18.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Η παντοκρατορία των SUV συνεχίστηκε το 2023!

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα SUV και τα crossover οχήματα είναι δημοφιλή. Αυτή η πρόταση έπαψε να αποτελεί είδηση όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά για ολόκληρο τον κόσμο εδώ και αρκετά χρόνια ήδη αλλά το 2023 είναι η χρονιά που η ζυγαριά έχει γύρει ολοκληρωτικά υπέρ του συγκεκριμένου στιλ αμαξώματος. Η δημοτικότητα των SUV/crossover μοντέλων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 19 χρόνια όμως το 2023 πέρασε στην ιστορία ως η χρονιά κατά την οποία τα SUV και τα crossover δεν ξεπέρασαν απλά σε πωλήσεις όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, αλλά ξεπέρασαν σε πωλήσεις όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες… αθροιστικά!
Για πρώτη φορά, η ολοένα και μεγαλύτερη κατηγορία αυτοκινήτων κατέγραψε πωλήσεις που αναλογούν σε ποσοστό της τάξης του 51% αφήνοντας στην σκόνη της τα sedan, τα hatchback, τα pickup και τα station wagon να μαζεύουν ότι περισσεύει. Στην κορυφή των πωλήσεων των SUV και γενικότερα δε, βρέθηκε το Tesla Model Y που κατά τη διάρκεια του 2023 πούλησε 85% περισσότερα αυτοκίνητα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι τα γιγαντιαία SUV μήκους σχεδόν 5 μέτρων και βάρους άνω των 2 τόνων κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Ακόμα δεν έχουμε γίνει Αμερική, οπότε οι ευρωπαίοι εξακολουθούν να προτιμούν τα μικρότερα μοντέλα – απλώς έχουν αντικαταστήσει τα μικρά και μεσαία hatchbacks με μικρά και μεσαία SUV. Έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή που κυριαρχούσε στις πωλήσεις το Volkswagen Golf και έχουμε περάσει στην εποχή που κυριαρχεί το Volkswagen T-Roc και στην θέση των δύο μοντέλων μπορείς να βάλεις πολύ άνετα όποιον άλλο συνδυασμό ισομεγεθών hatchback/SUV επιθυμείς.

Ταυτόχρονα όμως, δεν γίνεται να μην σημειώσουμε το γεγονός ότι η κατηγορία των premium SUV παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2022 και αυτό είναι απόλυτα λογικό δεδομένου ότι πρακτικές όλες οι μάρκες πολυτελείας ανακοίνωσαν αυξήσεις στις πωλήσεις τους! Μία επίσης ενδιαφέρουσα στατιστική για το 2023 είναι ότι οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά κατά 37% με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς τους να αγγίζει πλέον το 15%. Αυτό κάνει τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα με μπαταρίες την τρίτη πιο δημοφιλή επιλογή για τους αγοραστές ξεπερνώντας τα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Ως τεχνολογία όμως η ηλεκτροκίνηση έχει αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσει μέχρι να γίνει πραγματικά δημοφιλής καθώς το μερίδιο αγοράς της έχει φτάσει τα επίπεδα του 15% χάρη στις πωλήσεις μεγάλων και ακριβών μοντέλων. Η κινητικότητα μηδενικών εκπομπών δεν έχει διεισδύσει ακόμα στις πιο προσιτές, τις λεγόμενες mainstream κατηγορίες αν και οι κατασκευαστές ελπίζουν πως αυτό θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον με τα νέα μοντέλα που θα λανσαριστούν στην αγορά και εφόσον η αγορά αντιδράσει όπως έχει προβλεφθεί, θα εκδημοκρατίσουν την τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό