14.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η παραγωγή μιας εικόνας από AI εργαλεία απαιτεί την ενέργεια μιας φόρτισης ενός smartphone

Ειδήσεις Ελλάδα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η χρήση ενός μοντέλου μετατροπής κειμένου σε εικόνα για τη δημιουργία μιας εικόνας που παράγεται από Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρειάζεται σχεδόν την ίδια ποσότητα ενέργειας με αυτή που απαιτείται για τη φόρτιση ενός smartphone.

Σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο arXiv την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα ερευνητών από το Hugging Face και το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon υπολόγισε την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιούν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης όταν καλούνται να εκτελέσουν διάφορες εργασίες. Αφού ζήτησαν από διάφορα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης να εκτελέσουν 1.000 συλλογισμούς για κάθε εργασία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διεργασίες Τεχνητής Νοημοσύνης σε μορφή κειμένου είναι ενεργειακά πιο οικονομικές από τις αντίστοιχες που περιλαμβάνουν εικόνες.

Η παραγωγή κειμένου κατανάλωσε 0,042kWh (για 1000 διεργασίες) και η παραγωγή εικόνας χρειάστηκε 1,35kWh (για 1000 διεργασίες). Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η φόρτιση ενός smartphone απαιτεί 0,012kWh, άρα η παραγωγή μίας εικόνας είναι πιο ενεργοβόρα από μία φόρτιση.

Το λιγότερο αποδοτικό μοντέλο παραγωγής εικόνας καταναλώνει τόση ενέργεια όση 950 φορτίσεις ενός smartphone (11,49 kWh), ενώ υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των μοντέλων παραγωγής εικόνας, ανάλογα με το μέγεθος της εικόνας που δημιουργούν.

Όσοι ενδιαφέρεστε για το ενεργειακό αντίκτυπο της χρήσης των AI εργαλείων, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στην έρευνα από εδώ.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το Lablab.ai

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό