17 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η χαμηλή πτήση Κασσελάκη και ο δημοφιλής Κουτσούμπας

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέα δημοσκόπηση βλέπει το φως της δημοσιότητας για το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Metronanalysis, που παρουσιάστηκε από το Mega, για θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, δεικτών κλίματος και κοινωνικών αντιλήψεων, καταγράφεται μια αρνητική εικόνα για το έργο της κυβέρνησης ενώ χαμηλή είναι η αξιολόγηση για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.

Στη δημοσκόπηση αποτυπώνεται ένα ισχυρό υπόβαθρο δυσαρέσκειας και αγωνία, κυρίως γύρω από την οικονομία, την σταθερά κυρίαρχη θέση της ΝΔ μέσα στο πολιτικό σκηνικό, τα αποτελέσματα της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ και την ενδεχόμενη αλλαγή συσχετισμού στην αντιπολίτευση προς όφελος του ΠΑΣΟΚ.

Πώς βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση

Ενδιαφέρον έχει το πώς βαθμολογούν οι πολίτες τις επιδόσεις της κυβέρνησης στους διαφορετικούς τομείς του έργου της. Οι τέσσερις τομείς με όπου η κυβέρνηση έχει τις υψηλότερες επιδόσεις είναι η προσέλκυση τουρισμού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, η αμυντική θωράκιση και η εξωτερική πολιτική.

Αντιθέτως, «κόκκινη κάρτα» βγάζουν οι πολίτες στην κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (74% αρνητικές γνώμες), στην αντιμετώπιση της διαφθοράς (72% αρνητικές γνώμες), την στην αντιεγκληματική πολιτική (72% αρνητικές γνώμες), την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (67%).

Η δυσαρέσκεια επιμένει – βασική έγνοια η οικονομία

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι μέσα στην κοινωνία εξακολουθεί να υπάρχει ένα κλίμα δυσαρέσκειας. Το 60% των ερωτώμενων υποστηρίζει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 34% προς τη σωστή, ένα κλίμα ελαφρά θετικότερο από ό,τι τον Σεπτέμβριο, στην προηγούμενη έρευνα της εταιρείας, όταν ήταν 62%-32% αντίστοιχα, αλλά παρ’ όλα αυτά αρνητικό.

Τι ανησυχεί τους πολίτες; Η οικονομία. Στην ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα το 39% απαντάει η οικονομία (36% τον Σεπτέμβριο) και 24% η ακρίβεια (23% το Σεπτέμβριο). Αντιθέτως, όλα τα άλλα προβλήματα έχουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη είναι η αγωνία για το κόστος ζωής ιδίως μπροστά στον χειμώνα που έρχεται. Πράγμα που σημαίνει ότι το εάν δεν αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας και η αίσθηση οικονομικής ανασφάλειας, οι παράμετροι αυτοί θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό γενικότερα.

Δείτε τις σχετικές κάρτες:

Όσον αφορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση για το πώς αξιολογείται ο τρόπος που ασκεί τα καθήκοντά του, ένα μεγάλο ποσοστό (72%) δηλώνει «αρνητική» γνώμη για τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Έκπληξη» με Κουτσούμπα

Σε ερώτηση για τον δημοφιλέστερο πολιτικό, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάνει την… έκπληξη καθώς προηγείται με 47 έναντι 44 μονάδες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφορικά με τα σημαντικότερα προβλήματα στη χώρα, η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί το Νο1 ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή, καθώς το ποσοστό αγγίζει το 39% (τρεις μονάδες πάνω σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023).

Να σημειωθεί ότι η έρευνα «έτρεξε» στο χρονικό διάστημα 18 έως 24 Οκτωβρίου 2023. Έλαβαν μέρος 1.301 άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό