24 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Η πρώτη νίκη της ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό

Ειδήσεις Ελλάδα

Στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της, η ΑΕΚ έπρεπε να παλέψει πολύ για να φτάσει να κοιτάζει στα μάτια τις δύο ομάδες που ήδη είχαν γιγαντωθεί σε επιτυχίες και δημοφιλία. Ο Παναθηναϊκός της αθηναϊκής άρχουσας τάξης και ο Ολυμπιακός που συγκέντρωνε τις λαϊκές μάζες του Πειραιά, είχαν αρχίσει να μοιράζονται τους τίτλους, τη στιγμή που η ΑΕΚ των προσφύγων με τα πενιχρά οικονομικά μέσα και την έλλειψη στέγης ως το 1930 (όταν εγκαινιάστηκε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας) αγωνιζόταν να κερδίσει τη δική της θέση ανάμεσα στους ισχυρούς.

Αυτό η ΑΕΚ το κέρδισε με πολύ ιδρώτα και κόπο. Σε εκείνα τα πρώτα χρόνια της, κάθε νίκη ήταν και ένα μεγάλο βήμα. Και ειδικά όταν μιλάμε για την πρώτη νίκη που πέτυχε ποτέ σε βάρος του Ολυμπιακού. Και μάλιστα με 3-0! Συνέβη σαν σήμερα το 1932.

Ήταν το ξεκίνημα του Πανελληνίου πρωταθλήματος 1932-33 που θα κατακτούσε τελικά ο Ολυμπιακός. Η ΑΕΚ είχε στεφθεί Κυπελλούχος ένα χρόνο πριν, αλλά είχε αναγκαστεί να παίξει αγώνες διαβάθμισης το καλοκαίρι του 1932, αφού στο Πανελλήνιο 1931-32 είχε τερματίσει τελευταία. Η αποχώρηση του Κώστα Νεγρεπόντη είχε κοστίσει αγωνιστικά, αλλά στο ξεκίνημα της νέας σεζόν η ομάδα έδειχνε σε καλή κατάσταση.

Στον αγώνα της πρεμιέρας ο Ολυμπιακός ήταν το φαβορί. Ο τύπος της εποχής προεξοφλούσε εύκολη νίκη του, έχοντας επηρεαστεί από το 6-1 σε βάρος του Παναθηναϊκού σε φιλικό μία εβδομάδα νωρίτερα! Έδρα του αγώνα, εξάλλου, δεν ήταν η αλάνα χωρίς εξέδρες στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά η Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Ήταν πιο ασφαλές γήπεδο, εξασφάλιζε εισπρακτική επιτυχία και ήταν στο κέντρο της Αθήνας, πολύ πιο κοντά δηλαδή από την… εξορία του Ποδονίφτη όπου δύσκολα έφτανε κανείς με τα μέσα της εποχής.

Πέντε χιλιάδες φίλαθλοι, στην πλειοψηφία τους φίλοι του Ολυμπιακού, βρέθηκαν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, έτοιμοι να δουν μία ακόμα νίκη της ομάδας τους. Αυτό που είδαν, όμως, δεν το περίμενε κανείς: η ΑΕΚ έγινε από την αρχή αφεντικό του αγώνα, τη στιγμή που οι παίκτες του Ολυμπιακού αδυνατούσαν να ακολουθήσουν.

Στο 10’ ακυρώθηκε γκολ της ΑΕΚ με τον Ηλία Ηλιάσκο, όμως στο 20’ έγινε το 1-0 με το πέναλτι που εκτέλεσε ο αμυντικός Μάλλιος Γκάλιτς κατόπιν ανατροπής του Μούγγρα από τον Κουράντη. Στο 27’ ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ Χρήστος Ρίμπας απέκρουσε πέναλτι του Λεωνίδα Ανδριανόπουλου και κάπου εκεί οι Πειραιώτες εκνευρίστηκαν και άρχισαν τις… κλωτσιές.

Ίδιο σκηνικό και στο β’ ημίχρονο. Πολύ ανώτερη η ΑΕΚ που βρέθηκε να προηγείται με 2-0 στο 55’. Σκόρερ και πάλι ο Μάλλιος που πήρε το ριμπάουντ από απόκρουση πέναλτι του Θεοδωρίδη σε δική του εκτέλεση. Ο Ολυμπιακός πίεσε να αποφύγει την πρώτη του ήττα από την ΑΕΚ, αλλά η άμυνά της και ο Ρίμπας ήταν ανίκητοι. Και στο 89’, όταν ήρθε το 3-0 από τον Δημητριάδη, η ιστορία είχε γραφτεί.

Αξίζει να πούμε ότι οι δύο ομάδες προκρίθηκαν από τον όμιλο του νότου στα τελικά του καλοκαιριού του 1933, μαζί με τον Αρη από τον βορρά. Ο Ολυμπιακός πήρε τον τίτλο με τέσσερις νίκες

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ρίμπας, Τσιμπίδης, Μάλλιος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Δημητριάδης, Κρητικός, Μούγγρας, Ηλιάσκος, Τζιραλίδης. 

Στις 20 Νοεμβρίου

20/11/38 Ατρόμητος-ΑΕΚ 1-6 (Πρωτάθλημα Αθήνας –με χατ τρικ του Τρύφωνα Τζανετή)

20/11/55 ΑΕΚ-Πανιώνιος 1-2 (Πρωτάθλημα Αθήνας –η ΑΕΚ μείωσε στο πρώτο λεπτό του β’ μέρους με τον Λιανό αλλά το 2-1 δεν άλλαξε)

20/11/66 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0 (Α’ Εθνική –καλύτερη η ΑΕΚ αλλά αναποτελεσματική)

20/11/83 Δόξα Δράμας-AEK 0-0 (Α’ Εθνική –οι Δίντσικος και Χατζηιωαννίδης έχασαν τεράστιες ευκαιρίες και η ΑΕΚ δεν πήρε αυτό που εδικαιούτο)

20/11/88 AEK-Διαγόρας 2-1 (Α’ Εθνική –αγχώδης νίκη με γκολ των Πήττα και Νίλσεν)

20/11/99 ΑΕΚ-Άρης 2-0  (Α’ Εθνική –νίκη με γκολ των Καψή και Νικολαϊδη, πέντε μέρες μετά τη σφαγή από τον Δημητρόπουλο)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό