23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η πρόσφυγας που θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι ενδέχεται να αποκτήσουν κάποιον πολύ διαφορετικό από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, στις εκλογές της Τετάρτης.

Μια πρώην πρόσφυγας, η  Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, επικεφαλής, στη θέση του Ρούτε, του κόμματος VVD, προηγείται τώρα στις δημοσκοπήσεις ενόψει της ψηφοφορίας της Τετάρτης και θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ολλανδίας.

H Γεσιλγκιόζ γεννήθηκε στην Άγκυρα, αποβιβάστηκε με μια βάρκα μαζί με τη μητέρα και την αδελφή της στην Κω, όπου περισυνελέγησαν από τις ελληνικές Αρχές. Οι τρεις τους είχαν προορισμό την Ολλανδία, όπου τρία χρόνια νωρίτερα είχε βρει άσυλο ο πατέρας της οικογένειας, Γιουτζέλ Γεσίλγκιοζ, Κούρδος συνδικαλιστής από την κουρδική επαρχία του Τούντζελι, διωκόμενος από τη χούντα του στρατηγού Εβρέν.

Με την ίδια να παραδέχεται ότι είναι εργασιομανής, η Γεσιλγκιόζ είναι έμπειρη στα μέσα ενημέρωσης και δεν μιλάει πολύ για το γεγονός ότι είναι γυναίκα στον πολιτικό στίβο. Είναι πάντα ευδιάθετη και γεμάτη ενέργεια δημοσίως, παρά τις “σκληρές”, όπως λέει, απαιτήσεις της σημερινής της εργασίας. Το φιλελεύθερο-συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία βρίσκεται τώρα στην κοινή πρώτη θέση με 18 μονάδες στη δημοσκόπηση του POLITICO, αφότου ανέλαβε την ηγεσία του από τον Ρούτε.

Το πρόγραμμά της ήταν η υπόσχεση να πατάξει το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που έχει επί μακρόν ταλαιπωρήσει την ολλανδική πολιτική. Αλλά η ίδια δήλωσε στο POLITICO ότι είναι το δικό της ιστορικό ως πρόσφυγας που έχει διαμορφώσει την άποψή της για τη μετανάστευση.

«Υπάρχει εισροή πάρα πολλών ανθρώπων, όχι μόνο αιτούντων άσυλο αλλά και μεταναστών εργατών και φοιτητών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τους πραγματικούς πρόσφυγες», υποστήριξε. Απαρίθμησε ως εμπόδια τα προβλήματα του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των κακής ποιότητας εγκαταστάσεων υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο και της έλλειψης στέγασης.

«Αυστηρή, αλλά δίκαιη»

Ως υπουργός Δικαιοσύνης στην τρέχουσα υπηρεσιακή κυβέρνηση, έχει χαρακτηριστεί ως σκληρή διαπραγματευτής και ισχυρή επικοινωνιολόγος, η οποία κάνει μόνο τρία πράγματα εκτός από τη δουλειά: κοιμάται, γυμνάζεται και τρώει υγιεινά.

Αλλά ενώ ο Ρούτε ήταν πάντα πολύ κλειστός όσον αφορά την προσωπική του ζωή, η Yeşilgöz ήταν πολύ πιο ανοιχτή, μιλώντας ειλικρινά για τον γάμο της, τις μάχες της με ένα αυτοάνοσο νόσημα και τους δισταγμούς της για την απόκτηση παιδιών.

Επίσης, σε αντίθεση με τον Ρούτε , ο οποίος συχνά εντοπίζεται να πηγαίνει με το ποδήλατο στα ραντεβού, η Γεσιλγκιόζ έχει πάντα οδηγό και πρέπει να προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από μια προσωπική ασφάλεια λόγω της θέσης της ως υπουργού Δικαιοσύνης. «Είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Αλλά επιλέγω να συνεχίσω, να μην παραιτηθώ, γιατί δεν θα πτοηθώ», δήλωσε η ίδια.

Γενικώς τα πνεύματα και η ρητορική έχουν οξυνθεί στην Ολλανδία. Η απερχόμενη υπουργός Οικονομικών Ζίγκριντ Κάαγκ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αποχωρεί από την πολιτική εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλειά της.

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν επίσης στενά τις επικείμενες εκλογές. Η Ολλανδία θεωρείται υπό την ηγεσία του Ρούτε ως αξιόπιστος και κυρίαρχος εταίρος στην ΕΕ. Όμως, αξιωματούχοι σε πρεσβείες και ιδρύματα στις Βρυξέλλες αναρωτιούνται τώρα αν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει έναν τόσο θετικό ρόλο μετά την ψηφοφορία της 22ας Νοεμβρίου.

Η Γεσιλγκιόζ θεωρείται αυστηρή και δίκαιη. Αυτοί θα είναι οι κύριοι πυλώνες που θα στηρίξουν την προσέγγισή της στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι όμως ότι δεν θα αντιταχθεί στα κριτήρια όταν νέες χώρες θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ.

Με πληροφορίες από Politico

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό