16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η φρεγάτα μας στην Ερυθρά Θάλασσα, ροζ Προξενείο, εορταστικές απεργίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα μέτρα κατά της οπαδική Βία , θα κριθούν στην πράξη αλλά αν θέλουμε να εξαλειφθεί το φαινόμενο, πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όπως για παράδειγμα, η περίπτωση ανηλίκων για τους οποίους οι ευθύνη δεν μπορεί παρά να ανήκει στους γονείς τους. Δεν μπορεί να πέφτουν στα μαλακά οι ίδιοι λόγω ηλικίας αλλά και να μην τιμωρούνται οι γονείς που έχουν (ή πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν) ευθύνες.

Βέβαια το μεγάλο θέμα που μένει συνήθως έξω από την συζήτηση είναι η υπόθεση των οργανωμένων οπαδών. Τα επεισόδια και οι ασχήμιες του ποδοσφαίρου που επεκτείνονται και σε άλλα αθλήματα, συμβαίνουν από τους λεγόμενους οργανωμένους, οι οποίοι όμως ανήκουν σε πέντε μεγάλους. Οι υπόλοιπες ομάδες δεν έχουν τους «στρατούς οπαδών» αυτού του είδους και είναι κρίμα που πλήττονται από τις συνέπειες της βίας. Αυτή είναι αλήθεια αλλά και η ευθύνη των μεγάλων…

Ετοιμάζεται η φρεγάτα

Επειδή έγινε χθες πολύ συζήτηση για την, σωστή, απόφαση της κυβέρνησης (μην ξεχνάτε έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο) να στείλει και η Ελλάδα Πολεμικό Πλοίο για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά θάλασσα ρώτησα και έμαθα μερικά πράγματα. Το πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και ανάλογα από την οργάνωση και τον σχεδιασμό. Όπως έμαθα από καλά ενημερωμένες πήγες του Πολεμικού Ναυτικού(ΠΝ), τις επόμενες μέρες, αναμένεται να έλθουν από την διοίκηση της δύναμης που συγκροτείται, συγκεκριμένες πληροφορίες για την επιχείρηση. Ειδικότερα, αναμένεται από τον Αμερικανό ναύαρχο, που αναλαμβάνει την ηγεσία της, να διευκρινισθεί ποιο ακριβώς θα είναι το σημείο δράσης των πλοίων, ποια θα είναι η συγκεκριμένη αποστολή τους αλλά και ποια είναι η απειλή που μπορεί να υπάρχει για τα πολεμικά πλοία που θα μετάσχουν στην επιχείρηση.

Οι φρεγάτες που έχει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις απειλές, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για το τι θα αντιμετωπίσουν. Για παράδειγμα η απειλή από drone, έχει σημασία τι είδους και με τι δυνατότητες μπορεί να είναι αυτά, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και προετοιμασία. Από αυτά τα δεδομένα, θα κριθεί αν η ελληνική φρεγάτα που θα πάρει μέρος στην επιχείρηση θα είναι τύπου S ή ΜΕΚΟ. Ας ησυχάσουν λοιπόν συγγενείς και φίλοι υπηρετούντων στο ΠΝ. Πρωτοχρονιά θα κάνουν σπίτι τους….

Ποιος κέρδισε

Μεγάλη συζήτηση γινόταν τις προηγούμενες μέρες στο καφενείο της Βουλής, σχετικά με το αν κέρδισε ή έχασε η χώρα, από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Βουλευτής της Νέας Αριστεράς επέμενε σε συνάδελφους του, αφού διευκρίνιζε πως είναι υπέρ του διαλόγου, πως η χώρα σίγουρα δεν κέρδισε τίποτα και απλώς έδωσε χρόνο στον Τούρκο Πρόεδρο και του έδωσε επίσης την δυνατότητα να εμφανισθεί διεθνώς με άλλο πρόσωπο. Νεοδημοκράτης συνάδελφος του τον κάρφωσε λέγοντας «αυτά σας τα είπαν οι μουσουλμάνοι βουλευτές σας που έτρεξαν να συναντήσουν τον Τούρκο πρόεδρο στην πρεσβεία». Και η συζήτηση διακόπηκε κάπου εκεί.

Διπλωματικός σύμβουλος

Μια και σας είπα για τα ελληνοτουρκικά, να σας πω πως ο διπλωμάτης Βαγγέλης Καλπαδάκης, που ήταν διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, όταν ήταν πρωθυπουργός, παραμένει διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Σύριζα Στέφανου Κασσελάκη. Επειδή ίσως δεν θυμάστε, να σας θυμίσω απλώς ότι ο κ Καλπαδάκης είναι ο διπλωμάτης που ενώ ήταν εξ απορρήτων του Μεγάρου Μάξιμου για τις διεθνείς σχέσεις της χωράς, συγκατοικούσε, με κυρία που ήταν σύμβουλος της Τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα. Λεπτομέρεια: Η Τουρκάλα διπλωμάτης, μόλις έπεσε η κυβέρνηση Σύριζα, αποχώρησε από την Αθήνα.

Κουίζ περιφέρειας

Ποιος πρώην δήμαρχος θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αντιπεριφερειάρχης στην Περιφέρεια Αττικής; Για να σας βοηθήσω μάλλον θα είναι στην περιφέρεια που βρίσκεται ο δήμος στον οποίο παλαιοτέρα ήταν δήμαρχος.

Ροζ σημαία

Προσωπικά θεωρώ τη σημαία ένα ιδιαίτερα ισχυρό εθνικό σύμβολο που δεν επιδέχεται επεμβάσεων. Αναγνωρίζω ωστόσο, ότι οι καλλιτεχνικές τάσεις ανά τον κόσμο έχουν οδηγήσει σε διάφορες «διαχειρίσεις» των εθνικών συμβόλων, με πολιτικά, ανθρωπιστικά ή άλλα μηνύματα. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε την “think” αμερικανική σημαία του William Copley το 1967, με αφορμή την αναστάτωση της αμερικανικής κοινωνίας για διάφορους λόγους, τότε. Ή και την God Save the Queen του Jamie Reid, το 1977 σε μια αντίστοιχη περίσταση για τους Βρετανούς.

Η ροζ ελληνική σημαία, που εκτέθηκε (και αποσύρθηκε) στο ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, είναι μια άλλη υπόθεση. Αυτό που δημιουργεί το θέμα, καθώς εκτέθηκε σε ένα χώρο όπως ένα προξενείο.

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά, όμως… Ένα πουλάκι, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μου ψιθύρισε ότι το Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης, δεν είναι πρώτη φορά που πραγματοποιεί εικαστικές εκθέσεις. Θα πείτε ότι αυτό μπορεί να γίνεται για την προβολή των ομογενών καλλιτεχνών. Τι θα πείτε όμως, αν, όπως έμαθα από το ίδιο πουλάκι, το Προξενείο λειτουργεί συχνά (για να μην πω συστηματικά…) ως χώρος έκθεσης για πανάκριβα έργα τέχνης που προωθούνται ακολούθως σε ευκατάστατους Αμερικανούς ή και ομογενείς;

Το γνωρίζει αυτό η διπλωματική υπηρεσία; Ρωτάω, τώρα, γιατί αν είναι να μετατραπεί το Προξενείο σε MoMA, ή Guggenheim, ε, να κόψουμε και ένα καλό εισιτήριο. Για τα δημόσια έσοδα…

Αγωνιστικές ασκήσεις

Σε μεγάλους μπελάδες έχει μπει τις τελευταίες ημέρες ο Ανδρέας Σιαμίσης. Δεν είναι μόνο οι γκρίνιες ορισμένων επενδυτικών κύκλων για τον τρόπο με τον οποίο έγινε το placement των ΕΛ.ΠΕ. αλλά και οι απεργίες των εργαζομένων, που ακολούθησαν. Ο πρώτος κύκλος έκλεισε χτες, αλλά όπως πληροφορούμε, θα πραγματοποιηθούν νέες κινητοποιήσεις στις 28 Δεκεμβρίου, αλλά και με το νέο έτος. Και το πρόβλημα για τα ΕΛ.ΠΕ. (συγχωρήστε με, όπως και ο περισσότερος κόσμος αυτό το rebranding της Helleniq Energy, δεν το έχω καταχωρίσει ακόμη στο σκληρό μου δίσκο…) είναι ότι αυτές οι απεργίες κοστίζουν σημαντικά, μια και διακόπτεται η ομαλή ροή των λειτουργιών της εταιρείας.

Απεργίες χωρίς αίτημα

Ας πάμε τώρα στα συνδικαλιστικά… Τα ΕΛ.ΠΕ. δικαιώθηκαν από το δικαστήριο αρχικά κατά των κινητοποιήσεων, αλλά οι απεργοί προσέφυγαν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, που έθεσε υπό την σκέπη της του «αγώνα» τους. Και με το «ροκέ» αυτό κατάφεραν να δικαιωθούν καθώς το δικαστήριο κήρυξε νόμιμη την κινητοποίηση. Θα ρωτήσετε, τώρα «γιατί» απεργούν αυτοί οι άνθρωποι…

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά η απεργία κηρύχθηκε λόγω του περιορισμού της εκπροσώπησης του Δημοσίου στο ΔΣ της εταιρείας μετά το placement. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι η πλευρά της οικογένειας Λάτση, αν και αυτή πούλησε μερίδιο, δεν είχε περιορισμό. Είναι σημαντικός λόγος για απεργία… Πέραν της ειρωνείας μου πάντως, προσθέτω ότι η οικονομική ζημιά είναι σημαντική. Ιδιαίτερα, εφόσον επαναληφθούν οι απεργίες. Οπότε να δούμε και τις θα συμβεί από του χρόνου στο Γιώργο Στάσση, που αποφάσισε (στην πρόσφατη Γ.Σ. της ΔΕΗ) τον εξοβελισμό των συνδικαλιστών από το ΔΣ. Γιατί, να σας πω, δεν προβλέπω κάτι διαφορετικό. Κατά τα άλλα, Business friendly Greece, που λένε στο χωριό μου..

Αυτά που αξίζουν

Γιορτινές μέρες κι έχω προτάσεις πέραν από τις αναμενόμενες, μήπως φανούν χρήσιμες.

Η γαλλική υπερδύναμη της techno με το παράδοξο όνομα, I Hate Models, επιστρέφει στην Αθήνα. Ετοιμάζεται να μεταφέρει το μοναδικό ηχητικό του rollercoaster, γεμάτο industrial beats, high-res rhythms, γρήγορα BPMs. 30 Δεκεμβρίου, Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ OAKA.

Funk Assault at Intercell x I Hate Models Invites από το Amsterdam Dance Event 2023:

Όσοι θέλουν κάτι πιο εγχώριο, λίγο παλιό αλλά ποιοτικό, μπορούν να απολαύσουν το « Ένα μίνιμαλ υπερθέαμα του Ιεροκλή Μιχαηλίδη» «BEST ΩΧ…»23 Δεκ – 6 Ιαν 2024, Anodos Live Stage. Οι «Άγαμοι Θύται», 33 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, ξαναχτυπούν, μετά από 6 χρόνια καλλιτεχνικής αγρανάπαυσης.

Το τραγούδι των Αγάμων Θυτών (1993) – Άγαμοι Θύται:

Όσοι δεν γνωρίζουν το μαγευτικό κόσμο των άνιμε, ευκαιρία να ανοίξετε την πόρτα σε έναν κόσμο που θα σας συνεπάρει. Στην Ιαπωνία ο όρος άνιμε για να περιγράψει τα καρτούν, κυρίως όμως αυτά που προέρχονται από την Ιαπωνία και ξεχωρίζουν για τα έντονα και εντυπωσιακά γραφικά τους, τους γεμάτους ενέργεια χαρακτήρες και τα ελκυστικά θέματα, όπως η επιστημονική φαντασία, το ρομάντζο και τα υπερφυσικά.

Έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα όλοι οι διάσημοι ήρωες των γιαπωνέζικων άνιμε, ο Ναρούτο και η παρέα του ζωντανεύουν στην σκηνή. Η ορχήστρα των «38 Samurai» θα παρουσιάσει το φαντασμαγορικό σόου “Anime super stars” στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής τους περιοδείας. 80 συντελεστές (ορχήστρα, ροκ μπάντα, χορωδία και μοναδικοί σολίστ) θα μας συντροφεύουν μέσα από εντυπωσιακές βιντεοπροβολές και μοναδικά εφέ! Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024, Christmas Theater, Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου.

ANIME SYMPHO-SHOW – THE ORCHESTRA «38 SAMURAI» πριν από έξη μήνες:

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό