20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Τουρκία υποστηρίζει τη Σαουδική Αραβία στην σύγκρουση με τις ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

 Στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας στην εντεινόμενη αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, τάσσεται η Τουρκία.

«Βλέπουμε  μια χώρα να ξεσηκώνεται και να απειλεί », δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρει το Bloomberg.  «Αυτός ο εκφοβισμός δεν είναι σωστός».

Ο υψηλότερες τιμές πετρελαίου έπληξαν το εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας και τροφοδότησαν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, η κυβέρνηση προσβλέπει στην οικονομική υποστήριξη από τα κράτη του Κόλπου και τη Ρωσία για να μετριάσει την κρίση κόστους ζωής ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους προσεγγίζοντας τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+), μια συμμαχία 23 εθνών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, επέλεξαν στις 5 Οκτωβρίου να μειώσουν τους στόχους παραγωγής τους κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον επόμενο μήνα. 

Η στήριξη προέκυψε λίγες μέρες μετά, αφότου ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν αλλαγές στην ασφάλεια και τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν στο Ριάντ ως απάντηση στην απόφαση. Και οΤζο Μπάιντεν — του οποίου η δημοτικότητα έχει πληγεί από την άνοδο των τιμών της αντλίας — είπε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για τη Σαουδική Αραβία. 

Οι παραγωγοί πετρελαίου της Μέσης Ανατολής έχουν υποστηρίξει δημόσια τη Σαουδική Αραβία και η Τουρκία με την στήριξή της  προσθέτει άλλον ένα περιφερειακό σύμμαχο στις τάξεις των υποστηρικτών της.

«Αν θέλετε να μειωθούν οι τιμές, τότε άρετε αυτές τις κυρώσεις», είπε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους παραγωγούς πετρελαίου Ιράν και Βενεζουέλα. «Δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα απειλώντας μια χώρα».

Η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ αρνήθηκαν ότι μειώνουν την παραγωγή για πολιτικούς λόγους λέγοντας ότι έπρεπε να εξισορροπήσουν εκ νέου την αγορά αργού, επειδή η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας επιβράδυνε την   ζήτηση πετρελαίου. 

«Η Τουρκία δεν είναι ευχαριστημένη με τις αυξανόμενες τιμές, αλλά διαφωνούμε με τις απειλές», είπε ο Τσαβούσογλου. «Όλος ο κόσμος χρειάζεται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Βενεζουέλας. Υπάρχει εξάλλου και το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο».

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία έβαλαν τέλος στην έχθρα τους — που προήλθε από τη δολοφονία του Σαουδάραβα   αρθρογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη — όταν ο  διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε την Άγκυρα τον Ιούνιο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό