22.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η Χαμάς δεν εγκαταλείπει την εξουσία για τη «μόνιμη εκεχειρία»

Ειδήσεις Ελλάδα

Όνειρο απατηλό φαίνεται πως θα παραμείνει για τις Ηνωμένες Πολιτείες μία «βελούδινη» μετάβαση στην επόμενη ημέρα της Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δυο αιγυπτιακές πηγές τόσο η Χαμάς όσο και η Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψαν την πρόταση να παραιτηθούν της εξουσίας ως αντάλλαγμα για μία μόνιμη εκεχειρία. 

Και οι δύο οργανώσεις, οι οποίες διεξάγουν ξεχωριστά συνομιλίες με Αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο, απέρριψαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επιπλέον παραχωρήσεις πέραν της πιθανής απελευθέρωσης περισσότερων ομήρων που κρατούνται από την 7η Οκτωβρίου, όταν μαχητές εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας 1200 ανθρώπους.

Η Αίγυπτος πρότεινε μια “προοπτική”, την οποία στηρίζουν οι μεσολαβητές από το Κατάρ, η οποία θα συμπεριλάμβανε μια κατάπαυσης του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και θα οδηγούσε μια ευρύτερη συμφωνία που θα προέβλεπε μια μόνιμη εκεχειρία μαζί με μια αναδιαμόρφωση της ηγεσίας στη Γάζα, της οποίας ηγείται αυτή τη στιγμή η Χαμάς.

Η Αίγυπτος πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ προσέφερε στη Χαμάς διαβεβαιώσεις ότι τα μέλη της δεν θα καταδιωχθούν ούτε θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους, όμως η ισλαμιστική οργάνωση απέρριψε οποιαδήποτε παραχώρηση πέραν της απελευθέρωσης ομήρων, ανέφεραν οι πηγές.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε δηλώσει πως ο πόλεμος θα έχει μεγάλη διάρκεια – ένας πόλεμος που μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα επίσημα τελευταία στοιχεία, έχει αφήσει πίσω τους περισσότερους από 20.000 νεκρούς. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό