17.6 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Η τουρκική αστυνομία διέλυσε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στην αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποιώντας αντλίες νερού και δακρυγόνα διέλυσε διαδήλωση  υπέρ των Παλαιστινίων κοντά στην αμερικανική αεροπορική βάση του  Ιντσιρλίκ.

Τη διαδήλωση διοργάνωσε το Ισλαμικό «Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας» (IHH).

Ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στην περιοχή της βάσης, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και η εφημερίδα «Hürriyet», τονίζοντας ότι αστυνομία προφανώς επενέβη μόνο όταν οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να κινούνται προς τη βάση.

Εικόνες που μεταδόθηκαν σε διαδικτυακά μέσα  έδειχναν εκατοντάδες ανθρώπους να κυματίζουν παλαιστινιακές σημαίες και να τρέχουν σε ένα χωράφι, ενώ η αστυνομία τους κυνηγούσε χρησιμοποιώντας αντλίες νερού. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή συλλήψεις.

Το τουρκικό Ισλαμικό «Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας» είχε ναυλώσει το 2010 έναν στολίσκο για να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό και να φέρει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τότε 10 Τούρκους ακτιβιστές ενώ που βρίσκονταν στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara».

Δυτικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την IHH ότι βρίσκεται κοντά στη Χαμάς.

Το ισλαμιστικό κόμμα Hüda Par, το οποίο είναι μέρος της κυβερνητικής συμμαχίας, ζητά να κλείσει το Ιντσιρλίκ για την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία επειδή το Ισραήλ υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα .

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να συναντήσει τον Μπλίνκεν επικαλούμενος επίσκεψη στην πόλη Αιντέρ στα βορειοανατολική Τουρκία ,τη Δευτέρα.

Ο Μπλίνκεν φτάνει απόψε στην Τουρκία και θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Πριν από τις δηλώσεις Ερντογάν, το περιβάλλον του Μπλίνκεν είχε εκφράσει αισιοδοξία για πιθανή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό