19.2 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Η Τεχνητή Νοημοσύνη «ασπίδα» στις καταστροφικές πλημμύρες και ξηρασίες

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ινδία δοκιμάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) με σκοπό τη δημιουργία κλιματικών μοντέλων για τη βελτιστοποίηση της καιρικής πρόγνωσης, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει μετασχηματιστεί σε κρίση και απειλεί ανθρώπους, ζώα και περιουσίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι καταρρακτώδεις βροχές συντελούν σε καταστροφικές πλημμύρες, ενώ, οι έντονες και μακρές περίοδοι ξηρασίας πολλαπλασιάζονται στην πολυπληθέστερη, πλέον, χώρα του πλανήτη. Επιστήμονες στον τομέα της μετεωρολογίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ζητώντας τη συνδρομή της ανώτερης τεχνολογίας.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει προκαλέσει εντονότερες συγκρούσεις των καιρικών συστημάτων στην Ινδία τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ανεξάρτητου Κέντρου Επιστήμης και Περιβάλλοντος, έχουν προκαλέσει το θάνατο σε περίπου 3.000 ανθρώπους μέσα στο 2023.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο εστιάζουν, πλέον, στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η ΑΙ μπορεί να μειώσει το κόστος των ερευνών και να βελτιώσει την ταχύτητα εξαγωγής των αποτελεσμάτων, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μπορούσε να φέρει «επανάσταση» στην πρόγνωση του καιρού. Μάλιστα, ένα πρόσφατο μοντέλο που χρηματοδοτήθηκε από την Google ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις συμβατικές μεθόδους στις καιρικές προβλέψεις.

Οι ακριβείς προγνώσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για μια αχανής χώρα με πληθυσμό μεγαλύτερο από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Η Ινδία, ας μην ξεχνάμε, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ρυζιού, σιταριού και ζάχαρης στον κόσμο και η εναλλαγή πλημμυρών/ξηρασιών μπορεί να καταστρέψει τις καλλιέργειες με αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Φωτό: Dibakar Roy / Unsplash

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας (IMD) παρέχει προβλέψεις με βάση μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν υπερυπολογιστές. Η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης με ένα διευρυμένο δίκτυο παρατηρήσεων μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία βάσεις δεδομένων που θα συνδράμουν σε υψηλότερης ποιότητας προβλέψεις με χαμηλότερο κόστος.

«Βρισκόμαστε σε αναμονή των κλιματικών μοντέλων που θα αναπτύξουν «συμβουλές» με βάση την AI και θα βοηθήσουν στη βελτίωση των προβλέψεων, ανέφερε ο K.S. Hosalikar, επικεφαλής της κλιματικής έρευνας και των υπηρεσιών της IMD.

«Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για τη δημιουργία έκτακτων ανακοινώσεων σχετικά με καύσωνες και ασθένειες όπως η ελονοσία», σύμφωνα με τον Hosalikar, «τη στιγμή που σχεδιάζεται η αύξηση των παρατηρητηρίων καιρού, που θα παρέχουν πληροφορίες υψηλότερης ανάλυσης, κατέληξε ο επικεφαλής.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (21/12) ότι θέλει να δημιουργήσει μοντέλα προβλέψεων για τον καιρό και το κλίμα, ενσωματώνοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη στα ήδη υπάρχοντα «παραδοσιακά», έχοντας δημιουργήσει ανάλογο κέντρο για δοκιμές με παράλληλη διοργάνωση συνεδρίων και χρήση εργαστηρίων.

«Ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης δεν απαιτεί το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η λειτουργία ενός υπερυπολογιστή. Μπορείτε να ”τρέξετε” την AI ακόμα και από έναν οικιακό υπολογιστή καλής ποιότητας», δήλωσε ο Saurabh Rathore, επίκουρος καθηγητής στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νέου Δελχί.

«Η ανώτερη βάση δεδομένων είναι σημαντική και απαραίτητη για να αξιοποιηθεί στο έπακρο η τεχνολογία της ΑΙ», αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες.

«Χωρίς την ύπαρξη δεδομένων υψηλής ανάλυσης στο χώρο και τον χρόνο, κανένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης δεν θα είναι εφικτό να μας δώσει ακριβέστερες και ταχύτερες προβλέψεις, συγκριτικά με τα ήδη υπάρχοντα», δήλωσε ο Parthasarathi Mukhopadhyay, κλιματολόγος στο Ινδικό Ινστιτούτο Τροπικής Μετεωρολογίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό