23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η Ρωσία δεν απορρίπτει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Μόσχα δεν απορρίπτει την ιδέα των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν ανέφερε ότι η  αφρικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία όπως και η κινεζική θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός καθώς ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε επίθεση.

Σημειώνεται ότι και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να πληρούνται πρώτα ορισμένες προϋποθέσεις. Η Ουκρανία από τη μία θέλει να αποκατασταθούν τα σύνορά της όπως ήταν το 1991, κάτι για το οποίο το Κρεμλίνο είναι εντελώς αντίθετο. Η Ρωσία από την άλλη υποστηρίζει ότι για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις, το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχθεί τη «νέα εδαφική πραγματικότητα» της χώρας του.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος αργά το βράδυ του Σαββάτου, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για εντατικοποίηση των ενεργειών στο ουκρανικό μέτωπο. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Μόσχα πραγματοποίησε ορισμένα «προληπτικά πλήγματα» μετά από την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Υπερασπίστηκε επίσης τη σύλληψη επικριτικών φωνών από το Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι βλάπτουν τη Ρωσία εκ των έσω.

Η σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής έρχεται μετά από συνάντηση αφρικανικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένων ηγετών και εκπροσώπων από επτά χώρες της Αφρικής, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Πούτιν τον περασμένο μήνα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό