14.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η τοξικότητα των online dating

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Σαμάνθα Κοστάνζα πήγε στο πρώτο ραντεβού με έναν άνδρα που είχε γνωρίσει σε μια εφαρμογή γνωριμιών τον Ιανουάριο του 2022.

Γνώρισαν ο ένας τον άλλον καθώς και οι δύο έπιναν ζεστό μηλίτη λόγω του κρύου στο μπαρ στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης όπου είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν.

Όταν ήρθε η ώρα να πληρώσουν για τα ποτά, ο συνοδός του Κοστάνζα έδωσε την πιστωτική του κάρτα στον μπάρμαν.

Λίγες μέρες αργότερα, της έστειλε μήνυμα ότι θα ήθελε να την ξαναδεί. Η Κοστάνζα δεν ένιωθε το ίδιο.

“Ξόδεψα πάνω από μια ώρα για να γράψω μια πολύ ευγενική απάντηση που τον διαβεβαίωνε ότι πέρασα υπέροχα, αλλά απλώς δεν έβλεπα μια μελλοντική επαφή μαζί του “, δήλωσε η 29χρονη, στο cnbc.

Σε απάντηση, ο άντρας την ρώτησε αν μπορούσε να του επιστρέψει μέσω Venmo την πληρωμή για τα ποτά της.

“Έπαθα σοκ. Μου φάνηκε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο προσφέρθηκε να πληρώσει τα ποτά μου ήταν ότι περίμενε κάτι από εμένα”, λεει η νεαρή γυναίκα.

Το φαινόμενο καταγγέλλουν και άλλες γυναίκες που βρέθηκαν στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να επιστρέψουν αντίστοιχα ποσά, όταν εξήγησαν στον ενδιαφερόμενο ότι δεν ήθελαν να ξαναβγούν μαζί του.

Τοξικές συμπεριφορές στις εφαρμογές online dating

“Πολιτισμικά κινούμαστε σε ένα περιβάλλον γνωριμιών στο οποίο δεν είμαστε εξοικειωμένοι”, δήλωσε η ψυχοθεραπεύτρια Κάρλι Μπλάου με έδρα τη Νέα Υόρκη

“Η απαίτηση για επιστροφή χρημάτων μετά από ένα απογοητευτικό ραντεβού είναι σύμπτωμα ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος με το σύγχρονο dating, δήλωσε ο Γιον Μπέργκερ, συγγραφέας του βιβλίου “Date-onomics: How Dating Became a Lopsided Numbers Game”.

Τέτοιες καταστάσεις είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν σε πρώτο ραντεβού μεταξύ δύο ατόμων που γνωρίστηκαν μέσω κοινών φίλων.

“Είναι ένα υποπροϊόν της απαξίας και της τοξικότητας των διαδικτυακών ραντεβού, όπου κάθε πρώτο ραντεβού είναι ένα ραντεβού στα τυφλά με έναν εντελώς άγνωστο”, δήλωσε ο Μπέργκερ. “Υπάρχει μηδενική κοινωνική λογοδοσία, γεγονός που διευκολύνει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται άσχημα”.

Ο σύμβουλος γνωριμιών Μπλέιν Άντερσον δήλωσε ότι το να ζητηθούν τα χρήματα του κεράσματος, μετά από ένα αποτυχημένο ραντεβού,  είναι αξιολύπητο και ανήθικο”

Όταν οι άνδρες, ιδίως, ζητούν τα χρήματά τους πίσω, δημιουργείται η δυσάρεστη αίσθηση που μπορεί να έχουν οι γυναίκες ότι το δείπνο τους συνοδεύεται από προσδοκίες.

“Ο άνδρας θεωρεί το κόστος αυτού του πρώτου ραντεβού ως επένδυση που δεν απέδωσε”, δήλωσε η ειδικός σε εφαρμογές γνωριμιών Ιρίνα Μάντα, συν-διοργανώτρια του podcast Strangers on the Internet.

Και οικονομικοί οι λόγοι

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να εξετάσουμε την οικονομία ως σκηνικό, δήλωσε η Κάρλι Μπλάου.

Η στασιμότητα των μισθών και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται πιεσμένοι οικονομικά, και τα ραντεβού μπορεί να είναι πολύ ακριβά για αυτούς. Οι Αμερικανοί ξοδεύουν σχεδόν 700 δολάρια για ραντεβού ετησίως, με τον μέσο άνδρα να ξοδεύει τα περισσότερα – περίπου 860 δολάρια, σύμφωνα με μια έκθεση του 2020 της LendingTree.

Το μέσο κόστος ενός πλήρους δείπνου και μιας ταινίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ μπορεί να φτάσει περίπου 159 δολάρια, σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη ανάλυση του MoneyGeek, που πραγματοποιήθηκε το 2023.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό