17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου της Γενεύης

Η συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου από τους άνδρες μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία ωστόσο δεν διαπίστωσε καμία συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των κινητών και της χαμηλής κινητικότητας (κίνησης) και μορφολογίας (σχήματος) του σπέρματος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γενεύης (UNIGE) ανέλυσαν στοιχεία από 2.886 Ελβετούς άνδρες ηλικίας 18 έως 22 ετών, οι οποίοι στρατολογήθηκαν μεταξύ 2005 και 2018. Διαπίστωσαν πως η συγκέντρωση σπέρματος ήταν σημαντικά υψηλότερη στην ομάδα των ανδρών που δεν χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους πάνω από μία φορά την εβδομάδα (56,5 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο), σε σχέση με τους άνδρες που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους πάνω από 20 φορές την ημέρα (44,5 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο).

Σύμφωνα με τη μελέτη, η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε μείωση της συγκέντρωσης του σπέρματος κατά 21% για τους συχνούς χρήστες, εκείνους δηλαδή που χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους περισσότερο από 20 φορές την ημέρα, σε σύγκριση με τους σπάνιους χρήστες, εκείνους δηλαδή που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους λιγότερο από μία φορά ή μία φορά την ημέρα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, ότι η ποιότητα του σπέρματος έχει μειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια. Σε αυτό θεωρείται ότι συμβάλλει ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών παραγόντων (φυτοφάρμακα, ακτινοβολία) και συνηθειών του τρόπου ζωής (διατροφή, αλκοόλ, άγχος, κάπνισμα).

Τα ευρήματα έδειξαν επίσης πως το 4G μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβές από το 2G. «Η τάση αυτή αντιστοιχεί στη μετάβαση από το 2G στο 3G και στη συνέχεια από το 3G στο 4G που οδήγησε σε μείωση της ισχύος εκπομπής των τηλεφώνων», εξήγησε ο Μάρτιν Ρούσλι, αναπληρωτής καθηγητής στο Ελβετικό Ινστιτούτο Τροπικής και Δημόσιας Υγείας (Swiss TPH).

«Προηγούμενες μελέτες που αξιολογούσαν τη σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και της ποιότητας του σπέρματος πραγματοποιήθηκαν σε σχετικά μικρό αριθμό ατόμων, δεν έλαβαν υπόψη πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής και υπόκειντο σε μεροληψία επιλογής, καθώς στρατολογήθηκαν σε κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης», δήλωσε η Ρίτα Ραμπάν, ανώτερη ερευνήτρια στο Τμήμα Γενετικής Ιατρικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του UNIGE και στο Ελβετικό Κέντρο Εφαρμοσμένης Ανθρώπινης Τοξικολογίας (SCAHT) και συν-επικεφαλής της μελέτης. «Αυτό οδήγησε σε ασαφή αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Ελβετικό Ινστιτούτο Τροπικής και Δημόσιας Υγείας (Swiss TPH) δείχνει επίσης ότι ο τόπος φύλαξης του τηλεφώνου – όπως οι τσέπες των παντελονιών – δεν συνδέεται με τα χαμηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης και μέτρησης. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που δήλωσαν ότι φυλούσαν το τηλέφωνό τους κοντά στο σώμα τους ήταν πολύ μικρός για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα.

Παρά τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Fertility and Sterility», οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Πρόκειται για μια συναρπαστική νέα μελέτη που δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία ή δραστικές αλλαγές στις συνήθειες. Οι άνδρες που επιθυμούν να συλλάβουν ή θέλουν να βελτιώσουν την υγεία του σπέρματός τους θα πρέπει να ασκούνται (αλλά να μην υπερθερμαίνονται στη βουβωνική περιοχή), να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, να διατηρούν υγιές βάρος, να αποφεύγουν το κάπνισμα, να περιορίσουν το αλκοόλ και να αναζητήσουν βοήθεια εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης», εξήγησε η Άλισον Κάμπελ, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Care Fertility Group.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό