22.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Η πρόοδος στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θα είναι προς όφελος του Κυπριακού

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η Ελλάδα επιμένει στις σχέσεις καλής γειτονίας πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο»

Ισχυροποιούνται οι άρρηκτοι δεσμοί των χωρών μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου. Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας τόνισε ακόμα.

Προσβλέπουμε στον άμεσο διορισμό νέου απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ προκειμένου να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ρόλο πρέπει να έχει και η ΕΕ και κοινή μας επιδίωξη είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύσει σε όλη την Κυπριακή Επικράτεια.

Η Ελλάδα επιμένει στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο και η πρόοδος αυτή θα είναι προς όφελος και του Κυπριακού, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν στον δρόμο της ανάπτυξης με την Ελλάδα να έχει κάνει βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Ελλάδα και Κύπρος αξιόπιστοι διαμεσολαβητές στη Μέση Ανατολή»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις συζητήσεις οι αναλύσεις των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Αναφέρθηκε στη Διάσκεψη στο Παρίσι και εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα «Διαχωρίζουμε είπε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και την δράση της από τον Παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του και Αθήνα και Λευκωσία τάσσονται υπέρ της άνευ όρων απελευθέρωσης των ομήρων».

Για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης είπε ότι είμαστε παρόντες και συντονίζουμε κάθε πρωτοβουλία και έχουμε διαχρονικές σχέσεις αξιοπιστίας τόσο με το Ισραήλ όσο και τον αραβικό κόσμο. «Είμαστε αξιόπιστοι διαμεσολαβητές, είπε χαρακτηριστικά.

Δεν λησμονούμε ότι η οριστική λύση στην περιοχή δεν μπορεί παρά να είναι μια βιώσιμη λύση δυο κρατών διαφορετικά η ταραγμένη αυτή ζώνη θα παράγει διαρκώς αίμα και πόνο, τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την ενέργεια επαναβεβαιώσαμε την εξαιρετική μας συνεργασία και την ανάγκη προώθησης μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον και για το εμβληματικό έργο του Eurasian Interconnector όπου ανέλαβε κρίσιμο ρόλο ο ΑΔΜΗΕ και για την πρωτοβουλία του East Gas Mediterranean Forum που θα την αναλάβει η Ελλάδα το 2024.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης το οποίο σημείωσε ότι είναι κρίσιμο για την ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου και δεν έχει απλά ενεργειακό αλλά βαθιά γεωπολιτικό αποτύπωμα.

Παρουσία όλων των αρμοδίων υπουργών υποδηλώνουμε την βούληση των δυο κυβερνήσεων για μια πιο πρακτική με μετρήσιμα αποτελέσματα συνεργασία, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό