τα ονόματα της Σελήνης προέρχονται από ιθαγενείς Αμερικανούς, Αποικιακούς Αμερικανούς ή άλλες παραδοσιακές πηγές. Παραδοσιακά, οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούσαν τα μηνιαία φεγγάρια και τα αντίστοιχα ζώδια της φύσης ως ημερολόγιο για να παρακολουθούν τις εποχές.

Η πανσέληνος του Δεκεμβρίου, γνωστή ως «Ψυχρή Πανσέληνος» πήρε το όνομά της από τις παγερές συνθήκες αυτής της εποχής του χρόνου, όταν το κρύο κάνει την εμφάνισή του. Μεταξύ άλλων, η πανσέληνος του Δεκέμβρη έχει ονομαστεί και Drift Clearing Moon (Cree), Frost Exploding Trees Moon (Cree), Moon of the Popping Trees (Oglala), Hoar Frost Moon (Cree), Snow Moon (Haida, Cherokee) και Winter Maker Moon (Western Abenaki).

Επίσης, από τους μοϊκανούς Ινδιάνους, η τελευταία πανσέληνος του χρόνου έχει ονομαστεί Long Night Moon, καθώς ανατέλλει κατά τις «μεγαλύτερες» νύχτες του χρόνου, κοτνά στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Το φεγγάρι του Δεκέμβρη λάμπει πάνω από τον ορίζοντα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μεταξύ άλλων ονομάτων, απαντώνται και το Moon When the Deer Shed Their Antlers (Ντακότα) και το Little Spirit Moon (Anishinaabe).

Οι αρχαίοι ειδωλολάτρες της Ευρώπης, πάλι, συνήθιζαν να αποκαλούν την πανσέληνο του Δεκεμβρίου «Φεγγάρι πριν από το γιορτινό», προς τιμήν του φεστιβάλ Γιουλέτιδας, το οποίο τιμά την επιστροφή του ήλιου, μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό