24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η ραγδαία βελτίωση σε σχέση με πέρυσι

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Θέμης Καίσαρης χρησιμοποιεί τα δεδομένα της Opta για να αναλύσει τη ραγδαία βελτίωση του Φώτη Ιωαννίδη σε σχέση με την περσινή απόδοσή του.

Ο Φώτης Ιωαννίδης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της 1ης αγωνιστικής των playoffs της Stoiximan Super League.

Ο φορ του Παναθηναϊκού πέτυχε δύο γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό, στο μεγάλο διπλό της ομάδας του Τερίμ που την έφερε πάλι στην 3η θέση της βαθμολογίας, γερά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Ο Ιωαννίδης ήταν ασταμάτητος.

Οι ενέργειες του Ιωαννίδη με την μπάλα στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Δύο γκολ σε πέντε τελικές, με εννέα(!) ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή σε εκτός έδρας ντέρμπι, δημιούργια μιας ευκαιρίας και μια πετυχημένη ντρίμπλα.

Η σύγκριση με πέρυσι

Η μεγάλη εμφάνιση του Ιωαννίδη απέναντι στον Ολυμπιακό στο “Καραϊσκάκης” είναι η καλύτερη αφορμή για να ρίξουμε μια συνολική ματιά στη φετινή σεζόν του.

Να δούμε με τη βοήθεια της Opta/Stats Perform τις φετινές επιδόσεις του Ιωαννίδη σε σύγκριση με τα περσινά πεπραγμένα του. Για να αποτυπωθεί πέρα από κάθε αμφιβολία η έκρηξη, η ραγδαία βελτίωση σε όλους τους τομείς.

Η επιδόσεις του Ιωαννίδη στο περσινό και στο φετινό πρωτάθλημα της Stoiximan Super League

Η άνοδος στα απόλυτα νούμερα σε γκολ και ασίστ είναι γνωστή. Ο Ιωαννίδης έχει παίξει λιγότερο από πέρυσι και έχει εδώ και καιρό αφήσει πίσω τις περσινές επιδόσεις σε γκολ, γκολ χωρίς πέναλτι και ασίστ.

Όμως η πραγματική έκρηξη του Φώτη καταγράφεται στα επί μέρους metric της Opta και στους μέσους όρους του φορ του Παναθηναϊκού.

Όλα περισσότερα από πέρυσι

Ο Ιωαννίδης σκοράρει περισσότερο γιατί πολύ απλά έγινε φέτος πιο απειλητικός, ανέβηκε από το 0.28 στο 0.40 xGoals ανά 90′.

Το εκπληκτικό είναι πως ο 24χρονος έχει αποκτήσει καλύτερη επαφή με τα δίχτυα χωρίς να έχει αφαιρέσει άλλα κομμάτια από το παιχνίδι του. Ίσα-ίσα, τα κάνει όλα περισσότερο από πέρυσι.

Ο Ιωαννίδης προσφέρει ακόμα περισσότερο, αφού ανέβηκε στις 46 ενέργειες με την μπάλα από τις 38 που είχε πέρυσι και τις 11 εύστοχες πάσες στην επίθεση .

Παρότι κάνει περισσότερα πράγματα μακριά από την περιοχή, ο Ιωαννίδης ανέβασε και τις ενέργειες του στην αντίπαλη περιοχή, από τις 5.7 στις 6.9.

Ανέβασε και τα κουβαλήματα μπάλας, από τα περσινά 8.3 στα 9.6 φέτος. Ανέβασε και τις ντρίμπλες, και για πρώτη φορά φέτος έχει 2+ πετυχημένες ντρίμπλες ανά 90′.

Αυτό δεν είναι άνοδος, είναι έκρηξη

Ναι, οι παίκτες βελτιώνονται όσο μεγαλώνουν, αλλά δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι ένας επιθετικός θα ανέβει τόσο ξεκάθαρα σε όλους τους δείκτες που αφορούν το παιχνίδι του.

Αυτό με τον Ιωαννίδη δεν είναι άνοδος, είναι έκρηξη. Για να έχουμε ένα πλαίσιο, οι 6.9 ενέργειες που έχει στην αντίπαλη περιοχή είναι η 2η καλύτερη επίδοση του πρωταθλήματος πίσω από τον Πόνσε.

Μόνο που ο Πόνσε είναι ακριβώς αυτό, ένας φορ που ζει και αναπνέει στο κουτί, χωρίς να έχει μεγάλη συμμετοχή στα υπόλοιπα κομμάτια του παιχνιδιού.

Ο Ιωαννίδης εκτόξευσε την παρουσία του στην εκτέλεση, στην αντίπαλη περιοχή και ταυτόχρονα έκανε το ίδιο και έξω από το κουτί: περισσότερες ενέργειες με την μπάλα, περισσότερες πάσες στην επίθεση, περισσότερα κουβαλήματα μπάλας, μαζί με 2.1 ντρίμπλες ανά αγώνα, περισσότερες κι από τον Ποντένσε.

Peak πενταετία

Από την αρχή της σεζόν, τα ευρωπαϊκά προκριματικά, την παρουσία σε όλες τις διοργανώσεις έχει φανεί ξεκάθαρα πως ο Ιωαννίδης κάνει χρονιά ξεπετάγματος.

Ανεβαίνει σε άλλο ράφι από το περσινό, ακριβώς τη στιγμή που πατάει στα 24, μπαίνει δηλαδή στην peak πενταετία της καριέρας του.

Δεν είναι μόνο αυτά που μετριούνται εύκολα, όπως τα γκολ και οι ασίστ, αλλά όλα τα υπόλοιπα που συνηγορούν στο εξής: ο Φώτης είναι all-around φορ, που μπορεί σταδιακά να αυξήσει τα γκολ του, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό