16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η Ρωσία χτυπάει το λιμάνι στο Δέλτα του Δούναβη και ανεβάζει τις τιμές σε σιτάρι και καλαμπόκι

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ρωσική επίθεση στο μεγαλύτερο λιμάνι στο Δέλτα του Δούναβη, Ιζμαΐλ, τα ξημερώματα της Τετάρτης πυροδότησε την αύξηση των τιμών σε σιτάρι και καλαμπόκι.

Συγκεκριμένα, τα futures του σιταριού στις ΗΠΑ  εκτινάχθηκαν έως και 4,9%, στα 6,84 δολάρια ανά μπουσέλ. Στην πορεία περιορίστηκαν τα κέρδη στα 6,675 δολάρια. Το καλαμπόκι αυξήθηκε έως και 3,2%.

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές επιθέσεις στα ουκρανικά λιμάνια έχουν αυξηθεί μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, σε μια προσπάθεια να διαταράξει τις εξαγωγές της Ουκρανίας.

Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την συμφωνία, η Ουκρανία αναζητά εναλλακτικούς δρόμους εξαγωγής σιτηρών. Η Ρουμανία σχεδιάζει να επεκτείνει έναν από τους βασικούς δρόμους διέλευσης για σιτηρά από την Ουκρανία, ενώ το Κίεβο έχει επίσης συζητήσει τη χρήση κροατικών λιμανιών.

Το Ιζμαΐλ είναι κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, η οποία μάλιστα καταδίκασε ως «απαράδεκτες» τις επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας. «Είναι εγκλήματα που επηρεάζουν ακόμη περισσότερο την ικανότητα της Ουκρανίας να μεταφέρει προϊόντα διατροφής προς όσους τα έχουν ανάγκη στον κόσμο» σε συνεργασία με την γείτονα Ρουμανία, ανέφερε ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν το νότιο τμήμα της περιοχής της Οδησσού κατά τη διάρκεια της νύχτας με drones, δήλωσε ο περιφερειάρχης Όλεχ Κίπερ. Λόγω της επίθεσης εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε εγκαταστάσεις του λιμανιού και βιομηχανικές υποδομές της περιφέρειας. Ένα σιλό σιτηρών υπέστη επίσης ζημιές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό