16 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η Τουρκία διαψεύδει ότι τα νέα F-16 δεν θα πετούν πάνω από τα νησιά του Αιγαίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Το θέμα του όρου για τα F-16 στην Τουρκία έχει συζητηθεί πολύ στη γειτονική χώρα. Η συζήτηση στην Τουρκία έχει φουντώσει σχετικά με το αν υπάρχει ένας τέτοιος όρος προς την Άγκυρα, με τους Τούρκους δημοσιογράφους και αναλυτές να αναζητούν απαντήσεις από την τουρκική κυβέρνηση.

Ωστόσο, πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών διαψεύδουν ότι τα μαχητικά F-16 δεν θα πετούν πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. «Τέτοιο θέμα δεν αναφέρθηκε σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας με τις ΗΠΑ», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή στον έγκριτο Τούρκο δημοσιογράφο Μουράτ Γετκίν, όπως μεταδίδει το Open.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχουν όροι κι ότι τα μαχητικά, όταν παραληφθούν, δεν θα μπορούν να πετάνε πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Σε άτυπη ενημέρωση μέσω διαρροών στους διπλωματικούς συντάκτες, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει μάλιστα ότι είναι «αδιανόητο να δέχτηκε ο Ερντογάν έναν τέτοιον όρο, καθώς αν ίσχυε, τότε τίθεται θέμα εθνικής κυριαρχίας».

Πάντως ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης, μιλώντας στο Open, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «αν δεν υπήρχαν τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα ενέκρινε το Κογκρέσο την πώληση» και εάν υπάρξει πρόκληση με αντίθετη προς τις προσδοκίες χρήσης τους «τότε θα υπάρξει επαναξιολόγηση της παράδοσης…».

Παράλληλα, στην Τουρκία έχει ανοίξει και συζήτηση για τους S-400 και το ενδεχόμενο να «μετακομίσει» το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα στο Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να λυθεί έτσι ο Γόρδιος Δεσμός για την απόκτηση των F-35.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό