18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η παραδοχή για «κέντρο» υποκλοπών ενισχύει το αίτημα άρσης του απορρήτου

Ειδήσεις Ελλάδα

Έντονη πίεση στην κυβέρνηση, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, να πάψει να επικαλείται το απόρρητο προκειμένου να πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών έφερε η δημόσια παραδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στη χώρα λειτουργεί κέντρο παρακολούθησης πολιτικών προσώπων.

«Ουδέποτε ισχυρίστηκα -και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε- ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator» παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεοπτική συνέντευξή του. Το αποτέλεσμα ήταν να ενταθούν οι φωνές που ζητούν να αρθεί το απόρρητο ούτως ώστε να φανεί το μέγεθος του ελληνικού Watergate και να αποκαλυφθούν τα κίνητρα των παρακολουθήσεων τόσο από το Predator όσο και από την ΕΥΠ.

Την αρχή έκανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει την Παρασκευή στην κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Τσίπρα για το «εάν -και ποια- από τα 33 πρόσωπα που αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούνται με Predator ήταν και σε καθεστώς επίσημης επισύνδεσης από την ΕΥΠ, όπως οι κύριοι Ανδρουλάκης και Κουκάκης».

«Ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να μην ομολογήσει την ενοχή του για τη χρήση του Predator, ισχυρίστηκε ότι κάποιος ιδιώτης το χρησιμοποιεί σε βάρος του μισού υπουργικού συμβουλίου και κάποια στιγμή θα τον βρει. Αλήθεια ποιον κοροϊδεύει;» πρόσθεσε ο κ. Ηλιόπουλος καταλογίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου την πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία του κέντρου παρακολουθήσεων.

Νέο αίτημα για την άρση του απορρήτου διατύπωσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στον απόηχο της πρωθυπουργικής αναγνώρισης του «κέντρου» παρακολουθήσεων. Ειδικότερα, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «α λα καρτ απόρρητο» το οποίο χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης για να κρύψει τις ευθύνες του «παρακρατικού μηχανισμού». «Τώρα έρχονται κάποιοι άλλοι και το αξιοποιούν. Γράφουν ονόματα. Μπορεί να γράψουν 500, 1.000 ονόματα. Ποιος θα τους επιβεβαιώσει ότι είναι θύματα; Γι’ αυτό λοιπόν τον προκαλώ ξανά δημοσίως, με ευθύνη του να αρθεί το απόρρητο για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια» δήλωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Έκκληση της Εξεταστικής του Ευρωκοινοβουλίου

Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να άρει το απόρρητο για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της υπόθεσης έστειλε και η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA). «Καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αρνήθηκε πως υπάρχει λίστα προσώπων που παρακολουθούνται, αλλά ανέφερε πως οι παρακολουθήσεις έγιναν από ιδιώτες» είπε η εισηγήτρια της επιτροπής Σόφι ιν τ΄Βελτ και υπογράμμισε ότι είναι στη ευχέρεια του Έλληνα πρωθυπουργού να άρει το απόρρητο.

«Θα μπορούσε να το κάνει αυτό και τότε θα αποκαλυφθούν πολλές πληροφορίες» είπε η Ολλανδή ευρωβουλευτής και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αποφεύγει να προσδιορίσει ποιο είναι το απόρρητο ζήτημα «εθνικής ασφαλείας» το οποίο επικαλείται.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό